Dacă în ultimii ani publicul românesc în general și cel turdean au manifestat un interes scăzut față de evenimentele cultural-artistice desfășurate în oraș, ediția din acest an a Nopții muzeelor a demonstrat că se poate aștepta un reviriment în această direcție. Cele 314 persoane care sâmbătă, 14 mai, în timpul programului Nopții muzeelor, de la ora 17 la ora 23.30  au vizitat Muzeul de Istorie din Turda, constituie un record de public participant la acest eveniment. În principal, din cauza pandemiei de COVID-19, în 2020 doar 28 de vizitatori au petrecut Noaptea muzeelor la instituția de profil din Turda, iar anul trecut 91 de persoane s-au încumetat să calce pragul muzeului turdean cu prilejul sărbătorii europene a muzeelor.

Potrivit rezultatelor unui sondaj întreprins de către directorul Muzeului De Istorie din Turda,

Bijuteriile prințesei gepide Franziska

arheolog dr. Dan Matei, printre vizitatori s-au aflat, pe lângă turdeni și turiști din Roman, Iași, Târgu-Jiu, Oradea,  dar, probabil și din alte localități ale țării.

Pe lângă expozițiile tradiționale găzduite de Muzeul de Istorie din Turda, dintre care se pot aminti Mormântul princiar al aristocratei gepide Franziska (Francesca), sau sala dedicată familiei memorandistului dr. Ioan Rațiu, vizitatorii au avut ocazia să vadă exponatele reunite în cadrul unei expoziții de carte veche, din colecția muzeului, vernisată că o zi înaintea ediției din acest an a Nopții Muzeelor.

Dan Matei a apreciat că un aport deosebit la succesul de public al evenimentului de sâmbătă, 14 mai, l-a adus compania de transport local de persoane din Turda, care a asigurat informarea publicului prin intermediul afișelor postate în autobuze. ”Mulțumim companiei de Transport Urban Turda (TUP), directorului acesteia, Alin Popescu, pentru disponibilitatea manifestată pentru acceptarea în autobuzele de transport public de călători a afișelor de promovare a Nopții Muzeelor”.

Numeroși vizitatori au declarat că au aflat de eveniment datorită acestor afișe, găzduite în autobuzele TUP.

La evenimentele culturale organizate în Turda în ultimii ani, cu excepția spectacolelor produse sau doar găzduite de Teatrului Național  Aureliu Manea, arareori au participat mai mult de 20-30 de persoane.

Banii care au circulat în Transilvania și implicit și în Turda, în epoca medievală și modernă, de proveniență diversă, demonstrează că schimburile economice înregistrau un grad mare de dezvoltare.

Noaptea Muzeelor, un eveniment cultural patronat de Consiliul Europei, împreună cu UNESCO și cu Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), se desfășoară anual. În cursul acestui eveniment,  numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte.

Primul eveniment de acest gen s-a desfășurat în anul 1997 la Berlin. În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța, sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului Culturii și Comunicării, evenimentul desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Ulterior, în anul 2001, evenimentul, organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Secretarului General al acestui for.

Din 2005 evenimentul se desfășoară noaptea, iar publicul-țintă îl reprezintă tinerii și familiile acestora. Noaptea Muzeelor s-a extins apoi în toată Europa. Evenimentul are loc în sâmbăta cea mai apropiată de ziua de 18 mai, data adoptată de Consiliul Internațional al Muzeelor ( ICOM) drept Ziua Internațională a Muzeelor. Cu începere din 2011 ICOM s-a alăturat UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.