La această dilemă, iscată în vremea pandemiei de Covid-19, încearcă să ofere răspunsuri Sergiu-Florin Rus, prin expoziția de pictură și design găzduită, cu începere din 7 ianuarie, la Galeria de artă Valer Suciu, din Turda.

Fost elev al profesorului Alin Bâlc, care i-a îndrumat primii pași în explorarea lumii artelor plastice, pe când Sergiu-Florin Rus (azi student, în anul III, la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca) era elev la Școala gimnazială Teodor Murășanu din Turda, artistul și-a zugrăvit, în desen și culoare, trăirile determinate de transformările survenite în societatea românească ca urmare a pandemiei de Covid-19.

,,După instaurarea stării de urgență în România, am avut la dispoziție suficient timp liber pentru a mă regăsi, a mă recunoaște pe mine. Totuși, având în vedere vremurile din timpul pandemiei, arta mi-a oferit un refugiu, de aceea am lansat mesajul Arta trebuie să supraviețuiască!. Este un mesaj cu subînțeles, ce se referă la umanitate. Aceasta trebuie să reziste și să supraviețuiască, deoarece reprezintă cea mai mare sursă de inspirație, în special pentru sfera artelor. Desigur nu a fost ușor, fiind izolat în casă, m-am limitat doar la ceea ce găseam în foi și pagini de carte, puțin dar suficient cât să-mi stârnească sentimente și emoții. Lucrările mele, din punct de vedere estetic, sunt concepute pe baza grotescului, find integrat conceptul de Vis sau durere?; acest concept are criteriile de construcție a concretului și a abstractului, prezentate în note plastice. Dar mi-am alocat timp și pentru studiul design-ului, găsind idei și moduri de reprezentare  în care am integrat și notele plastice, construind astfel obiecte și planșe. Drept urmare, prefer să consider această expoziție un proces de căutare a modalităților prin care arta ar putea să prindă alte forme și să servească la dezvoltarea psihicului uman oferind refugiu, siguranță, în vremuri atroce. Dar arta poate să prindă și valențe practice, în care poate să servească diferite industrii care necesitată un nivel ridicat al creativității” a explicat Sergiu-Florin Rus temeiurile ce au generat picturile și lucrările de design cu care a debutat la Galeria de artă Valer Suciu, din orașul său natal, Turda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.