După laurii cuceriți la Satu Mare, unde cu un deceniu în urmă a primit titlul de Omul anului” actorul turdean a mai primit o confirmare a măsurii măiestriei sale profesionale. Radu Botar (Teatrul de Nord Satu Mare) a fost nominalizat la secțiunea ”Cel mai bun actor într-un rol principal” titlu acordat în cadrul ediției 2020 a Premiilor Gopo. Câștigătorul titlului va fi anunțat cu prilejul Galei Premiilor Gopo, eveniment ce va avea loc marți, 24 martie, la Teatrul Național Ioan Luca Caragiale, din București. Alături de Radu Botar, nominalizat pentru rolul Iuliu Hossu, interpretat în filmul Cardinalul, la câștigarea categoriei ”Cel mai bun actor” la ediția 2020 a Premiilor Gopo mai candidează  Gheorghe Visu, interpretul rolului principal în filmul Heidi, Iulian Postelnicu (Arest), Mihai Smarandache (Parking) și Răzvan Vasilescu (Mo).

La categoria ”Cea mai bună actriță într-un rol principal” sunt nominalizate: Belén Cuesta (Parking), Catrinel Marlon (La Gomera), Cătălina Mihai (Heidi), Dana Rogoz (Mo) și Judith State (Monștri.).

Călătoria fantastică a Maronei” (regia Anca Damian), La Gomera (regia Corneliu Porumboiu), Monștri. (regia Marius Olteanu), Parking (regia Tudor Giurgiu) și Touch Me Not (regia Adina Pintilie) au intrat, oficial, în cursa pentru trofeul Gopo la categoria ”Cel mai bun film de lungmetraj”. În acest an, juriul celei de-a 14-a ediții a Premiilor Gopo a desemnat cele cinci pelicule nominalizate din 22 de lungmetraje românești lansate în cinematografe anul trecut.

Filmele cu cele mai multe nominalizări: La Gomera (13 nominalizări), Heidi (10), Monștri” (9), Touch Me Not (9), Parking (8) și Mo (6).

Adina Pintilie (Touch Me Not), Anca Damian (Călătoria fantastică a Maronei), Cătălin Mitulescu (Heidi), Corneliu Porumboiu (La Gomera) și Marius Olteanu (Monștri.) concurează pentru Premiul Gopo la categoria ”Cea mai bună regie”.

Pentru desemnarea celui mai bun film documentar produs în 2019, cei 600 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti, invitați în acest scop, vor avea de ales între peliculele Distanța dintre mine și mine (regia Dana Bunescu, Mona Nicoară), Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole (regia Mihai Mincan și Claudiu Mitcu), Jurnalul familiei -escu (regia Șerban Georgescu), Omul care a vrut să fie liber (regia Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark) și Timebox (regia Nora Agapi).

La categoria ”Cel mai bun film european” criticii de film din juriul de nominalizări au votat pentru următoarele cinci titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: Dolor y gloria / Durere și glorie (regia Pedro Almodóvar), Leto / O vară rock’n’roll (regia Kirill Serebrennikov), Sunset / Apusul  (regia László Nemes), The Favourite / Favorita (regia Yorgos Lanthimos) și The House that Jack Built / Casa pe care Jack a construit-o (regia Lars von Trier).

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe https://premiilegopo.ro/

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo 2020 au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din Bogdan Mustață (regizor), Cristina Ionescu (monteur), Cristina Hoffman (co-fondator Aristoteles Workshop), Dan Chișu (regizor și producător), Diana Cavallioti (actriță), George Dăscălescu (director de imagine), alături de criticii și jurnaliștii de film Alin Ludu Dumbravă, Andra Petrescu, Cristi Luca, Flavia Dima și Manuela Cernat.

Desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2020 se va face prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Gala Premiilor Gopo 2020 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al CinematografieiTeatrului Național București și Babel Communications.

Organizatorii recompensează, anual, cele mai importante realizări cinematografice naționale din cursul anului precedent. Numele festivalului a fost ales în semn de omagiu la împlinirea celor 50 ani de când cineastul român Ion Popescu-Gopo a câștigat premiul Palme d Or, pentru ”Cel mai bun scurt metraj de animație”.

Prima ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc în 26 martie 2007, la București. Trofeul, ce reproduce celebrul omuleț al lui Gopo, reprezintă o creație a sculptorului Adrian Ilfoveanu.

 

N.R: Pentru redactarea acestui articol s-au folosit informații de la  https://radiotopic.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.