Actorul Teatrului Național Aureliu Manea din Turda, Vali V. Popescu, a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal la Festivalul Internațional de Film din Buenos Aires. Câștigătorul va fi anunțat în 25 mai.

Vali V. Popescu candidează astfel pentru titlul de Cel mai bun actor, al ediției din 2021 a Festivalului de la Buenos Aires, pentru rolul principal din filmul Între chin și amin, unde acesta interpretează personajul Tase Caraman, un tânăr compozitor, arestat de Securitate după întoarcerea sa de la studii, din Viena. La  scurt timp după logodna sa cu Lia, iubita lui, Tase Caraman nimerește în iadul închisorii din Pitești, unde, între anii 1952-1954 s-a desfășurat un amplu experiment de reeducare, prin tortură, a deținuților politici. Oribilul experiment comunist, copiat după modelul sovietic, este condus de temutul Ciumău, comandantul închisorii. Compozitorul supraviețuiește torturilor de neimaginat datorită credinței sale neclintite și, după eliberare, compune Oda lui Dumnezeu.

La același festival, Toma Enache, regizorul filmului, a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor. Între Chin şi Amin reprezintă un tribut adus celor care au cunoscut suferința. Poveştile uluitoare de viaţă şi de rezistenţă ale unor oameni fantastici, poveşti care au luat naştere în perioada reeducării, m-au determinat să fac acest film. Am simţit că rezistenţa şi tăria de caracter ale acestor oameni trebuiau mărturisite şi într-un film. Nimic legat de acest subiect nu e uşor. – a declarat regizorul Toma Enache.

Aflat la cea de-a cincea ediție, Festivalul de Film de la Buenos Aires, deschis producțiilor cinematografice de scurt și lung metraj, realizate de cineaști din întreaga lume, se va desfășura în 10 iulie 2021. Pe lângă cel mai bun actor (actriță), categoria premiilor suplimentare acordate la Festivalul de Film de la Buenos Aires include, atât pentru filmele de scurt metraj (cu o durată mai mică de 20 de minute) cât și pentru cele de lung metraj (durată mai mare de 60 de minute) acordarea de distincții pentru cel mai bun regizor, cea mai bună cinematografie, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun scenariu, cel mai bun trailer și cel mai bun poster.

1 COMENTARIU

  1. Felicitări, Sănătate și prosperitate în toate îți dorim cu drag stima și respect Traian cu familia. Salutari și succes întregului colectiv, cu speranța că se vor concretiza toate nominalizările. O după amiaza blândă și liniștită tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.