Într-o perioadă jalonată de mai multe repere ale iubirii, ce începe în 14 februarie, prin sărbătorirea Sfântului Valentin și se încheie în perioada 1-8 martie (via Dragobetele, simbol autohton al iubirii, celebrat în 24 februarie), Galeria de Artă Valer Suciu, din Turda (str. Libertății nr. 2), găzduiește  expoziția fotografică ”Flori” alcătuită din 35 de lucrări în care artistul fotograf Nicușor Țigănilă a imortalizat diverse specii de flori, surprinse de obiectivul aparatului de fotografiat în diverse ipostaze.

Pe lângă varietatea speciilor de flori din cele 35 de exponate, ce înfățișează privirilor, însetate de gingășie și frumos, atât flori ”aristocrate” precum trandafirii, precum și flori de câmp, Nicușor Țigănilă și-a propus ca, prin exponatele sale să prezinte și ”o diagramă” a evoluției plantelor, de la stadiul de boboc până la maturitate și apoi floarea, în faza ”hibernării” când, cuprinsă de somnul de gheață, așteaptă revenirea la viață odată cu sosirea primăverii.

O altă trăsătură caracteristică a expoziției realizată de Nicușor Țigănilă, o reprezintă paralela pe care artistul fotograf o face, prin fotografiile sale ”între lumea reală și cea microscopică, alcătuită din universuri imperceptibile cu ochiul liber” după cum precizează autorul exponatelor. Fascinația procedeului rezidă în posibilitatea ”de a aduce la lumină necunoscutul lumii microscopice” a explicat Nicușor Țigănilă, medicul pasionat încă din copilărie de descifrarea tainelor artei fotografice.

Forma florilor, fotografiate cu prilejul peregrinărilor artistului pe munți, dealuri, câmpii, sau cele descoperite pur și simplu în curțile caselor, sugerează privitorului asocieri vizuale cu alte elemente din natură, precum flacăra focului. În unele dintre plantele fotografiate sensibilitatea artistului descoperă chiar simbolizarea portalurilor, porți de legătură cu alte lumi, a căror existență este doar bănuită, deocamdată.

Expoziția, prezentată pentru prima dată în luna aprilie a anului 2021 la Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici (filiala Cluj), marchează revenirea lui Nicușor Țigănilă pe simezele Galeriei de Artă Valer Suciu după trei ani de absență. O plăcută coincidență, despre care organizatorii expoziției, Casa de Cultură și Galeria de Artă Valer Suciu nu au avut cunoștință, o reprezintă revenirea lui Nicușor Țigănilă la galeria turdeană exact în luna în care artistul și-a sărbătorit ziua de naștere. (1 februarie).

”Expoziția aceasta reprezintă un cadou împărtășit vizitatorilor galeriei, pentru ca aceștia, la rândul lor, să îl ofere doamnelor și domnișoarelor de acasă” a spus Nicușor Țigănilă.

Acest articol este ilustrat cu fotografii realizate de dr. Nicușor Țigănilă, ce fac parte din expoziția ”Flori”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.