Împlinirea unui secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, la 4 iunie 1920, ce a consfințit, din punct de vedere juridic, unirea Transilvaniei cu țara și astfel a consacrat ”de jure” înfăptuirea României Mari, a fost consemnată, în cartofilia românească, prin serii de cărți poștale cu un tiraj restrâns emise de Clubul Filatelic din Turda (8 exemplare) și de Asociația Filateliștilor din județul Botoșani (25 exemplare).

La Turda, președintele clubului filatelic, Petru Suciu, a conceput o carte poștală intitulată ”Ziua Tratatului de la Trianon în România” obliterată cu ștampila ”Centenar – 4 iunie – 2020 – România Mare” aplicată joi, 4 iunie 2020 la Oficiul Poștal 1 din Turda, cod poștal 401200. Potrivit site-ului oficiAL AL Companiei Poșta Română, în luna iunie Clubul Filatelic Turda mai pregătește o emisiune de cărți poștale ”Mihai Eminescu – 131 de ani de la moarte 1889-2020”. Această serie, dedicată poetului național Mihai Eminescu, va fi obliterată cu o ștampilă concepută de președintele clubului, colecționarul Petru Suciu. Ștampila se va aplica luni, 15 iunie, de asemenea la Oficiul Poștal nr. 1 din Turda, cod poștal 401200. (https://www.posta-romana.ro)

Pentru marcarea împlinirii a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, filateliștii din județul  Botoșani au emis, de asemenea, o emisiune de cărți poștale intitulată ”Centenarul Tratatului de la Trianon”. Emisiunea este obliterată cu o ștampilă ”prima zi” aplicată joi, 4 iunie 2020, la O.P. Botosani 1- cod postal 710390, dată la care s-au împlinit o sută de ani de la încheierea Tratatului de la Trianon, document semnat de 36 de plenipotențiari, în numele a 23 de state. Din Europa, semnatarele au fost: de o parte Ungaria, iar de cealaltă fostele state beligerante – Franța, Marea Britanie, Italia, Portugalia, Belgia, Muntenegru, Grecia și România, cărora li s-au adăugat cele trei state noi: Polonia, Cehoslovacia și Regatul sârbo-croato-sloven, cum s-a numit inițial Iugoslavia. Dintre țările extraeuropene, au semnat tratatul: S.U.A., Canada, Australia, Noua Zeelandă, Uniunea Sud-Africană, India, Japonia, China, Cuba, Nicaragua, Panama și Thailanda (numită în text Siam). – (https://www.activenews.ro/cultura/Tratatul-de-la-Trianon-Amnezii-voite-144865)

Sursa imaginii: https://www. promptmedia.ro

 

 

O apreciere de mari dimensiuni, din punct de vedere filatelic, împlinirii unui secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, document ce consfințește, de drept, înfăptuirea României Mari, proces încheiat la 1 Decembrie 1918, prin unirea Transilvaniei cu țara, o putea conferi Romfilatelia, ce anunța în 28 mai, că joi, 4 iunie va pune în circulație o emisiune de mărci poștale intitulată ”Centenarul Tratatului de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920, în Palatul Marele Trianon de la Versailles”. Dar marți, 2 iunie, cu două zile înaintea datei la care se împlineau 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, eveniment ce constituia subiectul emisiunii filatelice anunțate, Romfilatelia revenea asupra deciziei, printr-un comunicat în care anunța: „Emisiunea de mărci poștale Centenarul Tratatului de la Trianon, programată pentru data de 4 iunie 2020, nu va fi introdusă în circulație. Romfilatelia își rezervă dreptul de a redimensiona programul emisiunilor de mărci poștale, comunicând în timp util orice modificare”.

Chiar dacă președintele României, Werner Klaus Johannis nu a promulgat legea prin care se declara data de 4 iunie drept ”Ziua Tratatului de la Trianon” votată în Parlament, pe parcursul lunii mai, joi 4 iunie s-a împlinit, oricum, un secol de la consfințirea, prin Tratatul de la Trianon, a înfăptuirii României Mari, prin recunoașterea, de către puterile semnatare ale documentului. a unirii Transilvaniei cu țara. Verdictele istoriei nu mai necesită alte promulgări și nicio reîmprospătare periodică a recunoașterii acestora! În ceea ce privește contestarea Tratatului de la Trianon, doar Adolf Hitler, fost fuhrer al Germaniei naziste, a dat curs tendințelor reviziuoniste ale Ungariei horthyste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.