Orânduirea feudală se va reinstaura pentru câteva ore la Turda. Sâmbătă, 28 septembrie, Piața Tricolorului (părculețul de la muzeu) și curțile Muzeului de Istorie, respectiv a Liceului Teoretic Jósika Miklós se vor transforma într-o enclavă unde viața se va desfășura după tipicul întâlnit în așezările din orânduirea feudală.

Acolo publicul va avea ocazia să vadă cum se desfășura viața în taberele medievale și să ”guste” din aventurile ce pândesc la tot pasul în tabăra arcașilor, Persoanele animate de sentimente mai pașnice se vor putea preumbla pe Aleea Breslelor, iar în acest timp își pot lăsa odraslele la școala medievală pentru copii. Organizatorii Zilei medievale, respective Muzeul de Istorie și Primăria din Turda dau asigurări că la eveniment se vor servi cultură și distracție medievală, din belșug, iar apoi va urma un ”ospăț pentru toate poftele”.

Pesemne că ”Festivalul luminii” susținut de echipa cercetașilor, numărul 122 Jósika Miklós din Turda și de cercetașii Centrului local John Visser, din Câmpia Turzii, va avea rolul de a mai tempera înclinațiile spre destrăbălăciuni culinare și sportive, ațâțate de spiritele feudale.

Meniul deliciilor spirituale pregătit de organizatori pentru participanții la Ziua medievală de la Turda include o piesă de teatru, o expoziție tematică și un concert de muzică medievală, susținut de Duo Seraphim, din Angouleme, Franța.

Atmosfera medievală va învălui perimetrul delimitat de Piața Tricolorului, Muzeul de Istorie și Liceul Josika Miklos din centrul Turzii și datorită grupului ”Paladinii de Terra Medies” ai cărui membri vor recrea o tabără medievală, unde vor avea loc demonstrații cu arme de luptă, urmate de ”semnarea păcii” parafată printr-o suită de dansuri medievale.

Evenimentul se va încheia cu un spectacol de lumini și muzică, organizat de echipele de cercetași din Turda și Câmpia Turzii. Pe durata festivalului oaspeții și publicul vor putea degusta produse tradiționale specifice gastronomiei medievale.

La eveniment, desfășurat cu ocazia Zilei orașelor înfrățite, vor oferi spectacole medievale trupe din localitățile Hódmezővásárhely și Kiskunfélegyháza (Ungaria), respectiv din Angouleme (Franța). Acestora li se vor adăuga cercetași din organizațiile 122 Josika Mikos – Turda și de la Centrul John Visser – Câmpia Turzii. Alături de aceștia va evolua și echipa Beretele verzi, a arcașilor turdeni, care îi vor avea drept adversary la întrecerile de tir cu arcul pe membrii formațiilor similare, din cele două orașe maghiare.

Evenimentul, care va începe la ora 9 dimineața, se va încheia la ora 19.

Program

9 – 16.20 – Intrare liberă la Muzeul de Istorie Turda

10.50 – Primirea domnițelor, cavalerilor și arcașilor  – Piața Tricolorului

11 – Deschiderea evenimentelor medievale  –  Piața Tricolorului

Școala medievală pentru copii

11 – 16 Ateliere susținute de Alina Nagy, Horațiu Groza, Augustin Nistor

Heraldică pe înțelesul copiilor, confecționare de scuturi și de stegulețe,  perioada medievală – Curtea muzeului                          

17 – 18 Atelier pentru copii: Confecționarea gulguțelor de hârtie pentru Festivalul luminii, sub îndrumarea cercetașilor de la Centrul local John Visser, din Câmpia Turzii – Curtea muzeului                          

Aleea Breslelor – Curtea Muzeului de Istorie

11 – 18.30  Târg cu demonstrație de lucru                                                                                       

Suvenir Muzeu Turda, Cristian-Florin Anghelescu – vitralist

Mihai Hădărugă – bijuterii /obiecte decorative din cupru- demonstrație

Mátyás Adina – designer marochinărie

Monica Sibianu – designer mătase pictată manual

Suba László – demonstrație olărit

Florin Ilea – miniaturi de lemn și produse din sare

Atelier de creațieMihaela Sălășan – bijuterii confecționate manual

Sadras SRL (Mihaela Carmen Cornea) – replici și suveniruri lucrate în cupru

Viața în taberele medievale – Piața Tricolorului

11 – 18.30 Paladinii de Terra Medies: tabără medievală, expoziție de arme de luptă ofensive și defensive, prezentare de arme, cu scurte lupte demonstrative la diferite categorii de arme, dansuri medievale, interacțiune cu publicul.

Aventuri în tabăra arcașilor

11 – 18.30 Demonstrații, concurs, atelier tir cu arcul – Curtea liceului Jósika Miklós (lângă muzeu)                                                                                                                 

Hódmezei Őrzők Íjászegyesület

Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesület

Programul oferit de arcași: Vizitarea iurtei, prezentarea armelor din perioada medievală, demonstrații lupte cu diferite tipuri de arme, interacțiune cu publicul: atelier tras cu arcul pentru cei interesați

11.15 – 12.30 Concursul arcașilor: Beretele Verzi – Turda, Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesület – Kiskunfélegyháza Ungaria și Hódmezei Őrzők Íjászegyesület – Hódmezővásárhely Ungaria – Curtea liceului Jósika Miklós                      

 Cultură și distracție medievală

15 – 16 Concert medieval: Duo Seraphim – Biserica Unitariană, strada Dacia nr. 3

16.30 – 17.30 Teatrul Aureliu ManeaTrix Show – Curtea muzeului

17.50 – 18.10 Paladinii de Terra Medies – dansuri medievale alături de cavaleri și domnițe de la Fabrica de timp liber

 18.30: Festivalul Luminii – Piața Tricolorului

Echipa Cercetașilor numărul 122 Jósika Miklós din Turda și Cercetașii Centrului Local John Visser din Câmpia Turzii, sprijiniți de voluntarii de la Fabrica de Timp Liber, elevii Școlii Generale Teodor Murășanu și elevii Liceului Teoretic Jósika Miklós.

Seară muzicală organizată de Echipa Cercetașilor numărul 122 Jósika Miklós  din Turda

Atelier pentru copii:  Cercetașii Centrului Local John Visser din Câmpia Turzii

11 – 19: Ospăț pentru toate poftele – Piața Tricolorului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.