Cu toate că, din cauza ruperii Ardealului de Nord după Diktatul de la Vena, localitatea Turda devenise oraș de graniță, cu toate că România se afla în război, cu toate că Prefectura, instituție militarizată, era condusă de un general, polițiștii turdeni nu se sfiau să obțină statutul de protagoniști ai unor întâmplări demne de seria filmelor cu polițiști, cu Louis de Funes în rolul principal.

Una din problemele cu care se confruntau atunci autoritățile publice o reprezenta trecerea clandestină a graniței cu Ungaria de către cetățeni români de etnie maghiară. Rețeta după care acționau aceștia era simplă: Își vindeau avutul din țară și cu banii la teșcherea plecau în Ungaria. Un astfel de caz a iritat opinia publică din Turda, îndeosebi pe intelectualii români din oraș, revoltați de pasivitatea polițiștilor.

Potrivit unor documente din arhive, în ziua de 9 aprilie 1942 ”în plină zi, maghiarul Farkas Adalbert a trecut granițs în Ungaria, pe la bariera Feleac”, Acesta a trecut în Ungaria pe sub ochii polițiștilor din Turda și din Feleac, fără ca aceștia să-i ceară vreun document! Polițiștii nu i-au cerut documente ce permiteau trecerea frontierei de stat nici femeia care îl însoțea pe Farkas Adalbert, o anume domnișoară Gogoman.    Mai mult decât atât, Farkas Albert avea asupra sa o servietă cu 1 milion de lei, bani obținuți din vânzarea drogheriei pe care o avea în Turda, dar ”fără ca cineva să se intereseze ce are Farkas în servietă.” (Document cu regim ”confidențial personal” înregistrat la Cabinetul Prefecturii județului Cluj-Turda cu nr. 88, din 2 mai 1942) 

În raportul nr. 23, din 2 mai 1942, înaintat prefectului de Cluj-Turda, g-ral Alexandru Vâlcușeful Poliției Turda justifica ”scăparea de sub control (a lui Farkas Adalbert și a domnișoarei Gogoman)” prin acea că cei doi ”s-au deplasat de la Turda la Feleac cu căruța și că transporturile cu căruța nu sunt supuse restricțiunilor”.

Prefectul Alexandru Vâlcu, militar de carieră, nu a înghițit gogoșile servite de șeful Poliției din Turda. Vâlcu și-a amintit că polițiștii nu au intervenit nici cu un an înainte, când preotul Arkosi, după ce și-a vândut toată averea,într-o noapte a trecut granița în Ungaria. ”Toată lumea știa că acesta și-a vândut averea în acest scop, numai poliția nu știa nimic” a conchis g-ral Alexandru Vâlcu, prefectul județului Cluj-Turda, în anul 1942.

Locuitorii Turzii, revoltați de pasivitatea demonstrată de poliția locală în aceste cazuri, credea că întâmplările cu pricina își au cauza în faptul că ”mare parte din funcționarii poliției sunt căsătoriți cu unguroaice”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.