Cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la nașterea sculptorului francez de origine română, Constantin Brâncuși (născut în 19 februarie 1876, la Hobița, Peștișani, în județul Gorj), Casa de Cultură din Turda organizează două evenimente dedicate omagierii sculptorului printre ale cărui lucrări se numără Coloana infinitului, Masa tăcerii, Poarta sărutului, etc.
Astfel, sâmbătă, 12 februarie, de la ora 11, la galeria de Artă Valer Suciu din Turda, strada Libertății nr. 2, Ioan Septimiu Jugrestan, conferențiar universitar la Departamentul de Sculptură al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, va susține prelegerea ”Despre Brâncuși astăzi”.
Ioan Septimiu Jugrestan, conferențiar universitar, din anul 2015, este autorul plăcii comemorative cu portretul regizorului Aureliu Manea, patronul spiritual al Teatrului Național din Turda. Conferențiarul Ioan Septimiu Jugrestan a obținut, în anul 2009, diploma de doctor în sculptură, la Facultatea de Arte Plastice a Universității Țării Bascilor, din Bilbao (Spania). Teza sa de doctorat, cu titlul De la schiţă la obiect prin intermediul Bit-ului in lucrarea Materia Timpului, de Richard Serra, publicată în baza de date a Universității Țării Bascilor (UPV-EHU), poate fi accesată la adresa http://hdl.handle.net/10810/15382. ISBN: 978-84-9082-180-0)
Cel de-al doilea eveniment dedicat omagierii sculptorului Constantin Brâncuși, găzduit de Galeria de Artă Valer Suciu din Turda, va avea loc joi, 17 februarie, cu începere de la ora 13, când vor începe manifestările programate de organizatori (Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria, Casa de Cultură și Galeria de Artă Valer Suciu, toate din Turda) pentru consolidarea Punții literar – artistice ”Brâncuși – o poveste fără sfârșit”. Evenimentul include o expoziție de pictură, grafică, fotografie și icoană, lansarea cărților de poezie ”Bună dimineața, Doamnă” și ”Romanțe pentru prea târziu” de Ion Cepoi. Acestora li se adaugă volumul ”Nemuritoare povești de pe cele 11 văi ale Gorjului” culese de Teodor Dădălău.
Curatorii evenimentului sunt profesoara Ana Sevan, directorul casei de Cultură din Turda, poetul gorjean Ion Cepoi și pictorul turdean Cornel Vana.