interviu realizat de: Carla MLADZSI  și Emil HĂLĂȘTUAN

Clown-ul Tony Fratello, din Argentina, i-a încântat, în câteva seri la rând, pe spectatorii mici și mari, care, deopotrivă, l-au aplaudat după spectacolele de stradă desfășurate pe aleea pietonală din centrul orașului, cu ocazia celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Turda, desfășurată între 30 iunie și 7 iulie. Tony Fratello, un om prietenos, a acceptat să acorde un interviu revistei ”Ecouri”. 

Cine este, de fapt, Tony Fratello?

 Mă cheamă Santiago Foresi, dar numele meu de scenă este Tony Fratello Clown. Trăiesc în orașul Mar del Plata, provincia Buenos Aires, din Argentina.

De când practicați profesia de clown?

Mereu m-au pasionat spectacolele de circ, dar, din păcate, nu am reușit să urmez cursurile Liecului de Arte. Dar în anul 2005 m-am înscris la școala Criollo Circus, din Buenos Aires. Acolo am urmat cursurile secțiilor de teatru, circ, respectiv dans clasic și contemporan. Din 2010 cânt și la acordeon.

De ce ați ales această profesie?

M-a atras profesia de clown, ce își are rădăcinile în Evul Mediu, când era practicată de măscărici, pntru amuzamentul regilor. Dar printre glume, măscăricii strecurau și câteva adevăruri incomode, pe care nimeni altcineva nu îndrăznea să le spună capetelor încoronate. Îmi iubesc meseria, însă motivele pentru care m-am hotărât să fac lumea să râdă sunt puțin cam triste.

Este greu să-i faci pe oameni să râdă?

Aceasta este o profesie foarte diferită de celelalte îndeletniciri omenești. A un loc de muncă precum al meu este important să devin tot mai bun, odată cu trecerea anilor. O persoană care dorește să devină clown are nevoie de o perioadă lungă de formare. Numai așa va putea obține rezulatate de calitate, ceea ce reprezintă o condiție necesară pentru a intra pe piața muncii. Cu cât mai originală este profesia sau meseria cuiva, cu atât cresc șansele de a obține un loc de muncă bun. Însă, pentru a ajunge la acest rezultat, se cere muncă din greu.

În ce alte țări ai susținut spectacole, în afara Argentinei?

Am avut spectacole în Portugalia, Italia, Spania, Brazilia, Elveția, Austria, Belgia, Croația, România, Danemarca și Germania.

Cum apreciați Festivalul Internațional de Teatru de la Turda?

Acesta este un eveniment minunat. Am participat la multe festivaluri de gen, desfășurate în țări din Europa și din America, dar pot spune că festivalul de la Turda este foarte bine organizat și are o calitate artistică de excepție. Întreaga echipă a organizatorilor ne-a făcut să ne simțim ca acasă. Apoi, la Turda am întâlnit artiști din mai multe țări, ceea ce pentru noi, oamenii din industria spectacolului este foarte important.

Ce planuri de viitor aveți?

Mi-am propus, în primul rând, să particip la cât mai multe festivaluri și să-mi duc la bun sfârșit contractele perfectate pentru actualul sezon estival. După aceea, la sfârșitul sezonului sper să pot rămâne în Belgia, unde intenționez să lucrez la un nou show.

Veți mai reveni în România, eventual la Turda?

Tony Fratello

Mi-am propus să revin anul viitor la următoarea ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Turda. Cred că acest lucru este posibil.

 Câteva cuvinte pentru cititorii revistei ”Ecouri”?

Întâi doresc să subliniez că este foarte important să aveți o publicație de asemenea factură la Turda. Profilul cultural al revistei ”Ecouri” reflectă dorința editorilor de a contribui la dezvoltarea culturii turdene. În al doilea rând, mă simt onorat să menționez că pe timpul șederii la Turda am cunoscut un om foarte generos și interesant, pe Zoli Mladzsi. Am discutat împreună despre realizarea unui proiect artistic în doi. Ar fi minunat să reușim. Adresez, pe această cale, mulțumirile mele lui Zoli Mladzsi și familiei sale, care mi-au arătat Turda și împrejurimile acestui frumos oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.