Sursa: La Maison Roumanie, Paris

Adaptare în limba română,

de Emil HĂLĂȘTUAN

În cel mai recent roman al său (Aglaie și Ghiță, în librării din 25 ianuarie, editat la Paris, în Colecția de literatură a Editurii Rue des Écoles Mara Magda Maftei prezintă povestea unei căsătorii de lungă durată, pe parcursul căreia un cuplu are de trecut mai multe teste.

Pentru Aglaie și Ghiță, eroii romanului, este cu atât mai greu să rămână împreună cu cât, problemelor personale ce le erodează căsnicia li se adaugă și cele generate de

încrucișarea diverselor regimuri politice.

Aglaie și Ghiță s-au născut și s-au pregătit în perioada comunistă. Trăiesc modest, în București, din pensiile lor. Ei primesc capitalism cât pot. Un eveniment le va supăra

viața, de la o zi la alta. Aglaie și Ghiță se pomenesc cu mințile zdruncinate, dar nebunia se manifestă diferit la fiecare: Aglaie visează la o cu totul altă viață, Ghiță se scufundă din ce în ce mai mult în sine și chiar reușește să-și negocieze soarta cu moartea.

Romanul spune, într-un mod umoristic, o dublă poveste: cea relației tumultoase pe care o trăiesc membrii unui cuplu bătrân și dificultățile acestora de adaptare la capitalismul românesc.

Mara Magda Maftei, născută la Galați, în 4 martie 1977, autor și cetățean româno-francez, este profesor universitar la Academia de Studii Economice din București. După o teză de doctorat susținută în 2007 în istoria gândirii economice (ASE), urmează o a doua teză, cu titlul Cioran și tânăra generație, finalizată în 2009 și susținută în cadrul Universității din București. În Franța publică, în 2013, volumul Cioran et le rêve d’une génération perdue, la Editura l’Harmattan, ParisÎn iunie 2016, editorul parizian Yves Michalon, îi tipărește o altă carte despre Emil Cioran: Un Cioran inédit. Pourquoi intrigue-t-il?

Mara Magda Maftei este membru asociat al Centrului «l’Observatoire des écritures françaises et francophones contemporaines» de la Universitatea Paris Nanterre, autor unic a multiple articole științifice publicate în SUA, Canada, Franța, conferențiar invitat în Liban (Kaslik), Brasilia (Sao Paulo), Irlanda (Galway), Turcia (Izmir), Canada (Québec), pentru a susține prelegeri despre literatura angajată (relațiile dintre literatură, istorie, doctrine, societate).

În România, a colaborat de-a lungul timpului la diverse reviste literare, precum Viața românească, ContemporanulSteaua, Observator cultural, Expres cultural. De asemenea, ea a debutat în proză în 2016 cu romanul Și dacă omul vrea să fie fericit, Editura Junimea, Iași.

Aglaie și Ghiță

224 pagini – 20 €

Volum broşat – Format: 13,5 x 21,5 cm

EAN13: 9782336424613

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.