• 26 decembrie 2021

Expoziție de excepție la Galeria de Artă Valer Suciu din Turda: Creații ale pictorului – preot Iuliu Moga

În preajma Crăciunului, din 16 până în 23 decembrie, Galeria de Artă Valer Suciu, din Turda, a găzduit expoziția alcătuită…

 Expoziție de excepție la Galeria de Artă Valer Suciu din Turda: Creații ale pictorului – preot Iuliu Moga

În preajma Crăciunului, din 16 până în 23 decembrie, Galeria de Artă Valer Suciu, din Turda, a găzduit expoziția alcătuită din picturi realizate de către artistul plastic blăjean Iuliu Moga (1906 – 1976). Cele 36 de lucrări, din colecția personală a lui Iulius Mihu, înfățișează temele predilecte abordate de Iuliu Moga în creațiile sale: peisaje, portret, natură statică și flori. Seria peisajelor realizate de Iuliu Moga cuprinde descrierea plastică a unor locuri din preajma Blajului, precum Bercul, Pădurea Cărbunarilor, confluența Târnavelor sau Câmpia Libertății. Expoziția organizată la Galeria de Artă Valer Suciu de asociația cultural-artistică Casa Colecțiilor include două autoportrete ale pictorului-preot Iuliu Moga. Dintre portretele realizate de pictor, criticii de artă au remarcat Țăranca bătrână și imortalizarea chipului lui Nicodim Ganea, un ”luceafăr al muzicii românești” (Ion Brad – Printre oamenii Blajului).

Pentru realizarea lucrărilor sale de artă plastică, Iuliu Moga a folosit tehnici precum desenul,

Profesor univ. dr. Cornel Tatai – Baltă, unul dintre discipolii pictorului Iuliu Moga

acuarela, tempera, guașă, pastel și vopsea în ulei. Cu toate că pictorul blăjean a manifestat o predilecție pentru folosirea vopselurilor în ulei, criticii care i-au analizat creațiile apreciază că, prin valoare, se remarcă picturile în pastel (portrete, peisaje, flori), realizate de Iuliu Moga între anii 1950 -1955.

Profesorul univ. dr. Gheorghe Arion, reputat cercetător al istoriei artei, citat de Ion Brad în volumul ”Printre oamenii Blajului” îl descrie astfel pe Iuliu Moga: ”…un suflet complex și meditativ. Ochiul și penelul său se îndreaptă, mai cu seamă, spre peisaj, spre natura statică, dar și spre flori și portret, în toate dezvăluind o mână sigură, concepțiile sale plastice fiind deschise dialogului cu valorile moderne ale picturii. La Moga, tonurile se găsesc în raporturi de armonie, ansamblul lăsându-ți impresia unui echilibru firesc și necesar. Tablourile sale au acea gravitate ce decurge dintr-o îndelungată meditație, au personalitate tocmai prin trăirile ce le sugerează și vorbesc despre un artist înzestrat, apreciat de numeroși colecționari, de marele public”.

Iuliu Moga nu a fost excepția, în ceea ce privește artiștii plastici din Blaj. Contemporani cu acesta, sau trăitori în perioade apropiate de cea a vieții lui Iuliu Moga au fost  și Flaviu Domșa, Antoniu Zeiler și Virgil Fulicea.

În lucrarea Iuliu Moga (Editura ASTRA Blaj – 2004), profesorul universitar dr. Cornel Tatai-Baltă (Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia), a descris coordonatele definitorii pentru viața și opera artistică a preotului – pictor Iuliu Moga.

Legat afectiv de Iuliu Moga, printr-o prietenie cu conotații filiale, profesorul Cornel Tatai-Baltă, prezent dealtfel la deschiderea expoziției de la Turda, a întocmit o succintă biografie a pictorului. Iuliu Moga, s-a născut în 1 august 1906, la Uioara (azi Ocna Mureș), în județul Alba, într-o familie de mineri. După clasele școlii primare, absolvite între 1913-1918 la Ocna Mureș și la Cluj, viitorul pictor Iuliu Moga s-a întors în localitatea natală, unde, din 1918 până în 1921 a urmat cursurile claselor I-III ale Școlii civile de stat. Apoi, Iuliu Moga s-a reîntors la Cluj, pentru a studia la Școala Superioară de Comerț, pe care a absolvit-o în 1924. Tânărul studios, venit la Cluj de pe meleagurile Uioarei și-a continuat, la Cluj, desăvârșirea pregătirii sale în domeniul economic la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale, ale cărei cursuri le-a absolvit în anul 1928.

Iuliu Moga – autoportret

Anul 1929 îl găsește pe Iuliu Moga profesor suplinitor la Liceul comercial din Târgu-Mureș. După un alt an, Iuliu Moga a revenit acasă, la Blaj, unde, timp de șapte ani, până în 1937, a predat fizica, chimia și științele naturii la Liceul comercial din Blaj.

