Prin expoziția de fotografie ”Ioniță G. Andron” realizată la Galeria de Artă ”Valer Suciu” cu exponate din colecția particulară Zoltan Mladzsi (Ionescu) – Asociația Culturală Casa Colecțiilor, deschisă publicului numai sâmbătă, 11 ianuarie, între orele 10 și 19, Casa de Cultură din Turda marchează Ziua Națională a Artei Fotografice.

Între exponate, pe lângă fotografiile artistului fotograf Ioniță G. Andron (1917-1989), se vor afla și pozele realizate de către Diana Ghișa, Tania Reteghi, Cristiana Lazăr și Alisa Leaș, eleve la Colegiul Național Mihai Viteazul, din Turda, cărora le-a deslușit tainele artei fotografice artistul fotograf dr. Nicușor Țigănilă. În prima sală,  vizitatorii Galeriei de Artă ”Valer Suciu” din Turda, strada Libertății nr. 2, vor putea admira, numai sâmbătă, 11 ianuarie, fotografiile lui Ioniță G. Andron, din colecția Zoltan Mladzsi (Ionescu). În cea de-a doua sală vor fi expuse fotografiile realizate de Diana Ghișa, Tania Reteghi, Cristiana Lazăr și Alisa Leaș, a precizat Cristina Oprea, custodele galeriei de artă a Turzii. Cu ocazia vernisării expoziției, programată sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 15, Laura Ionescu (Asociația Culturală Casa Colecțiilor) va prezenta o expunere cu tema ”Fotografia ca document”.

Artistul fotograf Ioniță G. Andron, născut în 20 aprilie 1917 la Racșa, în Țara Oașului, teolog greco-catolic și avocat, a murit în 23 aprilie 1989, la vârstă de 72 de ani. Peste 100 de mii de clişee fotografice ale tezaurului Ioniţă G. Andron, realizate de artist în peste 50 de ani,  au intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean din Satu Mare, pentru suma de peste 60 de mii de euro, plătită de această instituție fiului fotografului, se precizează pe site-ul oficial al orașului Negrești-Oaș www.negresti-oas.ro

Ioniţă G. Andron a realizat, în casa sa din Negrești-Oaș, o colecţie etnografică şi de artă populară ”un mic muzeu care a fost vizitat de mulţi călători prin Ţara Oaşului, printre care s-au numărat oameni de cultură şi ştiinţă din ţară şi străinătate” – menţionează pe site-ul memoria.ro, Ioniță Andron, istoric și muzeograf, fiul lui Ioniță G. Andron.

În anul 2010, Guvernul României a declarat data de 11 ianuarie drept Ziua Artei Fotografice în România. S-a ales această dată deoarece în 11 ianuarie 1812 s-a născut Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României și primul fotoreporter de război din lume.

Imaginea reprezentativă reproduce fotografia ”Târg de țară la Negrești” de Ioniță G. Andron.

Sursa imaginii: www.memoria.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.