de Valeriu DULGHERU

În ziua de 6 august 1945, o dată tristă pentru omenire,  s-a născut bomba nucleară, una din cele mai distrugătoare arme pe care le-a cunoscut omenirea.

În 6 august 2021 se împlinesc 76 de ani de la explozia primei bombe atomice. Atunci,  preşedintele SUA a luat decizia de a arunca prima bombă atomică asupra oraşului japonez Hiroshima (peste trei zile, în 9 august 1945) a mai fost aruncată încă o bombă atomică, asupra oraşului Nagasaki. Acţiunea a fost mai mult una politică decât militară. SUA îşi demonstra superioritatea militară cu noua armă de distrugere în masă.

De fapt „meritul” creării acestei arme ucigaşe este al Germaniei. Germania hitleristă era pe calea să obțină bomba atomică, însă SUA şi URSS au „furat” secretele şi pe savanţii nemţi angajaţi în aceste cercetări. Ulterior a fost elaborată o nouă armă de ucidere în masă, bomba hidrogenică, de două mii de ori mai puternică decât cea atomică aruncată asupra orașului Nagasaki. Bomba hidrogenică a fost testată pentru prima dată de SUA, în anul 1952, iar peste un an şi URSS testa o bombă din aceeași categorie.

Ulterior, au avut loc sute de explozii ale bombelor atomice şi hidrogenice, în scopul   testării acestor arme, dar şi câteva cazuri de explozii nucleare la centrale atomoelectrice, ceea  ce demonstrează cât de vulnerabilă este omenirea, în fața propriilor născociri..

Bomba Ţarului, fabricată în URSS, cea mai puternică bombă nucleară cunoscută,   reprezintă simbolul unei epoci trecute, în care sovieticii şi americanii îşi măsurau puterea prin lovituri de bombe. Cu un nor atomic de opt ori mai înalt decât vârful Everest şi cu o energie degajată de 50 de mii de kilotone, Bomba Ţarului, testată de ruşi în anii ’60, este de 1400 de ori mai puternică decât ambele bombe nucleare lansate de SUA asupra Japoniei în al doilea război mondial.

Astăzi, mai multe țări dețin arme atomice. Uneori se creează impresia că omenirea se îndreaptă sigur spre propria distrugere.

Să sperăm că raţiunea va predomina asupra gândirii omului sălbatic, care deţine măciuca.

În imaginea reprezentativă: Explozia unei Bombe a Țarului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.