Sala mare a Primăriei Municipiului Turda a fost arhiplină, miercuri, 15 ianuarie , de Ziua Culturii Naţionale, cu ocazia  inaugurării claselor de iniţiere în fanfară ale Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”. Programul evenimentului a inclus și o expoziție de pictură şi un spectacol literar-artistic, dedicat memoriei Poetului Nepereche, Mihai Eminescu, susţinut de gazdele turdene şi de experţi şi cursanţi din cadrul Şcolii de Arte Cluj.

Prezentatorul spectacolului, redactorul Alin Pop, de la Radio Cluj, totodată absolvent, cu ceva ani în urmă, al Şcolii de Arte Cluj – a arătat, în deschidere, că evenimentul încununează o lungă colaborare între cele două instituţii – Şcoala de Arte Cluj şi Casa municipală de Cultură Turda – pentru a înfiinţa această clasă mult-visată şi pentru a reînvia mişcarea de fanfară din municipiul Turda, activitate de mare tradiţie locală. Spectacolul a debutat cu recitalul tinerilor artişti din grupul vocal-instrumental al Asociației „Turda Tin” coordonat de preotul Sebastian Zăhan, prin momente de muzică şi poezie din creaţia eminesciană, acompaniaţi de profesorii Ştefan Ioanovici (vioară) şi Elena Lungu (pian). Astfel, publicul a plutit minute în şir pe valurile nostalgiei provocate de versurile eminesciene – şi de piesele muzicale inspirate de acestea – de la „Luceafărul” la „Ce te legeni” sau de la „Rugăciune” la „Atât de fragedă”. A urmat  Corul “Armonia” al Casei de Cultură Turda – dirijat de acelaşi Sebastian Zăhan, cu piesele “Pe lângă plopii fără soț”;  “O, rămâi”;  “Mai am un singur dor”.

A venit, curând, momentul intrării în scenă a reprezentanţilor Şcolii de Arte Cluj, prin recitalurile susținute, la pian, de cursanţii clasei expertului Olga Bordas: Irina Gorgan – “Comptime d’un autre ete” (Yann Tiersen), Carmen Petroff – “Für Elise” (Ludwig van Beethoven), Petra Damşa – “Romanţă fără cuvinte” (Carl Filtsch).  A urmat Maria Luissa Maino – de la clasa de canto clasic Tamara Prădan – cu “Lascia chio pianga”  (Georg Friedrich Händel), acompaniată la pian de către expert Olga Bordas. Recitalurile de muzică clasică ale Şcolii de Arte Cluj s-au încheiat cu evoluția experţilor Diana Creţu (vioară) şi Olga Bordas (pian), care au interpretat “Balada” (Ciprian Porumbescu), “Mai am un singur dor” (Guilelm Şorban) şi ”Hora Staccato”  (Grigoraş Dinicu) – melodie ce a ridicat sala în picioare!

În cea de-a doua parte a evenimentului – care a precedat înmânarea legitimaţiilor pentru noii cursanţi ai cursului de iniţiere fanfară şi a înmânării diplomelor de absolvire pentru absolvenţii cursurilor de Arte vizuale ale secţiilor Turda şi Câmpia Turzii – Vasile Corpodean, managerul Școlii Populare de Arte Tudor Jarda, din Cluj-Napoca, a oferit informații despre cursul de inițiere în muzica de fanfară, condus de către Sorin Tanţa, cel care-i va iniţia pe cursanţii turdeni în tainele acestui gen de muzică. “Mă bucur că în această seară suntem împreună, de Ziua Culturii Naţionale şi cu prilejul împlinirii a 65 de ani de existenţă a Şcolii de Arte. După mai multe încercări, ne aflăm în faţa inaugurării secţiei de fanfară. Nu va fi uşor pentru cei ce vor urma cursul, dar peste trei ani vor deveni suflători şi membri ai orchestrei, aşa că aceştia au nevoie de încurajări”! Apoi, i-a cedat microfonul profesoarei Ana Sevan – directorul Casei de Cultură Turda – care a declarat, printre altele: “De 170 de ani, noi, românii, tot repetăm creaţia lui Eminescu şi în această seară s-au auzit din nou, frumos, versurile eminesciene rostite de copiii din Turda. Nu ştiu dacă fanfara noastră va exista peste zece ani, dar dacă acest lucru se va întâmpla – atunci efortul nostru nu va fi în zadar. Vă mulţumesc pentru că ne-aţi susţinut şi ne susţineţi, acum când creionăm un început al fanfarei noastre, a tuturor turdenilor”.

A încheiat momentul speech-urilor primarul municipiului, Cristian Matei, care a subliniat bucuria de a fi prezent la eveniment – dar şi de a fi dezvelit, înainte de acţiunea Şcolii de Arte Cluj placa Teatrului “Aureliu Manea” din Turda, decretat “Naţional” printr-o hotărâre a Ministerului Culturii: “Această fanfară care s-a inaugurat astăzi a fost împlinirea unei vechi dorinţe de-a mea, pe care i-am împărtăşit-o d-nei Ana Sevan, şi mă bucur că s-a realizat, astfel că sunt  alături de dumneavoastră în această seară minunată. În concluzie, le mulţumesc tuturor artiştilor care au evoluat pe scenă!” Iar pentru a ilustra concludent acest început de fanfară la Turda, a urmat interpretarea piesei  „Amazing Grace” de către un cvartet de alămuri compus din cursanţii secţiei:  Paul Rad (trompetă),  Diana Rad (fligorn), Aron Tritean (basfrigorn)  și George Rad (tubă), dirijaţi de coordonatorul Sorin Tanța. Apoi, Diana Rad a cântat romanţa “Sara pe deal” pe versuri de Mihai Eminescu.

Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea expoziţiei absolvenţilor şi înmânarea, de către profesoara Felicia Răcean, a diplomelor de absolvire cursanților secțiilor de Arte vizuale Turda și Câmpia Turzii. “Aşa cum azi am aflat de schimbarea titulaturii teatrului nostru în “Naţional” tot astăzi e prima dată când înmânăm diploma de absolvire cursanţilor secţiilor de Arte vizuale. Bucuria e de partea noastră, aceea să le acordăm diploma celor care au absolvit cei trei ani. Îi felicit din suflet pentru performanţa lor şi-i felicit şi pe părinţii care au adoptat această formă elegantă de educaţie prin artă a copiilor lor” a mărturisit Felicia Răcean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.