Cu ocazia sărbătoririi a 420 de ani de la intrarea voievodului Mihai Viteazul în Alba Iulia, la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” din Cetatea Unirii a avut loc prezentarea cărții ”Legăturile lui Mihai Viteazul cu Turda” volum scris de către Petru Suciu și regretatul cercetător al istoriei locale, profesorul Valentin Vișinescu, plecat în călătoria spre veșnicie în această vară, în timp ce cartea se afla la tipar. Cartea a fost lansată în luna august 2019, cu prilejul celei de-a XXI-a ediții a Zilelor Turzii.
Evenimentul, organizat de Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” din Alba Iulia, împreună cu Fundația ”Alba Iulia 1918 pentru unitatea și integritatea României” a avut loc vineri, 1 noiembrie, după ceremonia desfășurată la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, din Cetatea Albei Iulia, prin care membrii fundației amintite au omagiat memoria primului unificator al țărilor românești, cu ocazia împlinirii a 420 de ani de la intrarea, la 1 noiembrie 1599, a voievodului în Cetatea Unirii, din Transilvania.
Delegația, alcătuită din Petru Suciu, autorul cărții ”Legăturile lui Mihai viteazul cu Turda” și din

alți doi membri ai colectivului redacțional ce editează revista ”Ecouri” respectiv profesorul Răzvan Mihai Neagu, doctor în istorie și Emil Hălăștăuan, redactorul-șef al publicației culturale a Turzii, a participat, alături de circa 20 de membri ai Fundației ”Alba Iulia 1918 pentru unitatea și integritatea României” la ceremonia neoficială desfășurată cu începere de la ora 10 la statuia lui Mihai Viteazul. După o oră de discursuri, din cuvintele cărora au răzbătut naționalismul ce-i animă pe vorbitori, dar și lehamitea traiului într-o țară transformată în ”Împărăție a minciunii” și locuită de un popor aflat în plin proces de deznaționalizare, participanții la celebrarea a 420 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea Unirii, printre care s-au aflat un cuplu din China și trei fete din Basarabia, s-au mutat la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” din Alba Iulia, unde directorul așezământului, bibliotecara Daniela Floroian, a moderat prezentarea cărții ”Legăturile lui Mihai Viteazul cu Turda”. Despre carte a mai vorbit profesorul Răzvan Mihai Neagu, doctor în istorie, care a și contribuit, cu idei și sugestii la realizarea volumului ”Legăturile lui Mihai Viteazul cu Turda”. În aceeași ordine de idei, Petru Suciu a precizat că însuși titlul volumului reprezintă materializarea unei sugestii avansate de cercetătorul turdean.
Răzvan Mihai Neagu a prezentat auditoriului și cartea sa ”Preoții Marii Uniri”. Cu acest prilej, istoricul turdean a anunțat că intenționează să lanseze cel de-al doilea volum al cărții la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” din Alba Iulia, deoarece în viitoarea lucrare, finalizată în proporție de circa 70 la sută, după cum a precizat Răzvan Mihai Neagu, se fac referiri la preoții Marii Uniri din Alba de Jos.
Între organizatorii evenimentului, alături de Daniela Floroian s-au mai aflat prof. dr. Gheorghe Anghel, fost director al Muzeului Unirii, Ioan Străjan, directorul revistei ”Dacoromania” editată de Fundația ”Alba Iulia 1918 pentru unitatea și integritatea României”. Colonelul în retragere Nicolae Paraschivescu, principalul inițiator al evenimentului, a completat cvartetul organizatorilor celor două manifestări desfășurate vineri, 1 noiembrie, la Alba Iulia, pentru marcarea a 420 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea Unirii.

La 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intra triumfal in cetatea Alba Iulia, capitala Transilvaniei, in urma înfrângerii, în lupta de la Șelimbăr, a armatei principelui Andrei Bathory. Autorul picturii ce ilustrează prima copertă a cărții ”Legăturile lui Mihai Viteazul cu Turda” artistul Valentin Tănase, aprecia, într-o postare de pe pagina sa de facebook, că ”astfel, Mihai Viteazul înfăptuia primul episod al celei dintâi uniri a țărilor românești, eveniment ce a devenit, peste veacuri, simbolul unității naționale”.