Emil Luca, inițiatorul amplasării unei statui a lui Avram Iancu la Turda: ”Consiliul local a stabilit amplasamentul statuii în 1998. Consiliul local o va face și acum!”
Profesorul universitar dr. Emil Luca, autorul propunerii și al demersurilor exercitate pe lângă autoritățile locale din Turda, pentru amplasarea unei…
Profesorul universitar dr. Emil Luca, autorul propunerii și al demersurilor exercitate pe lângă autoritățile locale din Turda, pentru amplasarea unei statui a lui Avram Iancu în oraș, referindu-se la disputele generate de intenția mutării bustului pe un alt amplasament, consideră nefondate protestele orchestrate de Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu, ce nu este de acord cu măsura preconizată de autoritățile turdene.
Fost vicepreședinte la nivel național al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu, profesorul universitar dr. Emil Luca spune că a refuzat invitația acestei societăți de a participa la protestele ce au avut loc duminică, 10 iulie, lângă statuia lui Avram Iancu, din centrul Turzii. ”Nu mă mai regăsesc în țelurile Societății Cultural- Patriotice Avram Iancu, deoarece aceasta, din cauza imixtiunii politicului, a devenit un refugiu pentru mulți oportuniști”.
Emil Luca și-a amintit povestea înzestrării Turzii cu un bust al lui Avram Iancu. Născut în satul Agriș, din comuna Iara, localitatea stegarului Ioan Arion, căzut jertfă, sub gloanțele jandarmilor maghiari din gara Teiuș, în timp ce mergea la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde, la 1 decembrie 1918 s-a desăvârșit înfăptuirea României Mari, agrișeanul Emil Luca a venit cu ideea amplasării unei statui a lui Avram Iancu la Turda. Contextul pentru efectuarea demersurilor s-a dovedit favorabil acestei idei, întrucât socrul lui Emil Luca, ing. dr. Marcel Roman, președinte, pe atunci, al PDSR, filiala Turda și membru în forul deliberativ local, făcea parte din același partid cu primarul orașului, Virgil Blasiu. Mai mult, soacra lui Emil Luca, ing. dr. Lucia Roman deținea și funcția de președinte, la acea vreme, a filialei turdene a Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu.
În aceste condiții, autoritățile publice din Turda au îmbrățișat ideea realizării unui bust al lui Avram Iancu, ce urma să fie amplasat în centrul orașului în 1998, când s-au împlinit 150 de ani de la Revoluția din 1848. Realizarea statuii lui Avram Iancu a fost încredințată clujeanului Emil Crețu. Întrucât acesta era ceramist, titular al contractului încheiat cu autoritățile turdene pentru realizarea statuii a devenit sculptorul Ilarion Voinea, pe care, dealtfel, Emil Crețu, care între timp se îmbolnăvise, l-a rugat să îl ajute să realizeze statuia. De aceea, Ilarion Voinea figurează drept autor al statuii, iar Emil Crețu doar ca ajutor al său.
Doar dârzenia și tenacitatea cu care Emil Crețu și-a promovat inițiativa a salvat Turda de înzestrarea cu o copie a unui bust al lui Avram Iancu, amplasat în Bistrița. ”Era un bust așezat între niște blocuri, pe care îl puteam lua în brațe. Ideea de a oferi o copie a acelui bust Turzii i-a aparținut lui Vasile Popa, un om de afaceri originar din Iara. Deși președintele de atunci al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu, prof. univ. dr. Ion Teodor Stan susținea varianta propusă de Vasile Popa, m-am opus din răsputeri și nu am cedat. Turda, fostă capitală a comitatului și a județului Turda -Arieș merita o statuie a lui Avram Iancu cu dimensiuni similare celor ale bustului memorandistului Ioan Rațiu”.
Și așa, după un parcurs împănat cu peripeții, din cauza băgătorilor de seamă, care nu lipsesc în astfel de împrejurări, la 25 octombrie 1998, la Turda se dezvelea statuia lui Avram Iancu.