Singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale Române, viceamiralul (în retragere) Mircea Caragea (foto) a împlinit recent 102 ani.

Născut în 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, din județul Dâmbovița, Mircea Caragea a îmbrăcat uniforma militară la vârsta de 11 ani, când a devenit elev al Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova, ale cărui cursuri le-a urmat vreme de opt ani,  din 1930, până în 1938. După absolvirea liceului militar Mircea Caragea s-a hotărât să urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Într-un comunicat de presă emis de Forțele Navale Române, luni, 18 ianuarie, se precizează că marinarul veteran Mircea Caragea a participat la primul marș de instrucție al navei-școală „Mircea” desfășurat în anul 1939. Viceamiralul (în retragere) Mircea Caragea, citat în comunicatul Forțelor Navale Române, emis cu prilejul împlinirii vârstei de 102 ani, de către unicul veteran de război al marinei militare rămas în viață, a declarat că dragostea pentru nava-școală „Mircea” este perenă și necondiționață la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său.

După absolvirea școlii navale, în anul 1940, ofițerul de marină Mircea Caragea și-a început cariera militară la bordul canonierei „Eugen Stihi”. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Mircea Caragea a participat la numeroase acțiuni de luptă, desfășurate fie de bateria de coastă „Vulturul” fie de la bordul distrugătoarelor „Mărăști” și „Regina Maria”.

”În perioada 1941-1944, actualul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanței, la misiuni de aprovizionare cu muniție, echipament și alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum și la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944). Pentru faptele sale deosebite de vitejie, citate pe ordin de zi pe unitate în timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, în anul 1944 Regele Mihai I al României l-a decorat pe Mircea Caragea cu Steaua României, cel mai vechi Ordin Național al țării noastre, precum și cu Ordinul Coroana României” se specifică în comunicatul citat.

Numit comandant militar al portului dunărean Hârșova (1944-1945), la numai 25 de ani locotenentul Mircea Caragea a devenit ”marinar de apă dulce”. Ulterior, a lucrat în Sectorul Fluvial Giurgiu (1945), apoi a îndeplinit funcția de comandant de escadrilă la vedetele fluviale din Galați (1945-1947), după care a fost profesor de Artilerie la Școala Navală din Turnu Măgurele (1947).

Regimul totalitar comunist, instaurat la putere în România din 6 martie 1945, a curmat cariera tânărului ofițer de marină Mircea Caragea în anul 1947, când acesta avea vârsta de 28 de ani. În 1 septembrie 1947, Mircea Caragea a fost trecut în rezervă. A urmat o perioadă în care fostul marinar își găsea cu greu un loc de muncă, pe șantiere, ca muncitor necalificat, și, după multe încercări, a fost acceptat, în anul 1955, pe o funcție de grafician la Muzeul de Artă Populară și Folclor, apoi s-a mutat la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, unde a rămas până în anul 1982, când a ieșit la pensie.

După instaurarea regimului democratic în țara noastră, veteranului marinar Mircea Caragea i-a fost acordat, în anul 1991, gradul de comandor în rezervă și, ulterior, a fost înaintat, succesiv, în gradele de contraamiral de flotilă, respectiv contraamiral. În semn de apreciere a faptelor de vitejie realizate în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru exemplara sa conduită civică, Președintele României i-a conferit, în anul 2019, viceamiralului Mircea Caragea Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, i-a transmis viceamiralului Mircea Caragea, decanul de vârstă al marinarilor militari români,  următorul mesaj: Cuvintele sunt puține pentru a ne exprima recunoștința față de importantele servicii pe care le-ați adus țării noastre în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și pentru vitejia şi spiritul dumneavoastră de sacrificiu de care ați dat dovadă în cariera militară avută la bordul navelor militare și în alte structuri ale Marinei Regale Române.

Vă asigur de întreaga mea admirație pentru puterea exemplului pe care ați transmis-o generațiilor de marinari militari, cu privire la remarcabila conduită civică, demnitatea și tăria de caracter cu care ați înfruntat, mai bine de patru decenii, vicisitudinile vieții, după ce ați fost trecut în rezervă, în anul 1947, de către regimul comunist, fără prea multe explicații.

Cu prilejul aniversării vârstei de 102 ani, în numele întregului personal al Forțelor Navale Române, vă urez multă sănătate și zile senine în suflet, bucurii alături de cei dragi și liniște sufletească. LA MULȚI ANI, domnule viceamiral Mircea Caragea!

Sursa fotografiilor: Forțele Navale Române

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.