După o pauză de câteva luni, prilejuită de renovarea localului situat pe strada Libertății nr. 2, marți, 23 octombrie s-a reluat șirul expozițiilor găzduite de Galeria de Artă din Turda.

”Colectiva” realizată cu picturi, sculpturi, instalații și fotografii ale artiștilor plastici turdeni, expoziție vernisată marți, 23 octombrie, cu începere de la ora 17.30, reprezintă exemplificarea concretă a democratizării comunității artiștilor plastici turdeni. În expoziția inaugurală a galeriei proaspăt renovate, alături de lucrările unor pictori profesioniști, adică ”cu școală” beneficiarii unor studii superioare în domeniul artelor vizule, precum regretatul Valer Suciu, care și-a început de curând călătoria prin veșnicie, Marta Deleanu, Felicia Răcean, Petru Purcariu, Alin Bâlc, Dumitru Popa, Oleg Rusnac și Gavril Nechifor, organizatorul, respectiv  Casa de Cultură din Turda, a găsit loc în ”Salonul Artelor” și pentru picturile ”amatorilor” sau a ”profesioniștilor fără școală” precum Cornel Vana, Maria Cristea, Flaviu Bugnariu, Dana Deac, Tiberiu Gherman, Anca Kis, Cristina Puiu, Iosif Stegaru, Vasile Tașcă, Ioan Crișan, Cornelia Vidrașcu, Alida Nagy, Manole Ciui și Andrei Legman. Secțiunea de fotografie artistică a Salonului Artelor, de la galeria turdeană cuprinde lucrări realizate de Maria Ilișiu, Ovidiu Cosac și dr. Nicușor Țigănilă.

Expoziție națională de mail-art la Turda

Starea de fapt a expoziției confirmă declarația primarului Turzii, Cristian Matei,  care, în discursul său prilejuit de redeschiderea Galeriei de Artă spunea că acolo ”poate expune oricine”. De asemenea, la sugestia Danei Deac, primarul Cristian Matei a propus ca proaspăt renovata galerie de artă a Turzii să primească numele regretatului profesor Valer Suciu, cel care a îndrumat primii pași în arta plastică a majorității pictorilor turdeni. În acest sens, Cristian Matei a anunțat asistența, alcătuită din câteva zeci de persoane, că vor începe demersurile pentru obținerea unei hotărâri a Consiliului local Turda, prin care să se ateste, oficial, numele Galeria de Artă Valer Suciu.

Concomitent cu Salonul Artelor, Galeria de Artă din Turda găzduiește și prima ediție a salonului național de mail-art, alcătuit din ”cărți poștale cu mesaj artistic” realizate de către Lucia Trancotă Osz, Valentina Ștefănescu, Sorina Smaranda Moldovan, Dana Catona și Mihaela Furdea (Timișoara), Zoița Nicoleta Panciu (Tulcea), Oana Cătălina Gavriliu (Piatra Neamț), Ion Florin Scarlat (București), Valter Paraschivescu (Ploiești), Lucia Filimon (Bacău), Petru Purcariu (Sighișoara), Alida Nagy (Câmpia Turzii) și Alin Bâlcu, respectiv Gavril Nechifor, din TurdaLa Galeria de Artă din Turda expozițiile se vor succeda bilunar. Potrivit programului, prezentat de către prof. dr. Cristina Oprea, custodele galeriei, până la sfârșitul acestui an, în localul din strada Libertății nr. 2 vor mai expune: Flaviu Bugnariu și Nicușor Țigănilă. Apoi, Galeria de Artă a Turzii va găzdui un Salon regional de pictură, la care, potrivit Cristinei Oprea și-au anunțat participarea artiști plastici din județele Bistrița, Sălaj, Sibiu și Cluj. Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, la 1 decembrie 2018, Galeria de Artă din Turda va găzdui o expoziție de costume populare vechi, de proveniență, în special din zonaTransilvaniei, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Anul se va încheia cu tradiționalul Salon de iarnă, expoziție ce reunește picturi, sculpturi și fotografii ale artiștilor plastici din Turda.

Galeria de Artă din Turda se poate vizita în ilele de luni, marți, miercuri și vineri, între orele 8 – 16, respectiv joia, între orele 8-18. Vernisarea expozițiilor va avea loc numai în zilele de joi, cu începere de la ora 17.30, a precizat custodele galeriei, prof. dr. Cristina Oprea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.