Primăvara intră încet, încet în oraș, făcându-și simțită prezența atât prin temperatura mai ridicată, dar și prin intermediul desfășurării unui eveniment expozițional organizat de Societatea Culturală ,,Filarmonia” Turda.

Pe simezele galeriei de artă ,,Valer Suciu” s-au reunit creațiile plastice ale membrilor acestei societăți culturale, cărora li s-au alăturat și câțiva invitați. Această manifestare este prima din cele patru propuse de conducerea societății culturale pentru acest an, adică cele patru anotimpuri – primavara, vara, toamna și iarna – vor avea dedicate câte un salon de artă plastică.

Maria Cristea vibrează la frumusețea și gingășia lăcrămioarelor, dar o impresionează în mod vădit peisajul, de primavară sau cel de sfârșit de iarnă, domnia sa participând la multe evenimente expoziționale, aducând peisajul zonal, în prim plan. Iar dacă este să vorbim de gingășie, o descoperim în lucrările Corneliei Vidrașcu, unde floarea primește altă vibrație.

Alida Nagy propune privitorilor un studiu asupra unui vas cu lalele roșii, dar și o reîntoarcere în timp, spre casa bătrânească ce emană amintiri.

Larisa Oniș  pendulează între concret prin studiul asupra florilor și abstract, la fel cum sunt și cele două propuneri ale Ancăi Kiș, un vas cu flori și un peisaj, enigmatic și auster.

Doina Bircea aduce pe simeze un peisaj marin, plin de atmosferă, ce aduce aminte de școala rusă de pictură.

În cele trei lucrări ale Feliciei Răcean florile sunt brodate cu măiestrie, fiind surprinse în diferite compoziții, la fiecare folosind o altă cromatică.

Vasile Tașcă revine în spațiul expozițional cu o compoziție, în maniera sa, ce deja îl face reconoscibil în rândul publicului turdean.

Manole Ciui îndrăgostit de peisaj, surprinde astrul nopții prin desișul pădurii sau,  în plină noapte cu lună plină, un peisaj cu două ,,personaje” – căpițele de fân – ce primesc alte valențe cromatice.

Un artist fotograf iscusit Nicușor Țigănilă, surprinde florile prin obiectivul aparatului de fotografiat, cu mare atenție, făcând din fiecare floare un mesager, tocmai prin modul de surprindere a detaliului.

Maestrul Ioan Crișan surprinde prin acuarelele expuse, acuarele de mare sensibilitate, dar și printr-o tehnică mai specială realizează un vas cu o floare de Crăciun.

Ovidiu Tabără dăruiește doamnelor un vas cu flori albastre, păstrând o gamă cromatică simplă, a culorilor complementare de orange – albastru. Pentru că artiștii călătoresc pentru a se încărca sufletește, ne demonstrează în compoziția sa, Ovidiu Tabără, care surprinde un personaj masculin într-un peisaj exotic.

Oleg Rusnac aduce pe simeze două compoziții, una abstractă – un spațiu ludic, plin de vitalitate și o compoziție figurativă – un fel de odă adusă frumuseții feminine.

Cătălin Timoșca ne aduce un studiu de floare, ce îmi reamintește de vechile cărți de botanică, dar și o altă lucrare cu un câmp de maci, florile cele mai efemere, cu o mare încărcătură simbolică.

Adrian Mocan propune două compoziții figurative, prima având un mesaj simbolic, iar cea de-a doua ilustrând bucuria sosirii primăverii.

Un foarte bun grafician, care mereu a impresionat critica de specialitate Gavril Nechifor expune două peisaje, vibrante și foarte echilibrate prin jocul dintre plin și gol, prin tipurile de linii și pete, ce creează o atmosferă interesantă.

Flaviu Bugnariu aduce în prim plan, în prima lucrare, nuferii, flori simbol, dar, trimite publicul cu gândul, prin cea de-a doua lucrare, spre satul de odinioară, spre portul popular din zonă.

Invitații acestui salon – Dorina Pop, președintele Asociației Artiștilor Plastici din Cluj-Napoca, expune o lucrare plină de naturalețe, flori pictate cu afectivitate, iar Iuliana Pop președintele Asociației Artiștilor Plastici din Câmpia – Turzii, receptivă la frumusețea naturii, dar și a florilor, a căror lucrări destăinuiesc emoțiile artistice și trăirile pictoriței în fața subiectelor. Ștefan Ferenczi propune două lucări abstracte, Anett Ferenczi prezintă un peisaj auster, cu inflexiuni orientale și Imola Ferenczi expune două lucrări în care atât cactusului îi descoperă frumusețea, cât și delicatei flori de cală.

Le doresc succes invitaților și expozanților. Îi așteptăm cu lucrări interesante la Salonul de Vară.

Foto: Marius ROMILĂ 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.