În toamna anului 1948, o secție a teatrului din Cluj era mutată la Turda. Astfel a luat ființă Teatrul Poporului din Turda. Instituția, ce a funcționat, la început, în actuala clădire a fostului cinematograf ”Flacăra” (ulterior, Fox), s-a mutat, prin 1956, în clădirea de vizavi. Și acolo a rămas teatrul din Turda și azi, când unica instituție culturală profesionistă din oraș se apropie de împlinirea vârstei de 72 de ani, pe care îi va scrijeli pe răbojul vremii prin luna octombrie, pe la mijlocul toamnei. Metamorfozat, din Teatrul Poporului în Teatru de Stat, apoi, din 1998 pasat de Ministerul Culturii sub umbrela autorităților publice locale Teatrul din Turda a încercat să obțină o nouă identitate, una numai a sa. După câteva tentative nereușite, cineva a observat ceea ce sărea în ochi de la o poștă și, de câțiva ani, teatrul turdean poartă numele unui regizor care a reinventat teatrul și a făcut-o și prin piesele montate aici, la Turda, vreme de vreun deceniu. Așadar, Teatrul Aureliu Manea și-a început urcușul spre rangul de teatru cu valoare recunoscută la nivel național sub bagheta actualului manager, Cătălin Grigoraș, care a preluat frâiele instituției în anul 2017, la propunerea actualului primar, Cristian Matei, care l-a văzut într-o reprezentație la Asociația Tour D Art, a simțit că actorul din Sibiu, manager al unei companii de teatru private, poate duce la bun sfârșit misiunea relansării Teatrului Aureliu Manea, lucru atestat și de un curriculum vitae de excepție. Cătălin Grigoraș, care s-a lăsat convins și, cu siguranță atras de provocarea ce i se propunea, a venit la Turda. Bilanțul, după trei ani de management: Un festival internațional, aflat anul acesta în fața celei de-a patra ediții și conferirea rangului de ”teatru național” Teatrului Aureliu Manea din Turda.

Înălțarea în grad, anunțată oficial  miercuri, 15 ianuarie 2020, dată la care România

Primarul Turzii, Cristian Matei (în dreapta imaginii) secondat de către managerul Teatrului Aureliu Manea, Cătălin Grigoraș, anunță vestea visată, sperată și dorită de oamenii care s-au perindat, vreme de peste 70 de ani, pe scena și în culisele teatrului turdean.

sărbătorește Ziua Culturii Naționale, reprezintă rodul eforturilor câtorva generații de actori, regizori, scenariști, personal tehnic, recuziteri, peruchiere, mașiniști, supraveghetoare de sală, paznici, contabili, secretari literari și directori care au muncit și au mizat, cu părți mai mari sau mai mici din viața lor, la un pariu cu destinul. Și teatrul turdean a câștigat acest pariu.

Coborât până aproape de ”fundul curbei” ca rezultat al ingerințelor politicului în artă, Teatrul Aureliu Manea a renăscut precum pasărea Phoenix, din propria cenușă. Cine știe, poate acum s-a împlinit o premoniție a actriței Catrinel Dumitrescu. După cum își amintește actorul Cornel Miron,

Actorul Cornel Miron, o mărturie vie despre evoluția cu sincope și revenirea pe culmile măiestriei organizatorice și artistice a Teatrului Aureliu Manea din Turda, azi teatru național.

aceasta, prin 1990 venea la Turda pentru prima sa colaborare cu teatrul de aici, pare-se la piesa ”Visul unei nopți de iarnă”. După ce a coborât din mașină, Catrinel a întrebat: Aici este Teatrul Național din Turda?” își amintește Cornel Miron. Acum, lui Catrinel Dumitrescu i se poate răspunde, fără teama de a greși: ”Da! Aici este Teatrul Național Aureliu Manea din Turda”.

Alte cuvinte din partea cronicarului acestei povești ar fi de prisos. După câteva repere statistice, jaloane ale devenirii și metamorfozării teatrului turdean, au cuvântul protagoniști de ieri și de azi, oameni care au pus, fiecare, câte una sau mai multe ”cărămizi” la edificarea a ceea ce azi se cheamă Teatrul Național Aureliu Manea Turda.

