Luni, 4 noiembrie, în anul centenar al eliberării de către armata română a orașului Satu Mare, revista de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului” a sărbătorit un deceniu de apariție neîntreruptă..

Evenimentul omagial, desfășurat în sala Teatrului de Nord din Satu Mare, a prilejuit întâlnirea colaboratorilor și a personalităților prin a căror contribuție s-a asigurat apariția regulată a revistei, ce numără 40 de ediții tipărite în ultimii zece ani.

După ce corala ”Arhanghelii” a Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului a  intonat

 

 

Sursa foto: www.actualitateadesatumare.ro

Imnul de Stat al României, moderatorul evenimentului, dr. Daniela Bălu, director la Muzeul Județean Satu Mare, a vorbit despre importanța apariției revistei ”Eroii Neamului” publicație ce a căpătat valențele unei stări de spirit, a unei emulații benefice procesului de renaștere a patriotismului, sentiment căzut în desuetudine, pe care societatea românească de azi tinde să îl considere perimat și, ca atare, bun numai de aruncat la lada de gunoi a istoriei.

În continuare, a vorbit conferențiarul univ. dr. Ion Cârja, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Oaspetele, colaborator al revistei ”Eroii neamului” s-a referit, în discursul său, la Centenarul României și la Tratatul de la Trianon, document prin care s-au recunoscut drepturile românilor asupra Transilvaniei. Apoi, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, a subliniat că, alături de editarea, timp de un deceniu, fără întrerupere, a revistei ”Eroii neamului” cea mai mare realizare a Asociației Civice Tempora o reprezintă dezvelirea Monumentului Eroului Necunoscut.

Preot Constantin Necula, conf. univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității ”Lucian Blaga” Sibiu

Invitat special, conferențiarul univ. dr. preot Constantin Necula, de la Universitatea din Sibiu, s-a referit, în discursul său, la teme precum lupta armatei române pentru eliberarea întregului teritoriu al țării, în primul război mondial, sau, în același context,  eliberarea orașului Satu Mare, în 19 aprilie 1919. După enumerarea unor fapte eroice, săvârșite în timpul primului război mondial inclusiv de membri ai familiei sale, preotul Constantin Necula a trecut în revistă faptele de arme ale viitorului mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan și a evocat un al model de patriotism, cel manifestat de către preotul Octavian Tăslăuanu, în contextul în care, în timpul celui de-al doilea război mondial 175 de preoți militari au servit în armata română, iar dintre aceștia unii au și căzut pe front.

Istoria revistei ”Eroii neamului” a început să se scrie în anii 1996-1997, când au apărut primele trei numere ale publicației. Dar lipsa fondurilor a provocat întreruperea apariției revistei la scurt timp de la înființarea sa. După 12 ani, Asociația Civică Tempora, înființată în anul 2007 de un grup de cinci ofițeri în rezervă din Serviciul Român de Informații – sucursala Satu Mare, a resuscitat revista ”Eroii neamului”. Primul număr din seria nouă a publicației a apărut în octombrie 2009, grație unui colectiv redacțional coordonat atunci, ca și acum, de către col. (r) Voicu Șichet. De la 40 de pagini și un tiraj de circa 200 de exemplare pe număr, la reluarea apariției sale, revista ”Eroii neamului” se înfățișează azi cititorilor în 96 de pagini color, cu apariție trimestrială, în format broșat, într-un tiraj de 1000 de exemplare pe număr.

Cele 40 de numere ale revistei ”Eroii neamului” editate din 2009 până în 2019, conțin articole

Numărul din octombrie 2019 al revistei ”Eroii neamului”

semnate de 169 de colaboratori, din Satu Mare, dar și din Cluj-Napoca, Sibiu, Baia Mare, Oradea, etc. Alături de ”sufletul” revistei, col.(r) Voicu Șichet, împreună cu istorici și oameni de cultură sătmăreni, de-a lungul timpului revista ”Eroii neamului” a găzduit articole scrise de personalități marcante ale culturii și spiritualității românești, precum academicianul Ioan Aurel Pop, rector al Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, actual președinte al Academiei Române. În paginile revistei sătmărene se regăsesc și articole semnate de un alt universitar clujean, conf. univ. dr. Ion Cârja, de asemenea cadru didactic la UBB.

