În lunile de vară, iulie, respectiv august, Galeria de artă Valer Suciu a oferit iubitorilor de artă din Turda prilejul de a admira picturi din creația artiștilor plastici Oleg Rusnac, Alin Bîlcu și Voichița Cecălăcean. Pe lângă cele trei expoziții personale, galeria de artă turdeană a mai găzduit Salonul de vară Filarmonia, eveniment consemnat în luna august.Portret: Alin Bîlcu

Picturile realizate în manieră abstractă (non-figurativă) de Alin Bîlcu, au avut darul de a surprinde întrucâtva, deoarece pictorul turdean s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin lucrări realizate în manieră figurativă, îndeosebi peisaje, dar și natură statică sau portret, ceea ce consacra o evoluție firească a celui mai însemnat discipol pe care l-a avut regretatul Valer Suciu, mentorul mai multor artiști plastici turdeni.

Dar, așa după cum mărturisește Alin Bîlcu, întâlnirea sa cu arta abstractă datează din perioada studenției (Alin Bîlcu a absolvit, în anul 1995, Academia de Arte Vizuale Ioan Andreescu, din Cluj-Napoca-cursuri de cinci ani). După absolvire ”o perioadă mai lungă de timp am rămas în zona căutărilor plastice figurative” a explicat Alin Bîlcu lipsa picturilor în manieră abstractă din expozițiile la care a participat, de la încheierea studiilor superioare, în 1995 și până în 2020.

Picturile non-figurative incluse în expoziția găzduită de Galeria de Artă Valer Suciu, în luna iulie, reprezintă materializarea unei promisiuni pe care Alin Bîlcu  a făcut-o atât publicului cât și colegilor săi de breaslă. O perioadă mai lungă de timp am rămas în zona căutărilor plastice figurative, dar, în diverse ocazii, am promis publicului turdean și colegilor de breaslă, că îmi voi relua preocupările pentru arta non-figurativă a explicat Alin Bîlcu rostul prezenței picturilor abstracte în ultima sa expoziție de la Galeria de Artă Valer Suciu din Turda.

Pentru realizarea picturilor non-figurative, artistul s-a inspirat din peisaje reale, pe care le-a recompus, prin stilizarea formelor, a structurilor și a culorilor, pentru plăsmuirea unor compoziții plastice expresive, după propria apreciere a lui Alin Bîlcu, care a precizat: Am încercat mereu să păstrez o notă personală în demersul meu plastic, dar, în același timp, am prețuit marile valori ale picturii românești, respectiv a celei universale.

Printre pictorii români pe care Alin Bîlcu și i-a ales drept modele demne de urmat se numără Ștefan Luchian, Nicolae Dărăscu, Aurel Ciupe, Teodor Harșia, Corneliu Baba (maniera figurativă), respectiv Ștefan Cîlțea, Sorin Ilfoveanu, Vasile Tolan, Radu Șerban, Ion Sălișteanu și Paul Sima, exponenți ai picturii abstracte. În ceea ce îi privește pe artiștii plastici străini, Alin Bîlcu se revendică adept al tehnicilor și manierelor picturale folosite de Claude Monet, Alfred Sisley, André Derain, Henri Matisse, Pablo Picasso și Juan Miro.

În ceea ce privește traseul profesional, șansa lui Alin Bîlcu s-a numit profesorul Valer Suciu. Regretatul pictor turdean a remarcat, încă din clasele ciclului primar, aplecarea lui Alin Bîlcu spre artele plastice. În anul 1979, profesorul Valer Suciu l-a invitat pe Alin Bîlcu la cursurile cercului de pictură de la Casa de Cultură din Turda. Ședințele cercului de pictură aveau loc lunea, marțea și miercurea, între orele 17 și 19 dar, de multe ori, acestea se prelungeau până la miezul nopții își amintește Alin Bîlcu. La acele cursuri se formau, ca și artiști plastici, în acea vreme, Cornel Vana, Gavril Nechifor, Alexandru și Mariana Picovici, azi pictori sau graficieni consacrați.

