- 21 august 2020
Expoziție: Fotografi transilvăneni din secolele XIX-XX
Expoziția itinerantă Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX va poposi la Muzeul de Istorie din Turda. Organizată de Muzeul Judeţean…
Expoziția itinerantă Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX va poposi la Muzeul de Istorie din Turda. Organizată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, expoziția, găzduită timp de o lună, din 25 august până în 25 septembrie, va putea fi vizitată de lunea până vinerea, între orele 9-17.
În cadrul vernisajului expoziției, eveniment programat marți, 25 august, de la ora 18, la Muzeul de Istorie din Turda, strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, nr. 2, dr. Marius Câmpeanu va prezenta volumul cu titlu omonim, în care autorul prezintă concluzii ale cercetărilor întreprinse despre viața și activitatea fotografilor transilvăneni.
Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX cuprinde fotografii realizate de Theodor Glatz, Kamilla Ásbóth și Emil Fischer din Sibiu, Dunky Kálmán și Dunky Ferenc din Cluj-Napoca, Cserni Adalbert din Alba Iulia, Leopold Adler din Brașov, Iuliu Pop și Ioniță G. Andron din Satu Mare, Mezey Lajos din Oradea, Ludwig Friedrich Schuller din Sighișoara și Huszthy Mátyás din Baia Mare. Expoziția itinerantă Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX, organizată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, cuprinde și exponate din colecțiile muzeelor Brukenthal Sibiu, de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Unirii, din Alba Iulia, Casa Mureșenilor Brașov, Muzeului Județean Satu Mare, Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural și Muzeului de Istorie Sighișoara.
Printre pionierii artei fotografice din Transilvania se numără și turdeanul Botár Imre (1846-1906), de profesie învățător. Fotograf al orașului Turda între 1880-1906, Botár Imre a publicat articole de specialitate în revistele fotografice ale timpului: Fenykepeszety Lapok-Cluj și Fenykepeszety Ertesito-Nyiregyhaza. Atelierul său fotografic se afla în centrul Turzii, în casa Magyarossy Daniel, azi Piața Republicii nr. 12. Pe lângă fotografiile de atelier dedicate unor personaje, Imre Botár a realizat și lucrări reprezentând clădiri și piețe din oraș, precum și fotografii cu împrejurimile Turzii (Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Lacurile Sărate). În anul 1897, în scopul promovării și comercializării propriei sale colecții de antichități, a realizat un catalog al acesteia.