Între rubricile revistei se detașează ”Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor” ce, datorită ”cronicarului de serviciu” col. (r) Voicu Șichet, apare, fără întrerupere cu începere din cel de-al doilea număr al seriei noi a publicației ”Eroilor neamului”. Acest jurnal, ce s-a constituit și într-un demers adresat autorităților sătmărene (locale și județene) a impulsionat demararea, de către Primăria din Satu Mare, cu sprijinul Muzeului Județean, a lucrărilor de reabilitare a Cimitirului Eroilor din localitate și a  29 de monumente ale eroilor, amplasate în diferite localități ale județului. Acestea din urmă constituie obiectul unui proiect pus în aplicare de Consiliul Județean, împreună cu Muzeul Județean, ambele din Satu Mare, în virtutea finanțării asigurate în acest scop de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Programul Centenar.

Col. (r) Voicu Șichet, coordonatorul revistei ”Eroii neamului” împreună cu dr. Daniela Bălu, director la Muzeul Județean satu Mare, colaborator al publicației sătmărene și moderatorul întâlnirii aniversare din 4 noiembrie 2019, când s-a sărbătorit un deceniu de apariție neîntreruptă a revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii neamului” editată de Asociația Civică Tempora, în județul Satu Mare

Contribuția editorului revistei Eroii Neamului, Asociația Civică Tempora, la buna desfășurare a manifestărilor și a simpozioanelor organizate în anii 2013 și 2015 pentru celebrarea Zilei Naționale a României, a comemorării, în 4 septembrie 2015, a 75 de ani de la semnarea Diktatului de la Viena, prin care Germania hitleristă și Italia fascistă au amputat România, pentru a dărui Ungariei horthyste partea de nord-vest a Transilvaniei, reprezintă jaloane ale dobândirii, de către publicația sătmăreană de cultură și educație patriotică, a statutului de stare de spirit. Pe lângă editarea revistei ”Eroii neamului” asociația civică Tempora a inițiat și finalizat acțiunea de refacere și reamplasare a Monumentului Eroului Necunoscut în Piața Libertății, din Satu Mare. ”După multe încercări, demersuri și eforturi” membrii și colaboratorii Asociației Civice Tempora au reușit să ducă la bun sfârșit, în anul 2018, realizarea monumentului, ce a costat circa 60 de mii de euro. În bilanțul întocmit cu prilejul împlinirii unui deceniu de apariție neîntreruptă a revistei ”Eroii neamului” coordonatorul publicației, col. (r) Voicu Șichet a precizat că ”tenacitatea și încrederea în forțele proprii, dovedite de către membrii și colaboratorii Asociației Civice Tempora, dar și justețea gestului” au contribuit decisiv la realizarea Monumentului Eroului Necunoscut, la care ”sătmărenii visau de 15 ani”.

Deoarece orașul Satu Mare a fost eliberat în 19 aprilie 1919 de sub ocupația regimului

De la stânga, la dreapta: col. (r) Liviu Pârjol, colaborator al revistei ”Ecouri” solista de muzică populară Angela Munteanu și Emil Hălăștăuan, redactorul-șef al revistei ”Ecouri” la sărbătoarea publicației sătmărene ”Eroii neamului”

comunist din Ungaria, instaurat de Bela Kuhn, asociația Tempora militează pentru declararea datei cu pricina drept sărbătoare a sătmărenilor, marcată prin ceremonialuri militare și religioase. În semn de cinstire și de aducere aminte, Asociația Civică Tempora solicită autorităților publice locale să atribuie denumirea de ”19 aprilie 1919” unei străzi sau unei piețe din Satu Mare.

Din 2011, revista ”Eroii neamului” se distribuie gratuit. Circa 600 de exemplare din fiecare număr al publicației ”Eroii neamului” ajung în școli, biblioteci publice și la parohiile ortodoxe și greco-catolice din județul Satu Mare. Pe parcursul celor zece ani scurși de la relansarea revistei ”Eroii neamului” fondurile necesare asigurării continuității apariției acestei publicații au provenit de la Consiliul Județean Satu Mare și de la Biblioteca Județeană Satu Mare, alături de care au sprijinit financiar editarea revistei încă opt primării ale unor orașe și comune din județ, Încă 20 de agenți economici, marea majoritate a acestora din Satu Mare, dar și din Baia Mare, Carei sau București, se numără printre finanțatorii publicației de cultură și educație patriotică ce apare trimestrial, la Satu Mare. Alte patru persoane care au donat diferite sume de bani în nume individual, completează seria finanțatorilor revistei ”Eroii neamului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.