La cursurile de pictură, urmate sub ”bagheta” profesorului Valer Suciu, la Casa de Cultură din Turda, a început Alin Bîlcu pregătirea pentru examenul de admitere la Liceul de Arte Plastice din Cluj-Napoca.

Datorită lecțiilor profesorului Valer Suciu, în anul 1984 Alin Bîlcu a fost admis la Liceul de Arte Plastice din Cluj-Napoca, la secția Pictură monumentală unde a studiat desenul și pictura (în special cea de șevalet) cu profesorul Dan Bimbea un nume de referință în pictura românească, datorită lucrărilor sale, dominate de nuanțe de alb deosebite, catifelate, după cum explică fostul său elev.

Odată absolvit liceul de arte plastice, în 1990, după o pregătire de o jumătate de an cu profesorul universitar dr. Ioachim Nica mare pedagog și renumit grafician Alin Bîlcu a intrat, primul, la Academia de Arte Vizuale Ioan Andreescu din Cluj-Napoca. Pentru a înțelege performanța lui Alin Bîlcu se cuvine menționat că, în acea vreme, de regulă, peste 100 de candidați  își disputau cele câteva locuri (mai puține decât degetele de la două mâini) scoase la concurs pentru admiterea la facultățile vocaționale (arte plastice, muzică, actorie, etc).

La secția de Pedagogia artei – profesor de desen Alin Bîlcu l-a avut profesor pe Radu Șerban mare pictor, colorist, om sensibil, pedagog foarte bun, a enumerat pictorul turdean calitățile mentorului care a plămădit artiști plastici din România secolului XXI. Alături de Radu Șerban, în galeria maeștrilor în apostolatul la catedră, Alin Bîlcu i-a așezat pe Vasile Cioca (Metodica predării desenului și practică pedagogică), respectiv pe Gheorghe Arion, un profesor cu o vastă cultură, un bun cronicar, care a predat Istoria artei.

După ce a studiat artele plastice vreme de cinci ani, cu profesori unul și unul, proaspătul profesor de desen Alin Bîlcu s-a văzut nevoit să predea engleza, la Școala Gimnazială Teodor Murășanu, din Turda, deoarece post pentru specialitatea lui nu s-a găsit atunci! Dar lucrurile au revenit, în scurt timp, pe un făgaș firesc, odată cu numirea lui Alin Bîlcu pe post de profesor de educație plastică, la Clubul Copiilor și la Școala Gimnazială Horea, Cloșca și Crișan, din Turda.

Din 2010, profesorul Alin Bîlcu predă educația plastică la școlile gimnaziale Teodor Murășanu, respectiv Avram Iancu, din Turda. Îmi place munca cu elevii. Aproape în fiecare an, elevi de-ai mei sunt admiși la Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea, din Cluj-Napoca, a menționat Alin Bîlcu. Copii talentați, care se implică mai mult în explorarea domeniului vizual-plastic obțin multe succese școlare, materializate în numeroase premii câștigate la concursuri de arte plastice, organizate pe plan local, județean, național sau în competiții internaționale, a adăugat Alin Bîlcu.

Acesta consideră că la Școala Gimnazială Teodor Murășanu a găsit mediul propice pentru exercitarea profesiei. ”Sunt sprijinit și încurajat în munca mea de dascăl de către doamna director, profesoara Gianina Silvia Matei. Dânsa reușește să ofere tuturor cadrelor didactice din școală un cadru valoros de dezvoltare profesională, astfel încât dialogul nostru cu elevii să se concretizeze în rezultate foarte bune pe plan educațional”.

În aceeași ordine de idei, profesorul de educație plastică Alin Bîlcu a ținut să remarce că cele mai bune desene sau picturi ale elevilor sunt expuse în școală, la Galeria de Artă Valer Suciu, la Biblioteca municipală Teodor Murășanu și la Muzeul de Istorie din Turda, lucru posibil datorită bunelor relații de colaborare stabilite  între instituțiile enumerate.

Foto picturi: Marius ROMILĂ (MediaCom.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.