- 4 septembrie 2019
Portret de primă-doamnă: Soția mareșalului Ion Antonescu în vizită la Turda
De sub colbul așternut de uitarea ce s-a abătut asupra mărturiilor despre viața Turzii, îngropate în arhive, încet-încet, mai răsare…
De sub colbul așternut de uitarea ce s-a abătut asupra mărturiilor despre viața Turzii, îngropate în arhive, încet-încet, mai răsare câte un crâmpei din întâmplările de odinioară.
Deoarece scurgerea timpului ne-a adus la ”halta” august 2019, iată ce se mai petrecea prin Turda cu 77 de ani în urmă:
Maria, soția șefului statului român, mareșalul Ion Antonescu, a vizitat Turda și alte localități de

pe cuprinsul acestui județ. Prefectul județului, g-ral Alexandru Vâlcu, își îndemna astfel conjudețenii să o întâmpine pe d-na Maria Mareșal Antonescu: ”Populația județului Cluj-Turda și în special toți gospodarii de pe tot cursul Arieșului, cu toți moții din regiunea munților să îmbrace haină de sărbătoare pentru a primi așa cum se cuvine pe Înalta Doamnă Mareșal Antonescu cu tot alaiul ce o însoțește, în cap cu doi Domni Miniștri”.
Pentru a-i stimula pe locuitorii județului Cluj-Turda să iasă, cu mic, cu mare, în întâmpinarea soției șefului de la acea vreme a statului român, prefectul Alexandru Vâlcu le reamintea concetățenilor săi, în special locuitorilor din Munții Apuseni, că ”în iarna grea prin care am trecut, Mareșalul Conducător…nu i-a uitat pe cei lipsiți și năcăjiți și pentru grija și marea dragoste de ei le-a trimis și împărțit (moților) zeci de vagoane de porumb gratuit.
Printr-un raport al Prefecturii județului Cluj-Turda, din 10 mai 1942, generalul Alexandru Vâlcu informa Guvernul României că a supravegheat personal cele 16 vagoane de porumb ”primite ca donație din partea Dlui Mareșal Ion Antonescu, pentru moții din județ” (n.r: Cluj-Turda).
Potrivit documentului nr. 90, emis de Cabinetul Prefectului județului Cluj-Turda în 10 mai 1942, porumbul s-a împărțit astfel: 30 de mii de kilograme în plasa Săvădisla (comunele Finișel, Vălișoara, Măguri, Mărișel, Someșul Rece, Someșul Cald și Muntele Rece); 30 de mii de kilograme în plasa Baia de Arieș, 40 de mii de kilograme în plasa Câmpeni, 40 de mii de kilograme în plasa Calata și 20 de mii de kilograme de porumb în plasa Iara.
În discursul de întâmpinare a Mariei Antonescu, soția șefului statului român, prefectul de Cluj-Turda, g-ral Alexandru Vâlcu dădea asigura înaltul oaspete că ”Ne-ați învrednicit cu marea bucurie de a vă avea 2 zile în mijlocul nostru pe meleagurile pe unde odată vijelioasa frământare și răvășire de viață și suflet românesc a Marilor Martiri Horia, Cloșca și Crișan și a Craiului Munților noștri Avram Iancu cu dârzenia lor moțească au strigat drepturile noastre de veacuri și cari azi mai mult decât oricând trăiesc mai viu și mai răscolitoare de suflete. Ne dăruim cu toată dragostea acestui popas istoric al meleagurilor noastre și învredniciți de marea cinste din toate inimile noastre strigăm BINE AȚI VENIT!”
După preluarea conducerii României, la 6 septembrie 1940 și instituirea prin înalt decret în funcția de Conducător al Statului român, la 20 noiembrie 1940, generalul Ion Antonescu a instituit, din propria inițiativă, Consiliul de Patronaj al Operelor Sociale (C.P.O.S.). Pus sub patronajul de onoare al Reginei Elena, mama regelui Mihai „coordonarea activității consiliului a fost încredințată Mafriei Antonescu, soția Mareșalului, ca președintă a instituției”.
In centrul preocupărilor C.P.O.S. s-a situat ajutorarea mamei și copilului. În acest scop s-au înființat, în București, 154 de cantine unde luau masa zilnic 17 mii de copii. In Capitală s-au mai înființat 12 cămine pentru copii ale căror mame lucrau în fabrici. În restul țării au fost înființate 2.717 cantine pentru copii și 3.500 cantine pentru școlari. Școlarii săraci au primit 2.962 uniforme și 30 de mii de metri de pânză pentru albituri. În cele șase solarii înființate în acest scop erau îngrijiți, zilnic, 2.500 de copii. S-au organizat trei colonii unde și-au petrecut vacanțele de vară 3 mii de copii. S-au pus la dispoziția școlilor 39 de barăci obținute de la armata germană. Pentru copiii orfani și minori delicvenți au fost înființate două cămine. La Predeal s-a deschis un preventoriu pentru copii tuberculoși, în care au fost îngrijiți 5 mii de copii. De acest preventoriu se ocupa personal Maria Antonescu, care mergea acolo în inspecție săptămânal. (sursa: http//morarita. wordpress.com)