Blamatul regim comunist a făcut și lucruri bune. De pildă, în anul 1948, imediat după preluarea puterii politice, noii stăpâni au demarat un amplu program de culturalizare (ideologizare, dogmatizare), în care a intrat și înființarea unor așezăminte cultural-teatrale în localități mai mici, unde educația artistică era marginală sau inexistentă. Aşa au apărut Teatrul Muncitoresc „Valea Jiului” din Petroşani, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti şi Teatrul de Stat din Turda, ca să amintesc doar trei din aceste ctitorii. Desigur, se cerea artă nouă, pentru popor, în spirit realist socialist și propaganda lozincardă nu mai contenea cu ”formarea omului nou” etc. Dar, alături de brigăzile artistice din fabrici și uzine, pe scene au fost montate piese de teatru importante și valoroase din repertoriul clasic românesc și universal. De la Caragiale la Victor Ion Popa şi de la Shakespeare la Moliere. Valul ideologizant a trecut și instituțiile au rămas. Astfel că, iată, Teatrul de Stat ”Aureliu Manea” din Turda împlinește în aceste zile 70 de ani de existență. Primul spectacol montat aici la 16 octombrie 1948 a fost ”O scrisoare pierdută” în regia lui Nello Bucewski. Teatrul a primit, în 2014, numele marelui regizor Aureliu Manea, cel care a fost ani în şir sufletul acestei instituţii.

Evenimentul aniversar a fost pregătit de conducerea teatrului, directorul Cătălin Grigoraș și

Primarul Turzii, Cristian Matei (în dreapta imaginii și managerul Cătălin Grigoraș, artizanii relansării Teatrului Aureliu Manea, din Turda

primarul municipiului de pe Arieș, domnul Cristian Octavian Matei, în cele mai mici amănunte, așa cum, doar cu câteva luni înainte, tot ei au organizat un important Festival Internațional de Teatru la Turda, cum puţini îşi imaginau că se poate într-un orăşel de provincie. Pentru evenimentul din 16 octombrie, Primăria Turda şi Consiliul local au tipărit un foarte elegant caiet-program la Casa de Editură Dokia din Cluj-Napoca, cuprinzând imagini din spectacolele puse în scenă începând din 1948 până azi, texte ale unor personalități, oameni de teatru care au activat și activează în această instituție culturală. Ion Caramitru, preşedintele UNITER, felicită colectivul de actori, iar Mircea Ioan Casimcea, fost director al teatrului, îşi exprimă ataşamentul faţă de fenomenul teatral promovat aici. Rânduri despre mirajul scenei, despre dragostea necondiţionată pentru teatru, despre arta actorului, amintiri şi confidenţe semnează Clara Labancz, Muriel Jakab Manea, Maria Voronca, Radu Botar, Ovidiu Cosac, Viorica Samson Manea, Ioan Bembea, Teodor Tanco, Ion Cocora, Andrei Mihalache, Vasile Iuşan, regizori şi actori, oameni de condei implicaţi în producţia teatrală din Turda de-a lungul mai multor stagiuni. În anul Centenarului Unirii, aniversarea teatrului turdean este o biruinţă a celor ce au crezut şi cred cu adevărat în arta dramatică, în rolul ei educativ şi în viitorul acestei nobile activităţi în oraşul de pe malul Arieşului. La mulţi ani !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.