• 17 august 2022

Școală de vacanță la Viișoara și la Urca

Dacă odinioară, lecțiile de învățământ religios, ce se predau duminica, în biserici, purtau denumirea generică de ”Școala de duminică” se…

 Școală de vacanță la Viișoara și la Urca

Dacă odinioară, lecțiile de învățământ religios, ce se predau duminica, în biserici, purtau denumirea generică de ”Școala de duminică” se poate aprecia că proiectul ”Învățăm despre Maica Domnului” desfășurat în cea de-a doua săptămână din postul Adormirii Maicii Domnului, din 8 până în 12 august, la Viișoara și la Urca, se încadrează în obiectul de studiu al unei ”Școli de vacanță”.

Așadar, 68 de copii, elevi în clasele I-VIII și adolescenți, cu vârste de până la 18 ani, au participat la ”cursurile” de pictură de icoane pe sticlă, împletituri, sau la jocurile cu teme religioase, desfășurate în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului ”Învățăm despre Maica Domnului” desfășurat în școlile din cele două sate ale comunei Viișoara.

Desfășurarea în bune condiții a cursurilor, (între orele 9-12) la școala primară din Urca (26 de participanți) și între orele 9-15, la școala gimnazială din Viișoara (42 participanți), s-a datorat participării, în mod voluntar, la această activitate, a unor cadre didactice de la școlile gazdă și de la Școala gimnazială ”Avram Iancu” din Câmpia Turzii și anume: Anca Rusan, Corina Bozbici, Alina Agu, Diana Recea, Flavia Hola, Diana Popa (Urca), respectiv Camelia Tanciu, Liana Ciocan, Norina Porumb, Maria Antofie, Camelia Boldor, Mihaela Corovei, Dana Mocanu și Simina Drăgan.

La școala gimnazială din Viișoara, unde cursanții au avut vârste până la 18 ani ”programa școlii de vacanță” a cuprins lecții de medicină, predate de prof. univ. dr. Natalia Hagău, medic anestezist în rețeaua privată de sănătate Regina Maria și cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca. Spre deliciul copiilor, master-chef Liviu Balint le-a predat câteva lecții de artă culinară, însoțite de demonstrații practice.

Participanții la secțiunea proiectului desfășurată la Viișoara au luat parte la exerciții de imaginație, ce au constat din crearea unor povestiri și a ilustrațiilor pentru acestea, s-au exersat în teatrul de hârti japonez și au înzestrat școala și grădinița din Viișoara cu o ”plantație” de lavandă. În ultima zi a proiectului, vineri, 12 august, s-a organizat o excursie la Muzeul ASTRA din Sibiu. La întoarcere, excursioniștii din Viișoara au poposit la orfelinatul ce funcționează în cadrul Mănăstirii Dumbrava, din județul Alba.

Proiectul, desfășurat în parteneriat cu parohiile creștin-ortodoxe din Viișoara (preot Lucian Mureșan) și Urca (preot Alexandru Rusan), a avut drept scop principal familiarizarea copiilor învățăturile biblice despre Maica Domnului. Prin intermediul catehezelor, a povestirilor biblice, a poeziilor religioase și a  cântecelor cu mesaj moral, organizatorii au vizat educarea sensibilității copiilor, în vederea formării, la aceștia, a disponibilității de a participa la descoperirea misterelor conținute în textele sacre, a explicat învățătoarea Anca Rusan țelul urmărit de organizatorii ”școlii de vacanță” ale cărei ”cursuri” s-au desfășurat la școlile din Viișoara și din Urca, în prima jumătate a lunii august.