Spectacole produse la teatrul din Turda între anii 1948 – 2018:  419

Regizori: Val Mugur, Vintilă Rădulescu, Ion Dan, Constantin Leoveanu, Radu Stanca, Victor Tudor Popa, Aureliu Manea (debut: 1970-1971 cu ”Tigrul” de Murray Schisgall), Marian Aurelian, Matei Varodi, Andrei Mihalache (debut în 1981, cu piesa ”Un bărbat și mai multe femei”), Virgil Andrei Vâță, Dorel Vișan, Anatol Pânzaru, Marius Olteanu, Horațiu Apan, Aurel Ștefănescu, Ovidiu Cosac, Alexandru Dabija, Gelu Badea, Rodica Lăpuște, Cristian Nedea, Petre Băcioiu, Mihai Măniuțiu, Muriel Manea.

Între  actorii cu renume ce au jucat pe scena teatrului din Turda se numără, într-o enumerare aleatorie, Avram Besoiu, Traian Dragoș, Lucia Tămaș, Enna Cenariu, Marcel Iureș, Stela Furcovici, Mircea Cosma, Radu Botar, Catrinel Dumitrescu, Stelian Stancu, Maria Junghietu, Nina Antonov, Maria Voronca, Smara Marcu, Ileana Portase, Aurel Ștefănescu, Dorel Vișan, Adriana Gădălean, Tudorel Filimon și încă mulți alții.

 

Directorii Teatrului din Turda

Gheorghe Damian, actor – 1948

Vintilă Rădulescu, regizor – 1948-1958

Avram Besoiu, actor – 1958-1962

Vasile Langa, profesor – 1962-1965

Victor Tudor Popa, regizor – 1966-1967

Viorel Știrbu, scriitor – 1967-1969

Teodor Tanco, scriitor – 1969-1972

Emilian Cortea, actor – 1973-1974

Gheorghe Teașcă, regizor – 1974-1975

Stelian Stancu, actor – 1975-1990

Vasile Iușan, actor – 1990-1991

Mircea Ioan Casimcea, scriitor – 1991–1999

Virgil Deceanu, profesor – 1999 – 2001

Doina Șoproni, actriță – 2001 – 2003

Cornel Răileanu, actor – 2003-2006

Narcisa Pintea, actriță – 2006-2016

Cătălin Grigoraș, actor – 2016-

Mărturii:

Cristian Matei, primarul Turzii: Astăzi, la teatrul din Turda se întâmplă multe. Activitatea ce se desfășoară aici a creat o adevărată emulație în oraș vizavi de actul artistic. Sunt foarte mândru că am pus umărul la relansarea teatrului din Turda, ca și la dezvoltarea activităților culturale din oraș, în general. Așadar, Turda are teatru național. După primirea avizului favorabil din partea Ministerului Culturii, finanțarea funcționării teatrului se va face cu fonduri guvernamentale. Astfel degrevate de finanțarea activității artistice, autoritățile publice turdene vor aloca bani de la bugetul local pentru susținerea activității investiționale. Vom finanța modernizarea și asigurarea de noi dotări pentru teatru. Ne obligă la aceasta și calitatea prestației artistice a colectivului de aici, a actorilor și a regizorilor, care, prin prestațiile lor atrag tot mai mulți spectatori la teatru.

 Cătălin Grigoraș, manager Teatrul Național Aureliu Manea Turda: Schimbarea denumirii teatrului ne oferă o șansă în plus de a accede la rețelele teatrale  internaționale precum și posibilitatea finanțării unor proiecte ale noastre cu bani din fonduri europene sau guvernamentale, nerambursabile.

Teatrul Național din Turda este o bucurie a comunității și o mândrie a echipei, a celor care fac parte din această instituție.

Schimbarea va facilita, cu siguranță și dezvoltarea Festivalului Internațional de Teatru de la Turda, unul din cele mai mari evenimente de acest fel din țară, prin realizarea mai multor parteneriate cu instituții de profil, la nivel național și internațional.

Teatrul Aureliu Manea a desfășurat o activitate intensă la nivel național cu peste 180 de spectacole jucate în turnee sau festivaluri în ultimii trei ani și cu peste 250 de spectacole jucate atât la sediu cât și în deplasări, doar în ultimul an.

