Teatrul Național Aureliu Manea sărbătorește 74 de ani de activitate. Rezultat din mutarea unei secții a Teatrului Poporului din Cluj, teatrul turdean și-a început activitatea cu premiera piesei ”O scrisoare pierdută” spectacol prezentat în 15 octombrie 1948, pe scena fostului cinematograf Fox (Flacăra), primul sediu al teatrului turdean, devenit ulterior teatru de stat, transformat în 1998 în teatru municipal și apoi avansat la gradul de teatru național, titulatură pe care singura instituție profesionistă de cultură din Turda o poartă cu începere din anul 2019.
Teatrul Național Aureliu Manea celebrează împlinirea a 74 de ani de activitate printr-o serie de spectacole ce vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, în sala amenajată la fosta Fabrică de Bere, unde se joacă spectacolele stagiunii 2022-2023, deoarece clădirea ce adăpostește sediul teatrului turdean se află într-un amplu proces de modernizare, finanțat din fonduri europene. Programul teatral de sărbătoare va debuta sâmbătă, 15 octombrie, cu spectacolul Îndrăgostiții din Ancona, ce se va juca cu începere de la ora 19. Duminică, 16 octombrie, de la ora 11, Teatrul Național Aureliu Manea îi invită la sărbătoare pe cei mai mici spectatori ai săi, cărora le oferă, în dar, spectacolul cu piesa Rățușca cea urâtă.
Pentru încheierea celei de-a doua zile dedicată sărbătoririi Teatrului Național Aureliu Manea, organizatorii propun publicului o reîntâlnire cu Omul care a văzut moartea, o comedie clasică, producție proprie, după piesa cu același nume a lui Victor Eftimiu, în regia regretatului Ovidiu Cosac.
Manifestările dedicate împlinirii a 74 de ani de activitate neîntreruptă a Teatrului Național Aureliu Manea, din Turda, includ și expoziția Culori și Versuri în viața mea, a artistei Steliana Claudia Miron, care descrie invitația la acest eveniment în următoarele cuvinte: o privire cuprinzătoare într-o gamă variată de culori, forme și versuri pentru suflet.