Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu s-a născut la 30 ianuarie 1885 în comuna Milaș, comitatul Cluj și a murit la 28 mai 1970, la București. Face parte din galeria marilor personalități ale României, care și-au dedicat viața slujirii neamului său, prin participarea activă la împlinirea „testamentului” martirului Vodă Mihai Pătrașcu, Unirea cea Mare.

În fața Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, episcopul Iuliu Hossu a ținut o cuvântare, din care spicuim: „Astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuiește România Mare, una și nedespărțită, rostind fericiți, toți românii de pe aceste plaiuri: „Ne unim pe veci cu Țara mamă, România!” …

A biruit dreptatea!

Acesta e ceasul dreptății lui Dumnezeu și al răsplătirii Lui, acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam întreg, pentru suferințele veacurilor, purtată de un neam, cu credința în Dumnezeu și cu nădejdea în dreptatea lui.”

Apoi, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, episcopul Iuliu Hossu a dat citire proclamației de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

Înaltul prelat greco-catolic și-a încheiat discursul cu urarea: „Trăiască România Mare, una și în veci nedespărțită, Amin.” după care, în uralele mulțimii entuziaste și emoționate, Iuliu Hossu  s-a îmbrățișat cu episcopul ortodox Miron Cristea, adăugând: „Pe cum ne vedeți aici îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați, pe veci, toți Frații României”.

Regimul comunist instaurat în România la 6 martie 1945, declanșat prigoana împotriva intelectualilor, arestați și internați în tabere de muncă forțată sau în închisori cu regim de teroare, de dezumanizare, unde crima era un fapt firesc, un scop chiar.

Toți făuritorii Marii Uniri, care au trăit schimbarea de regim, au suportat tratamentul inuman al închisorilor, cu o excepție: Dr. Petru Groza, cel care a fost prim-ministru și ministru în primele guverne comuniste ale României, între 1945 și 1952. De aceeași „atenție” au beneficiat și preoții greco – catolici, cei care au refuzat să accepte desființarea bisericii lor și trecerea la ortodoxie.

Reflectarea în filatelia românească, a celor prigoniți de regimul comunist, a fost posibilă doar începând cu anul 1990, când în România s-a reinstaurat democrația.

În anul aniversării Centenarului Marii Uniri din 1918, la 20 martie 2018, Romfilatelia a pus în circulație emisiunea filatelică intitulată „Făuritori ai Marii Uniri” partea I, formată dintr-o coliță și patru mărci, prin care se omagiază personalități care au contribuit la realizarea celui mai important ideal al românilor. Colița nedantelată a emisiunii are valoarea nominală de 16 lei, și îl reprezintă pe Regele Ferdinand I. Timbrele sunt ilustrate cu următoarele personalități: Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (valoarea nominală de 2,50 lei); Iuliu Maniu, luptător pentru cauza națională a românilor din Transilvania (valoarea nominală de 8 lei); Ion I.C. Brătianu, prim-ministru în perioada Primului Război Mondial (valoarea nominală de 15 lei).

Seria este completată cu timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, care îl înfățișează pe episcopul-cardinal Iuliu Hossu, care la 29 octombrie 1948 a fost arestat în București. Mărcile poștale au fiecare dimensiunea de 33X48 mm și au fost tipărite în coli de câte 32 și în minicoli de 6 + 6 vignetă; colița are dimensiunea de 155 x 139 mm.

Luat la ora 1 noaptea, din locuința fratelui său, Iuliu Hossu a fost dus la sediul Ministerului de Interne. Episcopul a refuzat toate manevrele autorităților comuniste care vizau scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice Române, motiv pentru care a suportat prigoana stalinistă dezlănțuită împotriva slujitorilor ei, între anii 1950 – 1954, fiind întemnițat la închisoarea din Sighet. Din anul 1956 i s-a stabilit domiciliu forțat la Mănăstirea Ciorogârla, unde a rămas până la sfârșitul vieții.

La 17 septembrie 2018 Romfilatelia a pus în circulație emisiunea „Făuritori ai Marii Uniri” partea a II-a, a cărei coliță nedantelată este ilustrată cu o imagine a Reginei Maria (1875-1938), în veșmintele de la Încoronarea din 15 octombrie 1922, alături de portretele lui: Miron Cristea (1868-1939), Iuliu Hossu (1885-1970), Vasile Lucaciu (1852-1922), Vasile Goldiș (1862-1934), Ștefan Cicio-Pop (1865-1934), Valeriu-Traian Frențiu (1875-1952), Iuliu Maniu (1873-1953) și Ion I.C. Brătianu (1864-1927). Pe timbrul coliței, cu valoarea nominală de 19 lei, este reprodusă stema de stat a României Întregite. Caracteristicile tehnice sunt identice ca cele ale emisiunii anterioare.

Un an mai târziu, în 2 iunie 2019, Romfilatelia a lansat emisiunea de mărci poștale intitulată „Episcopi martiri în cinul sfinților” dedicată beatificării a șapte episcopi greco-catolici români, martiri, de către Sanctitatea Sa Papa Francisc, cu ocazia vizitei sale la Blaj. Episcopii martiri beatificați sunt: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Portretele acestora sunt ilustrate pe vignetele coliței dantelate cu valoarea nominală de 28,50 lei, unde sunt reprezentați ca un simbol al jertfei și al trecerii spre lumină a sufletelor celor morți, înfățișat de coroana de șapte stele din vecinătatea crucii. Colița dantelată are dimensiunea de 119 x 164 mm, iar vignetele de 33 x 48 mm.

Toate cele trei emisiuni poștale, poartă semnătura machetatorului, Mihail Vămășescu.

***

În 30 ianuarie 2020 s-au împlinit 135 de ani de la nașterea episcopului Iuliu Hossu, iar în 28 mai anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea sa. Pentru a omagia personalitatea celui care dădea de știre lumii că Transilvania s-a unit cu Țara mamă, România și în semn de recunoștință pentru sacrificiul său, am propus spre aprobare Federației Filatelice Române, și am obținut omologarea, din partea Poștei Române, a unei ștampile speciale, cu imaginea episcopului. De asemenea, am realizat un set de cărți poștale semi-ilustrate tematice. Pentru trei dintre acestea am folosit imagini din filmul artistic – document „Cardinalul” oferite cu multă generozitate de către actorul turdean Radu Botar, cel care l-a întruchipat magistral pe Iuliu Hossu, în pelicula amintită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.