Vineri, 6 martie, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la instaurarea primului guvern comunist din România, la Turda, muzeul din localitate a lansat o campanie de strângere a unor obiecte-simbol din perioada comunistă. Persoanele care doresc să doneze obiecte ce datează din perioada 1945-1989, ce amintesc de regimul comunist din România, o pot face de lunea până vinerea, între orele 9-16, la Muzeul de Istorie din Turda, strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, nr. 2.

Pentru realizarea colecției la muzeul turdean se vor primi obiecte precum uniforme (pionieri, șoimii patriei, uniforme școlare, etc.), îmbrăcăminte și încălțăminte, insigne, decorații, piese de mobilier, obiecte de uz casnic, aparate electrice (televizoare alb-negru cu lămpi, radiouri, pick-up-uri, diascoape), aparate  electrocasnice, obiecte de uz sanitar, farmaceutic și medical, obiecte de toaletă şi îngrijire personală, recipiente, ambalaje, etichete, bibelouri etc. De asemenea, persoanele care dețin manuale, reviste  publicate în perioada comunistă, obiecte destinate petrecerii timpului liber sau obiecte legate de diferite hobby-uri, pachete de ţigări, chibrituri, scrumiere, cărţi de joc, șervețele, obiecte decorative şi de podoabă, documente şi acte de familie (carnete de membru PCR sau UTC),  fotografii care ilustrează evenimente importante ale perioadei, înregistrări pe suport digital, etc. În urma aprobării donației, se va înregistra un proces verbal și se va elibera un act de donație. ”Donatorii vor beneficia de acces gratuit în expoziţie” se precizează în comunicatul remis presei vineri, 6 martie.

Potrivit comunicatului citat anterior, muzeografii turdeni și-au propus să înfățișeze felul în care se desfășura viața cotidiană în România comunistă, dar și să prezinte mărturii despre ororile regimului politic instaurat în anul 1945. Reconstituirea acestei perioade va înlesni dialogul între generații” se arată în comunicat scopul organizării expoziției: ”Ne propunem să ilustrăm perioada aşa cum şi-o poate aminti un om de rând, neimplicat politic și care nu a făcut parte din clasa avantajată”  a precizat directorul muzeului turdean, Mariana Andone-Pîslaru.

Informații suplimentare la adresa de e-mail office@muzeulturda.com sau la tel. 0264-311826.

 

2 COMENTARII

 1. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based on the same topics you discuss and would love to have you share
  some stories/information. I know my subscribers would
  enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to
  send me an email. Maglia Roma 2020 Bambino HarriettB
  fodboldtrøjer børn MayraCarl

  • Hello! Yes. I am considering this option. Anyone can and wants to communicate information about history, art, culture, music, literature, theater, cinema (in articles, analyzes, etc.) can do so through the publication http://www.ecouri.ro. We are waiting for you!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.