În categoria ”Pictură – proba perechi” s-ar putea înscrie expoziția cu lucrări din creația artiștilor plastici turdeni Ioan Crișan și Manole Ciui, găzduită de Galeria de artă Valer Suciu din Turda, din 29 aprilie până în 5 mai.

Ioan Crișan, decanul de vârstă al pictorilor turdeni, născut în 8 mai 1934 și Manole Ciui, prezent, de 32 de ani, cu lucrări în expoziții personale și de grup, organizată atât în localități din țară cât și din străinătate și-au făcut un obicei de a expune în duet.

Marea majoritate a celor peste 30 de picturi ce fac parte din expoziția găzduită în aceste zile

Peisaj, de Manole Ciui

de Galeria de artă Valer Suciu reprezintă peisaje: Manole Ciui nu se dezminte și continuă ciclul ipostazelor în care surprinde satul românesc, îndeosebi Tritenii de Jos, unde profesorul Manole Ciui predă biologie; Picturile lui Ioan Crișan demonstrează că acesta a rămas fidel peisajelor agrare (lanuri, liziere de pădure), dar și naturii statice (flori) și portretului. Prezențe obișnuite pe simezele galeriei turdene, unde au participat, cu lucrări, la mai multe expoziții personale sau de grup, Ioan Crișan și Manole Ciui au organizat mai multe expoziții în duet ((2010; 2011; 2013; 2015; 2017; 2019), consacrând astfel acest tip de asociere artistică la Turda.

Ioan Crișan, absolvent, în 1968, a Școlii Populare de Artă din Cluj, a avut prima expoziție personală în anul 1966, la Teatrul de Stat din Turda. ”Colegul său de echipă” Manole Ciui,

Manole Ciui

născut în 25 aprilie 1963,  a debutat în spațiul expozițional în anul 1989.

Joi, 29 aprilie, cu ocazia deschiderii expoziției, organizată sub egida Casei de Cultură din Turda, în administrarea căreia se află Galeria de Artă Valer Suciu, despre expozanți și despre lucrările acestora au vorbit artiștii plastici Flaviu Bugnariu, Gavril Nechifor și Oleg Rusnac, membri ai societății culturale Filarmonia din Turda.

În imaginea reprezentativă: Ioan Crișan – Natură statică cu flori

Articol ilustrat cu fotografii realizate de Marius Romilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.