Pentru prima dată în istoria de peste 70 de ani a instituției culturale profesioniste din Turda, o trupă a Teatrului Aureliu Manea a trecut a Atlanticul. Între 16 și 21 octombrie, actorii Alexandru Condurat, Cătălin Grigoraș, Valentin Oncu, Miky Paicu, Ingrid Neacșu, Alexandra Dușa, Călin Mihail Roajdă, Amalia Popa, George Sfetcu și Alexandru Ioan Savu, vor interpreta, peste Ocean, spectacolul cu piesa Trix Show, de Mihai Gruia Sandu. Actorii de la Teatrul Aureliu Manea ”vor lua piatra în gură” când vor păși pe scena Winchester Street Theatre din Toronto, unde, sâmbătă, 19 octombrie, de la ora locală 19.30, vor prezenta primul spectacol cu piesa Trix Show, un spectacol non-verbal produs al teatrului turdean. Prin turneul întreprins în aceste zile în ”Țara frunzei de arțar” actorii Teatrului Aureliu Manea onorează invitația primită, în acest sens, de la Teatrul Românesc din Toronto.

“Prezența teatrului din Turda pe tărâm nord american vine să încununeze eforturile depuse înultimii doi ani și jumătate de această tânără și puternică echipă de actori. Este o altă etapă de construcție internațională, după succesul pe care îl are festivalul de teatru. La Turda se produce calitate, de aceea cele mai bune produse culturale  trebuie exportate“ a spus Cătălin Grigoraș, managerul Teatrului Aureliu Manea din Turda.

Trupa Teatrului Aureliu Manea a prezentat spectacolul cu piesa  Trix Show cu prilejul unor festivaluri desfășurate sau turnee întreprinse în mai mult de 20 de orașe din România. Spectacolul a primit aprecierea criticilor de teatru în urma turneului de promovare de la București organizat în luna aprilie a acestui an.

“Doar la Turda am reușit să construiesc genul acesta de spectacol, iată, jucat cu mare succes și priză la public. Tinerii artiști ai teatrului au răspuns pretențiilor mele și uite ce a ieșit“ a spus Mihai Gruia Sandu, regizorul spectacolului.

Acesta a explicat: “Trickster-ul nostru național se numește Păcală. El este spiritul viu al umorului popular românesc, precursor al complexelor personaje create de Ion Luca Caragiale, Camil Petrescu, Matei Vișniec, etc. Trix Show face parte dintr-un gen de teatru dificil, non-verbal, cu rădăcini și mijloace din teatrul popular și Commedia dell’Arte și inspirație din fantasticul folclor românesc, în care actorii cântă, dansează, fac acrobații, joc de măști, clovnerie, teatru de marionete, totul cu un mare profesionalism și la un înalt nivel european.”

Trickster-ul este un element evolutiv al societății – fiind cel care modifică sistemul social, îmbunătățindu-l, dar nu luptând prin mijloace violente ci cu ajutorul celei mai formidabile arme ale păcii – umorul! a mai precizat Mihai Gruia Sandu, autorul și regizorul piesei Trix Show.

Foto: Marius Romilă / MediaCom.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.