Toate aceste aspecte precum și dorința de contribui la dezvoltarea municipiului Turda, din punct de vedere cultural, ne-au determinat să solicităm atribuirea rangului e teatru național pentru unica instituție de cultură profesionistă din oraș.

 

Ovidiu Cosac, regizor: Sunt cam cea mai veche ”piesă” din acest teatru, prezent aici. Le

Regizorul Ovidiu Cosac a dăruit Teatrului din Turda peste 40 de ani din viața sa

urez oamenilor care lucrează azi aici să se ridice la înălțimea acestei demnități extraordinare ce o reprezintă conferirea rangului de „teatru național”. Această recunoaștere a valorii teatrului turdean se constituie în încă o dovadă că Turda se înalță, încet, încet, la notorietatea dobândită cu peste 2 mii de ani în urmă, în timpul stăpânirii romane.

 

Andrei Mihalache, regizor (Teatrul de Nord Satu Mare): Sunt fericit, mai ales că eu pot spune că aici, la teatrul din Turda, m-am născut din punct de vedere artistic. Acum, forte multe teatre din țară vă invidiază și regretă că nu au reușit să facă ceea ce ați făcut voi. Să nu vă închipuiți că de acum înainte vă așteaptă vremuri ușoare! Dincolo de satisfacțiile pecuniare și de cele artistice, veți avea o cruce de dus. Lumea dramaturgiei românești își va aținti și mai mult ochii asupra voastră. Remarc că teatrul din Turda a devenit primul teatru național din România care poartă numele unui regizor. Toate celelalte au ca și patroni spirituali scriitori și dramaturgi. Era timpul ca și cineva dintre noi, oameni ai scenei, actori sau regizori, să dea numele unui teatru național. Vă felicit, cu gelozie!

 

Emil Moldovan, președintele Comisie de cultură din cadrul forului deliberativ turdean (primul din stânga)

Emil Moldovan, președintele comisiei de cultură din Consiliul local Turda:  Felicit echipa Teatrului Aureliu Manea. S-a împlinit un vis. Până la urmă s-a făcut dreptate! Pentru noi, turdenii, conferirea rangului de ”teatru național” Teatrului Aureliu Manea, este o mândrie și o binecuvântare, totodată.

 

Mircea Ioan Casimcea, scriitor, fost director al Teatrului de Stat Turda: Mă bucur pentru că acest colectiv tânăr a reușit să se impună pe plan național. La performanța de azi au contribuit însă toate generațiile de actori, regizori, scenografi, care au lucrat la teatrul turdean de-a lungul celor peste 70 de ani de existență a acestei instituții. La o asemenea performanță, cel puțin eu, nu m-am gândit! Îl felicit pe managerul teatrului, actorul Cătălin Grigoraș, dar, în egală măsură, pe primarul Turzii, Cristian Matei, artizanii principali ai acestei reușite. Vă felicit pe voi toți! La mulți

Mircea Ioan Casimcea, primul director al teatrului din Turda, după căderea comunismului.

ani!

 

Adrian Țion, cronicar dramatic: De mulți ani scriu, cu mare plăcere, despre spectacolele teatrului din Turda. Am susținut această instituție prin cronicile mele teatrale și prin luări de cuvânt în diverse ocazii. Clujenii aveau o părere preconcepută, potrivit căreia un ”teatru de provincie” precum cel turdean, nu putea atinge nivelul valoric al teatrelor din ”metropolă”. Dar actorii de la Turda au infirmat de nenumărate ori această opinie. Doresc trupei Teatrului Național Aureliu Manea să se mențină în formă, să ne ofere, în continuare, spectacole bune și

Cronicarul dramatic Arian Țion, un turdean ”împrumutat” Clujului, mereu alături de teatrul turdean.

foarte bune.

 

Marian Negrescu, actor, Teatrul Elvira Godeanu, Târgu-

Marian Negrescu, încă o mărturie despre atracția pe care o exercită teatrul turdean asupra actorilor din țară.

