Corespondență din Baia Mare pentru revista Ecouri

Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a primit titlul de ”Doctor Honoris Causa” al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Ceremonia decernării titlului s-a desfășurat vineri, 31 ianuarie, în amfiteatrul Aula Magna, al Centrului Universitar Nord, din Baia Mare, ce aparține de Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca.

„Personalitate marcantă a culturii și științei contemporane, academicianul Ioan Aurel Pop are o însemnată contribuție la cunoașterea și promovarea istoriei poporului nostru în cultura universală. În calitate de rector al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, distinsul profesor universitar a promovat valorile academice la rang de artă. Implicat activ în viața științifică națională și internațională, a devenit modelul unei generații, ca reprezentant de seamă al istoriografiei românești, prin contribuțiile fundamentale și perspectiva identitară a istorie românilor. Academicianul este remarcat de o anvergură a personalității care se distinge cu eleganța expunerii, prin discurs, opinii și gesturi, cu o voce distinctă, care alături de calitățile umane întregesc personalitatea domniei sale.
Recunoscut ca personalitate de excepție în activitatea profesională, pentru consacrarea valorilor intelectuale și de cercetare, pentru creație, academicianul Ioan Aurel Pop primește astăzi (n.r: vineri, 31 ianuarie 2020), în acest cadru festiv, expresia cea mai înaltă de apreciere prin acordarea titlului Doctor Honoris Causa. Acest titlu reprezintă încununarea activității domniei sale și recunoașterea, de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a meritelor științifice, culturale, sociale și academice ale prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop.

Așa cum știți și dumneavoastră distinse domnule academician, președinte al Academiei Române, chiar dacă se spune că titlul este unul onorific, tradiția maramureșeană afirmă că academicienii obțin titluri de noblețe și sunt numiți Excelență. Drept urmare, Excelență bine ați venit în comunitatea patronată de spiritele luminate ale înaintașilor noștri” s-a spus în luările de cuvânt, presărate cu elogii, ale membrilor Senatului Universității Tehnice.
La ceremonie au asistat cadre didactice universitare, studenți, reprezentanți ai autorităților publice din județul Maramureș și din municipiul Baia Mare. De asemenea, la conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al școlii superioare politehnice din Cluj-Napoca academicianului Ioan Aurel Pop, au asistat membri ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne (ANCMRR) – filiala Pintea Viteazu Maramureș și ai filialei maramureșene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Foto: Liviu PÂRJOL

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.