Concomitent cu activitatea didactică, Iuliu Moga și-a continuat studiile, ca student la ”fără frecvență” al Academiei de teologie greco-catolică română din Blaj, pe care  a absolvit-o în 1936, când și-a luat și examenul de licență. La începutul anului 1939, Iuliu Moga a plecat la studii în Italia (Roma, Ravenna, Siena). Periplul său a continuat în Franța, unde s-a înscris la Facultatea de Teologie Catolică a Universității din Strasbourg. Din cauza ocupării unei părți a Franței de armata germană, Iuliu Popa și-a continuat studiile de teologie la Clermont-Ferrand, unde se mutase Universitatea din Strasbourg. Acolo, Iuliu Popa și-a mai luat o licență, în teologie catolică și, după ce și-a permis un răgaz în care a vizitat Parisul, în muzeele căruia și-a consolidat cunoștințele despre artele plastice, s-a reîntors la Blaj, unde, între anii 1943 și 1945 a predat limba italiană la Școala normală de fete.

Iuliu Moga și-a început apostolatul la amvon din 1 septembrie 1945, când a devenit preot al parohiei greco-catolice din Iași. După scoaterea confesiunii creștine greco-catolice în afara legii, în primăvara anului 1948 Iuliu Moga a revenit definitiv la Blaj, unde a trăit până în 4 iulie 1976, când a pășit pe drumul eternității. Privat de libertate, fără a face închisoare, prigonit de regimul comunist, Iuliu Moga s-a izolat în atelierul său de pictură. Deși a realizat numeroase picturi, Iuliu Moga a participat, ocazional, cu lucrări de ale sale, la câteva saloane de pictură organizate în Franța. Pe simezele de acolo, tablourile sale au stat alături de ale unor pictori români celebri, precum Ion Irimescu, Corneliu Baba sau Gheorghe Șaru.

Până în aul 2004 s-au mai organizat trei expoziții postume, cu lucrări semnate de Iuliu Moga.

Peisaj, de Iuliu Moga

Astfel, în 1980, Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca a găzduit o expoziție organizată de către prof. univ. dr. Gheorghe Arion, cu 25 de picturi din creația lui Iuliu Moga. Un an mai târziu, în 1981, Muzeul de Istorie din Blaj găzduia o expoziție în care s-au prezentat publicului 27 de picturi ale lui Iuliu Moga, prin grija profesorului univ. dr. Cornel Tatai-Baltă, fost discipol al pictorului-preot.

Ultima din cele trei expoziții personale postume  Iuliu Moga, organizate până în 2004, a avut loc în anul 1992. Atunci, prin grija aceluiași Cornel Tatai-Baltă, la Biblioteca documentară Timotei Cipariu din Blaj s-au expus 35 de picturi din creația lui Iuliu Moga. Spre comparație, expoziția organizată în decembrie 2021, de asociația cultural-artistică Casa Colecțiilor (Zoltan Mladzsi) la Galeria de Artă Valer Suciu din Turda, cuprinde 36 de picturi semnate de Iuliu Moga, din colecția particulară ”Iulius Mihu”.

Articole și studii despre creațiile lui Iuliu Moga au găzduit, de-a lungul timpului, publicații precum Tribuna, Făclia, Unirea, Poarta inimii, Revista muzeelor, Cultura creștină și ASTRA blăjeană.

La desc

De la stânga la dreapta: colecționar Zoltan Mladszi, președintele asociației Casa Colecțiilor Turda, organizator al expoziției Iuliu Moga; prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă, critic de artă Eugen Cojocaru; colecționar de artă Iulius Mihu, proprietarul picturilor lui Iuliu Moga, expuse la Galeria de Artă Valer Suciu, din Turda, protopop greco-catolic Florin Gheorghiu

La deschiderea expoziției personale postume ”Iuliu Moga” găzduită de Galeria de Artă Valer Suciu din Turda, în săptămâna premergătoare Crăciunului din 2021, au participat discipoli ai pictorului-preot, precum prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă și Mircea Maximilian Boeriu, criticul de artă Eugen Cojocaru, protopopul greco-catolic Florin Gheorghiu, proprietarul picturilor expuse, Iulius Mihu și colecționarul Zoltan Mladzsi, din partea asociației cultural-artistice Casa colecțiilor, din Turda, organizator al expoziției.

Înființată în anul 2018, asociația Casa Colecțiilor s-a implicat în viața cultural-artistică a Turzii prin organizarea mai multor evenimente, precum expozițiile Portretiști transilvăneni din secolele XIX – XX (pictură), Anton Kaindl – gravorul Curții Regale a României, o expoziție de fotografii dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României (2019) și o expoziție de icoane pe sticlă (Școala de la Nicula), găzduită de Salina Turda.