Publicul parizian a apreciat cartea pentru copii ”Ziua în care a fugit somnul” de Victoria Pătrașcu, ilustrată cu desene din creația artistei plastice Keszeg Ágnes, din Turda. Versiunea din 2017 a cărții ”Ziua în care a fugit somnul” publicată la editura Cartea Copiilor, a făcut parte din oferta României la Salonul Cărții de la Paris, găzduit de Porte Versailles, între 16 și 19 martie.

Ediţia „Ziua în care a fugit Somnul” publicată de editura Cartea Copiilor este îmbogăţită cu noi ilustraţii semnate de Keszeg Ágnes. „Aveam cartea de nouă ani şi era una din preferatele mele. Nici nu puteam să-mi imaginez povestea cu alte ilustraţii, iar de când am primit propunerea de a ilustra ”Somnul” n-am mai deschis cartea decât la sfârşit şi am dat frâu liber imaginaţiei, încercând să las textul să mă inspire. Din acest motiv, a fost o provocare şi mai mare decât la alte cărţi ilustrate până acum. Mi-a plăcut enorm!” a declarat Keszeg Ágnes, citată de www.bookhub.ro.

Născută la Turda, unde a absolvit învățământul gimnazial la Școala Gimnazială Teodor Murășanu (fostă generală nr. 1), Keszeg Ágnes a studiat artele plastice, întâi la liceul de specialitate din Târgu-Mureș, iar apoi la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde a susținut și un masterat în design vestimentar.

În 11 ani, de când creează ilustrații pentru cărți de copii și pentru reviste de modă, Keszeg Ágnes a realizat câteva mii de desene, publicate în 30 de cărți tipărite la edituri din România și din Ungaria și în zeci de reviste din toată lumea, din Coreea până în Mexic. În plus, Keszeg Ágnes a realizat mai multe colecţii de bijuterii, de eşarfe şi de păpuși din porțelan, căroar le-a brodat și îmbrăcămintea.

”Ziua în care a fugit somnul” de Victoria Pătraşcu este una dintre cele mai populare cărţi pentru copii publicate vreodată de un autor român, dramatizată de-a lungul timpului în spectacole de teatru şi radiofonice şi introdusă, începând de anul acesta, într-un manual şcolar.  În plus „Ziua în care a fugit Somnul” a fost selectată între „Cele mai frumoase cărţi” ale anului 2017 în România.

La pavilionul românesc de la Salon du livre de Paris, ediția 2018, atenția publicului francez s-a îndreptat spre încă o carte ilustrată, de această dată cu benzi desenate de Dodo Niță. S-au bucurat de apreciere și cărțile despre Casa Regală a României și volumul Cartea cu Apolodor, de Gellu Naum, a precizat Ladányi Emese Kinga în corespondența trimisă de la Paris pentru revista ”Ecouri”. Cu ocazia târgului de carte desfășurat la Porte Versailles, la pavilionul românesc a susținut o prelegere academicianul român George Banu, eseist și critic de teatru care predă la Universitatea Sorbona, din Paris.

În încheierea relatării sale, Ladányi Emese Kinga a mărturisit ce a impresionat-o cel mai mult la Salon du livre de Paris: ”Atâtea tone de carte nu am văzut în viața mea!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.