Sergiu – Florin Rus, student la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, secția Design, este un reprezentant al tinerei generații, a cărui viziune poate fi înțeleasă prin aprofundarea ”lecturării” tablourilor sale. În această perioadă dificilă pentru noi toți, tânărul student mărturisea că ”după instaurarea stării de urgență în România, am avut la dispoziție suficient timp liber pentru a mă regăsi, a mă recunoaște pe mine. Totuși, având în vedere vremurile din timpul pandemiei, arta mi-a oferit un refugiu, de aceea am lansat mesajul Arta trebuie să supraviețuiască!. Este un mesaj cu subînțeles, acest mesaj se referă la umanitate, aceasta trebuie să reziste și să supraviețuiască, deoarece reprezintă cea mai mare sursă de inspirație, în special pentru sfera artelor. Desigur nu a fost ușor, fiind izolat în casă, m-am limitat doar la ceea ce găseam în foi și pagini de carte, puțin, dar suficient cât să-mi stârnească sentimente și emoții. Lucrările mele, din punct de vedere estetic, sunt concepute pe baza grotescului, integrat în conceptul de Vis sau durere?; acest concept are criteriile de construcție ale concretului și abstractului, prezentate în note plastice.”

Și pentru că tânărul expozant a făcut referire la grotesc, ar trebui să ne reamintim că această ipostază estetică induce anumite stări, plimbându-ne de la dezgustător, hidos, până la monstruos. Grotescul apare în arta plastică o dată cu evul mediu și își continuă demersul până în arta contemporană, fiind mereu în strânsă legătură cu evenimente din viața socială sau punând în evidență trăirile personale ale artistului vis-a-vis de realitatea în care își duce existența.

Sergiu-Florin Rus redă o situație trăită – pandemia – prin mai multe elemente ce îi compun lucrările, inclusiv cromatica, prin care artistul transmite un anumit mesaj. Astfel, în lucrările abstracte, pictate în tonuri reci, forma geometrică a pătratului, ce simbolizează stabilitatea, intră într-un dialog cu celelalte elemente din jur. Interesant este faptul că, pătratul este pictat în tonuri deschise de griuri, ceea ce demonstrează dorința artistului pentru o re-echilibrare compozițională sau o re-echilibrare a situației date.

Compozițiile abstracte pictate în tonurile de roșu trezesc subconștientului anumite stări, prin asocierea culorii cu semnificația sa – pericol, agresivitate, luptă, dar și sacrificiu.  Prin jocul ritmic din spațiul compozițional se poate observa aceeași căutare de stabilitate a unei situații.

Și totuși, cel mai puternic impact vizual asupra privitorului o au acele lucrări în care apar elementele figurative. Figura umană apare ca o formă bizară, chiar caricaturală. Artistul pornește de la un portret care, apoi, trece prin tot felul de metamorfozări. Astfel personajul devine disproporționat, cu diferite malformații, chiar se disipează în fundal.

Într-o altă lucrare descoperim un portret ce deja a căpătat o altă formă, aceea a unui animal fantastic, ce zâmbește perfid,  recompunându-se din universul său exterior.

Corpul, dar și scheletul uman suferă anumite modificări, determinate de condițiile exterioare, de situația conjuncturală a anului trecut.

După ”lecturarea” lucrărilor prezente în expoziție, pot să concluzionez că această perioadă de izolare, de pandemie, a avut un impact destul de mare asupra artistului, iar ideile pe care acesta le-a materializat pe pânză sunt reflexii interioare, descătușate prin intermediul culorii.

Sensibil ca orice artist, Sergiu-Florin Rus atrage atenția, dar și dorește să ne căutăm un echilibru în lumea noastră imediată.

Așa cum spunea Georges Braques ”arta este făcută pentru a tulbura.” Lucrările tânărului artist Sergiu –Florin Rus ne tulbură interior și ne fac să ne gândim mai bine la existența noastră și chiar ne ajută să apreciem toate lucrurile frumoase și de suflet din preajmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.