În lunile de vară, iulie, respectiv august, Galeria de artă Valer Suciu a oferit iubitorilor de artă din Turda prilejul de a admira picturi din creația artiștilor plastici Oleg Rusnac, Alin Bîlcu și Voichița Cecălăcean. Pe lângă cele trei expoziții personale, galeria de artă turdeană a mai găzduit Salonul de vară Filarmonia, eveniment consemnat în luna august. 

Voichița Cecălăcean – revenire pe simezele turdene 

Programul expozițiilor organizate la Galeria de Artă Valer Suciu din Turda, în luna iulie a inclus și expoziția personală de pictură a profesoarei Voichița Cecălăcean. Astfel artista, stabilită la Cluj-Napoca, a revenit, prin intermediul lucrărilor sale, în orașul în care și-a petrecut 36 de ani din viață. Voichița Cecălăcean, născută într-o familie de învățători din satul Ungureni (județul Maramureș) a absolvit liceul la Dej, în anul 1963, apoi a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. După absolvirea facultății, în anul 1966, Voichița Cecălăcean s-a căsătorit, la Turda, cu inginerul Ioan Cecălăcean. Realizată în plan familial, profesoara Voichița Cecălăcean a predat desenul la mai multe școli generale din Turda, iar timp de opt ani a lucrat la Fabrica de Sticlă din oraș.

Pensionată din anul 2000, Voichița Cecălăcean are o activitate bogată în domeniul artistic,

Peisaj de Voichița Cecălăcean

materializată prin 70 de expoziții personale, din care patru numai anul acesta. Membră a asociațiilor artiștilor plastici din Cluj-Napoca și Târgu-Mureș, profesoara Voichița Cecălăcean a expus picturi de ale sale în Baia Mare, Dej, Cluj-Napoca, Turda, Mediaș, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, Zalău, Târgu-Mureș și Sighișoara. A participat la tabere de creație organizate în străinătate, precum cele de la Leptokaria (Grecia), Primorsko (Bulgaria), Budapesta (Ungaria) și Saint Maurice sur Moselle (Franța).

În ceea ce privește paleta tematică a creațiilor sale, picturile Voichiței Cecălăcean înfățișează, cu precădere, peisaje, naturi statice (flori, fructe) și portrete de copii, gen reprezentat de nu mai puțin decât 80 de lucrări. Voichița Cecălăcean a mai realizat lucrări decorative și diverse compoziții, în tehnici diverse, ca de exemplu vopsele de ulei, pe pânză, tuș, culori acrilice și acuarelă.

Salonul de vară Filarmonia – Feerie de culori, record de participare

Pandemia de COVID-19: Descriere plastică abstractă, de Nicolae Tașcă

Sintetic, Salonul de vară al Asociației culturale Filarmonia din Turda, expoziție găzduită de Galeria de Artă Valer Suciu, din 12 până în 25 august, se definește prin 52 de picturi, trei sculpturi și câteva fotografii artistice, din creația a 23 de artiști plastici, ceea ce reprezintă un record de participare pentru galeria turdeană.

Pe simezele Galeriei de Artă Valer Suciu iubitorii de arte vizuale pot admira picturi realizate de Maria Cristea, Cornelia Vidrașcu, Alida Nagy, Maria Larisa Oniș, Anca Kis, Doina Bircea, Felicia Răcean, Vasile Tașcă, Manole Ciui, Ioan Crișan, Ovidiu Tabără, Oleg Rusnac, Cătălin Timoșca, Adrian Mocan, Gavrilă Nechifor, Flaviu Bugnariu, membri ai asociației Filarmonia, precum și a invitaților, Iuliana Pop (Câmpia Turzii), Mărioara Calbajos, Marta Deleanu, Gabriela Campeanu (Cluj-Napoca), Ferenczi Ștefan (Satu Mare) și Ferenczi Anett (Satu Mare). Cele trei sculpturi , din care două în lemn și una în ceramică, aparțin lui Flaviu Bugnariu, iar fotografiile artistice fac parte din lucrările realizate de către Nicușor Țigănilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.