Jiu: Astăzi i se face un act de dreptate unui mare om, regizorul Aureliu Manea! Actorii, întregul colectiv al Teatrului Național Aureliu Manea au datoria să ducă mai departe prestigiul acestei instituții. Am trecut, până acum, prin două teatre naționale, cele de la București și de la Craiova. La Turda, iată voi juca pe scena celui de-al treilea teatru național. Vă sfătuiesc, pe fiecare dintre voi, oamenii care lucrați în acest teatru, după ce plecați acasă, la întoarcere să aduceți cu voi, fiecare câte cel puțin un spectator. Eu, care nu m-am înclinat în fața vreunui politician, azi, aici, îi fac o reverență domnului primar Cristian Matei, căruia îmi permit să îi dau și un sfat: Domnule primar, să nu îl pierdeți pe Cătălin Grigoraș!   

 

Maria Voronca, fostă actriță la Teatrul de Stat Turda

„Și ce a fost să fie, s-a împlinit!” Adresez felicitări întregului colectiv  al teatrului cu  plecaciune si cu mare bucurie, pentru dăruirea de sine față de scenă și de public. Îl felicit, de asemenea,pe omul de teatru Cătălin Grigoraș, care se bucură de toată prețuirea mea. S-ar putea spune că toți membrii colectivului tehnic si artistic ar putea fi numiți oameni de teatru. Acest eveniment, poate, ne-a recompensat și pe noi, foștii actori ai teatrului, gândindu-ne că,  de-a lungul carierei noastre, am trecut prin multe încercări, intemperiile vremilor au fost destul de mari  dar…nu am trădat nici scena, nici profesia și am jucat cu toată dăruirea, fără să așteptăm recunoștință și apreciere din partea altcuiva decât a spectatorilor noștri. De aceea bucuria mea este și mai mare acum, când văd că sunteți apreciați la justa voastră valoare. Cu  dragoste și lumină în suflet, a voastră Maria Voronca.

              

Ginuc Crișan, actor: Îmi amintesc, cu mari emoții, că în urmă cu 40 de ani am intrat în această instituție și…n-am mai ieșit. Așa că eu am două case! La teatrul din Turda am întâlnit oameni deosebiți, cu care am realizat câteva sute de spectacole, iar pe unele le-am jucat pe scene din toată țara. Înainte de 1990 nu era căldură nici în hoteluri, nici în sălile de spectacol, dar noi nu țineam cont de lipsuri. Jucam cu mult entuziasm, atât pentru publicul de aacsă cât și pentru spectatorii din orașele unde mergeam în turnee. Adevărat, la finalul spectacolului primeam aplauze ”cu mănuși!”. Acum, în teatru avem multă căldură. Mai ales sufletească!

 

Emil Cortea, actor, fost director al Teatrului de Stat din Turda: Reprezintă o mare bucurie pentru mine   ceea ce se întâmplă acolo. Importanți sunt oamenii. Iubire de meserie și devotament pentru profesie ca la actorii din Turda nu am văzut niciodată și nicăieri!

 

Gicu Stoian, actor corp ansamblu: Eu am învățat teatru la Turda. Când eram angajat acolo nu se prea găseau actori tineri. Datorită acestui fapt am jucat roluri din plin. Spectacolele teatrului turdean se bucurau de cronici frumoase, publicate în ziare și reviste de prestigiu la vremea aceea, precum Scânteia sau Contemporanul.

Am amintiri de neuitat din perioada petrecută la teatrul, pe atunci de Stat, din Turda. Printre altele, țin minte că am jucat în primul spectacol regizat de Aureliu Manea, cel cu piesa Tigrul, de Murray Schisgall, din stagiunea 1970-1971.

Teatrul din Turda se bucura de mare respect printre dramaturgi, datorită talentului actorilor care jucau acolo. Liviu Ciulei i-a spus lui Aureliu Manea că vrea să pună în scenă piesa ”A 12-a noapte” numai la Turda. ”Doar aici am găsit actorii potriviți” și-a justificat Liviu Ciulei alegerea. La Turda s-a făcut întotdeauna teatru la cel mai înalt nivel. M-a impresionat în cariera mea de la Turda și regizorul Val Mugur. M-a uluit ce ochi de profesionist putea să aibă! Toți oamenii de teatru care au plecat de la Turda s-au impus în alte părți.

Foto: Marius ROMILĂ – MediaCOM.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.