Grupul, de altfel numeros al pictorilor, graficienilor și sculptorilor turdeni se primenește. Lucrările semnate de către Theodor Romilă, ce au făcut obiectul unei expoziții personale, au repus genul portretistic în drepturi depline pe simezele Galeriei de Artă Valer Suciu, din Turda, preț de o săptămână, la începutul lunii februarie.

După expoziția ”Portretiști transilvăneni din secolele XIX-XX” găzduită de Galeria de Artă Valer Suciu în 2019, la mijlocul lunii august, ce a oferit publicului turdean posibilitatea de a admira picturi semante de autori consacrați, din colecția  Zoltan Mladzsi (Ionescu), de această dată Theodor Romilă a încântat și, pe alocuri a uimit publicul cu portrete realizate în tehnici specifice graficii.

La numai 20 de ani, Theodor Romilă, student în anul al doilea la Universitatea de Artă și

Academia de Artă Brera din Milano (Italia)

Design din Cluj-Napoca se află, la Milano, la data apariției ediției tipărite a numărului din februarie al revistei Ecouri. Tânărul portretist turdean va urma, vreme de patru luni și jumătate, cursurile organizate la Academia de Artă Brera din Milano. Acolo, Theodor Romilă va studia desenul, pictura și fresca. Academia de Artă Brera, cunoscută și ca Accademia di Arti di Brera – Milano (Italia), a fost fondată in 1776, de către împărăteasa Maria Terezia a Austriei.

Drumul spre Milano al graficianului care acum își face un nume în lumea artelor plastice din Turda, a început pe când Theodor Romilă avea doar zece ani. ”Mă aflam într-o vizită la rude. Un copil mi-a făcut portretul. Am rămas foarte impresionat de rezultat. Am vrut să desenez și eu la fel de bine ca și acel copil. De atunci am început să studiez tehnicile de realizare a portretului” și-a amintit Theodor Romilă cum a început călătoria sa pe tărâmul artelor frumoase.

Autodidact la 10 ani, Theodor Romilă a fost remarcat de profesorul său, artistul plastic Gheorghe Roșa, de la care a deprins alfabetul artelor vizuale, ca elev în ciclul gimnazial la Școala Ioan Opriș din Turda.

Ion Rațiu – portret de Theodor Romilă

Confirmarea talentului a venit, în cazul lui Theodor Romilă, după circa patru ani de studiu și exercițiu. ”Primele mele desene au fost mai stângace. Abia de prin 2014 am reușit să desenez portrete mai reușite. Cam din acea perioadă am început să lucrez pe șevalet” a enumerat Theodor Romilă câteva din bornele ce au jalonat drumul desăvârșirii sale artistice, pe ale cărui cărări a ajuns, întâi la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca iar acum la Academia de Artă Brera, din Milano. Ce ”merinde” i-au furnizat energia trebuitoare pentru parcurgerea acestui drum? Theodor Romilă a numit ambiția, tenacitatea și perseverența.

În primii ani de ucenicie la Altarul frumosului, Theodor Romilă a cules și primii lauri, cu ocazia participării la câteva concursuri, ceea ce a confirmat motivele de mulțumire ale profesorului său, Gheorghe Roșa, încântat de progresele pe care le făcea elevul său în deprinderea meșteșugului de ”zugrav al lumii”. După ce a luat, doi ani la rând, premiul al II-lea la secțiunea de artă plastică a concursului școlar Mozart, tânărul aspirant la gloria râvnită de slujitorii penelului a mai pășit o treaptă a consacrării. ”Cred că eram elev prin clasa a VI-a când am câștigat premiul I la un concurs ce se numea Paștele în sufletul copiilor la care au participat elevi de la școli din șapte județe”.

Odată cu trecerea în clasa a VIII-a, Theodor Romilă a început să parcurgă o nouă etapă din

Preot Gheorghe Calciu Dumitreasa – portret de Theodor Romilă

drumul către validarea sa ca și grafician portretist ”cu acte în regulă”. Astfel, în 2013, Theodor Romilă s-a înscris la cursurile secției ”Pictură” din Turda a Școlii Populare de Artă Tudor Jarda din Cluj-Napoca. Apoi, odată cu începerea cursurilor liceale, pe care le-a urmat la Liceul Teoretic Liviu Rebreanu, din Turda, profesorul Alexandru Picovici a preluat, de la Gheorghe Roșa, misiunea de îndrumare și șlefuire a lui Theodor Romilă. ”Domnul profesor Picovici a remarcat talentul meu și m-a sfătuit să urmez, după liceu, studii superioare în domeniul artelor plastice” a punctat portretistul încă una din bornele depășite în drumul devenirii sale artistice.

În bagajul cu recomandări pentru Academia de Artă Brera, din Milano, al studentului Theodor Romilă, figurează și prima expoziție personală a acestuia, găzduită de Galeria de Artă Valer Suciu, în prima jumătate a lunii februarie 2020. Aceasta dovedește că galeria turdeană, administrată de autoritățile publice locale, prin Casa de Cultură, îndeplinește și funcția de rampă de lansare pentru tinerii talentați din oraș.

Foto: Marius Romilă (MediaCom.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.