La început de august simezele galeriei de artă ,,Valer Suciu“ au fost bogat decorate cu lucrările artiștilor Flaviu Bugnariu, Doina Bircea, Maria Cristea, Ioan Crișan, Manole Ciui, Anca Kiș, Alida Nagy, Gavril Nechifor, Larisa Oniș, Felicia Răcean, Oleg Rusnac, Ovidiu Tabără, Vasile Tașcă. Nicușor Țigănilă și Cornelia Vidrașcu, membri ai Societății Culturale ,,Filarmonia“ Turda.  În acest spațiu generos publicul se întâlnește cu pictura, sculptura, grafica și fotografia, iar în acest periplu trece de la figurativ la abstract.

Peisajul reprezintă o temă predilectă pentru artiștii turdeni, având în vedere faptul că această

Ioan Crișan – Peisaj

zonă a Transilvaniei este foarte bogată în priveliști minunate, ce inspiră. Această temă poate fi tratată ca un studiu asupra naturii, precum în lucrările Mariei Cristea, sau poate fi privită ca un leit-motiv precum în tabloul lui Flaviu Bugnariu. La Alida Nagy peisajul se constituie într-o sursă ce trezește o anumită stare in sufletul privitorului, iar pădurea în viziunea pictorului Gavril Nechifor, se transformă într-o metaforă vizuală prin modul cromatic de abordare. Interogații asupra cromaticii unei părticele de sat românesc îl străbat sufletește pe Manole Ciui, care încearcă să răspundă prin propria creație. Artistul, căutător neobosit, s-a străduit să pună în dialog frumusețea naturii cu frumusețea sufletului. În aceeași ordine de idei, o scurtă ,,conversație” în același sens oferă și lucrarea pictorului Ioan Crișan.

Cornelia Vidrașcu – Flori

Deși vremelnice, florile se constituie într-un veșnic motiv de inspirație pentru artiștii plastici. De ce devin un subiect incitant? Un răspuns plauzibil ar fi că,  fiecare dintre noi ne regăsim în acea mică plantă care are universul său, energia sa. Florile pictate de  Ioan Crișan, Manole Ciui, Cornelia Vidrașcu, Anca Kiș povestesc despre frumusețea interioară a fiecăruia, de forța sa, de dragostea pentru viață și de ceea ce îl tulbură sau îl încântă pe artist. Modul de așternere a petelor, de suprapuneri sau juxtapuneri de culoare, griurile colorate sau culorile pure, toate dezvăluie câte ceva despre lumea interioară a acestor artiști.

Compoziția, fie nonfigurativă sau figurativă, invită publicul la reflexie. Ioan Crișan, Gavril Nechifor, Felicia Răcean, Oleg Rusnac, Vasile Tașcă, Anca Kiș, Alida Nagy, Larisa Oniș sunt artiștii care pășesc pe drumul ideatic al compoziției, un drum ce ne poartă de la profan la sacru, de la terestru la univers, de la finit la infinit, de la materie la spirit.

De frumoasa lume a copilăriei, a stării interioare ideale și la care ne întoarcem de multe ori de-a lungul existenței, ne reamintește pictorul Ioan Crișan.

Jocul vieții și al morții, ritmul alert în care ne aruncăm să mergem spre nicăieri, frumusețea efemeră sunt câteva dintre elementele pe care le-am descoperit în interesanta lucrare a pictoriței Anca Kiș.

Plină de forță cu un impact vizual foarte mare este compoziția lui Gavril Nechifor, tablou care ne mărturisește despre urmele lăsate în suflet de viața cotidiană și despre cum marchează acestea existența făuritorului de frumos.

Drumul Crucii, momentul Răstignirii, i-au marcat pe artiștii plastici, care, încă din perioada

Alida Nagy – Drumul Crucii

premergătoare Renașterii, au tot reinterpretat aceste teme. Alida Nagy a compus spațiul vădit influențată de această cutremurătoare temă a răstignirii, filtrată prin sufletul său, iar modul de eliminare a culorii și de aducere în prim-plan a griurilor, conferă lucrării sale o notă fantastă, ai impresia că ești inclus, ca privitor, în interiorul unui vis.

Despre interiorul uman și frământările sale, despre un foc al pasiunii, despre ludic, despre toate acestea ne mărturisește Felicia Răcean în lucrările sale. Și dacă tot am făcut referire la strările interioare, zborul sau dorința de a te înălța o descoperim în lucrările pictoriței Larisa Oniș.

Universul este fascinant, iar Oleg Rusnac prezintă în picturile sale viziunea sa asupra acestei teme interesante bineînțeles abordând o tehnică picturală (fine art – pouring) ce îl pasionează în ultima perioadă a creației sale.

Ovidiu Tabără – Portret (studiu grafic)

Grafica expusă pendulează de la abstract, în lucrarea Doinei Bircea, la figurativul lucrărilor lui Ovidiu Tabără. Portretele lui Ovidiu Tabără sunt studii asupra expresivității figurii umane care, prin mimică, arată stările interioare.

Fotografia este reprezentată de Nicușor Țigănilă, un pasionat de acestei ramuri a artei plastice, în lucrările sale abordând detaliului preluat din frumusețea și de ce nu, firescul naturii.

Sculptura prezentă prin cele două lucrări ale artistului Flaviu Bugnariu realizate în lemn, unde figurativul este completat de anumite simboluri – mărul și pana – au încărcături arhetipale.

Vizitați Galeria de Artă ,,Valer Suciu” și veți pleca mai bogați sufletește.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.