Anul împlinirii, de către România, a primului secol de existență se constituie într-un catalizator al energiilor disipate ale neamului. Conjunctura pare prielnică declanșării unei renașteri spirituale a românilor, unica și cea mai de folos stavilă ce poate împiedica transformarea națiunii române într-o populație.

Elemente precum teritoriul și limba proprie definesc o națiune. Lipsit de aceste atribute, un popor se transformă într-o populație. Iar populația seamănă cu ciulinii Bărăganului, pe care vântul îi poartă încolo și încoace prin deșertul istoriei, deoarece le lipsesc rădăcinile, adică zestrea culturală, tradițiile, obiceiurile, credința și limba. Conceptul de națiune se poate exprima, vizual, printr-o pădure de, bunăoară, stejari. Maiestuoși, vânjoși, cu rădăcini bine înfipte în glia strămoșească, acești arbori viețuiesc sute de ani. Pădurile au menirea de a dăinui peste secole. Dar asemenea jefuitorilor care s-au năpustit asupra codrilor României, indivizi fără de conștiință, robiți de ochiul dracului, atentează la statutul de națiune al poporului român.

Nu se poate ca românii să asiste, inerți, la pierderea propriei identități naționale.Riposta poate veni prin redescoperirea valorilor spirituale ale neamului. Iar semnalul renașterii spirituale a poporului român se poate da de oriunde. Trecutul Turzii permite turdenilor să declanșeze sirena.
Prin revista ”Ecouri” îi invităm pe turdeni, fie de acasă, fie de aiurea, să așeze câte o cărămidă la rampa de relansare a spiritualității românești, construită pe coordonatele respectului față de concetățeni și cele ale bunei conviețuiri. Terenul este pregătit, iar semnele revitalizării spiritualității turdene au început să răsară. Deci, să stropim cu energii, cu har și cu pasiune, sămânța renașterii spiritualității naționale. Fiecare demers întru împlinirea acestui deziderat va conta. Pic cu pic se face marea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.