Până în ajunul Rusaliilor (sărbătoare celebrată de creștinii ortodocși duminică, 20 iunie), se va fi încheiat cea de-a treia și ultima etapă a operațiunii de curățire a picturii din Catedrala Ortodoxă Română cu hramul Sfinții Mihail și Gavril, din Turda. Dacă în 2012 și în 2015 s-au curățat picturile de pe pereții bisericii, lucrările de acum au vizat picturile din turla catedralei.

Din cauza costurilor mari (de circa 100 de mii de lei, echivalentul unui miliard de lei vechi) presupuse de efectuarea lucrării de către pictori specialiști, preoții care slujesc în cele două parohii arondate Catedralei Ortodoxe, respectiv Turda 1 – preot paroh, protopopul Alexandru Rus și Turda 3 – preot paroh Grigore Marchiș, au hotărât să urce pe schele și să curețe picturile din turla bisericii, desfășurate pe circa 500 de metri pătrați. Cei doi preoți, metamorfozați în ”meșteri mari” au avut și ajutoare ocazionale: pe Marius Romilă și Mihai Florescu, în rol de calfe.

Grigore Marchiș a precizat că picturile din biserică se curăță odată la 35, până la 50 de ani. Lucrările, începute la sfârșitul lunii mai, s-au desfășurat în mai multe etape, descrise astfel de către preotul Grigore Marchiș: Întâi s-a șters praful și fumul de pe picturi, cu o cârpă înmuiată în apă. Pentru această operațiune, de o importanță crucială s-a dovedit reușita alimentării cu apă la circa 30 de metri înălțime, loc în care se află Icoana Pantocrator, cu un diametru de trei metri.

Odată spălate de praf și de fum, picturile în ulei se curăță cu anacrosină, o substanță special destinată acestei operațiuni, procurată din Italia. După aceea, picturile se șterg iarăși cu o cârpă umezită în apă. În final, se aplică un strat de lac protector, ce conferă culorilor strălucirea inițială.

Curățarea s-a făcut pe registre de pictură. ”Un registru reprezintă o porțiune de perete pictat, de forma unui trunchi de con, cu diametre ce variază de la 5 metri, în partea de sus, până la 9 metri, cât măsoară trunchiul de con la bază” a explicat Grigore Marchiș. Valorile diametrelor unui registru, respectiv de 5, 7 și 9 metri, nu sunt alese întâmplător. ”Cele trei dimensiuni reprezintă numere-simbol în religia creștin-ortodoxă” a precizat preotul Grigore Marchiș.

Cu ocazia operațiunii de curățire începută la sfârșitul lunii mai, în turla Catedralei Ortodoxe Române din Turda s-a lucrat la șapte registre: I. Icoana Pantocrator, II. Cele nouă cete îngerești (alcătuite din 72 de îngeri), III. Sfinții Apostoli, ale căror icoane sunt pictate între cele opt ferestre ale turlei, IV. Dumnezeiasca Liturghie, cu 20 de îngeri (în acest registru, la icoana Sfântului Vlasie, figurează numele celor care au realizat, în 1938, sub conducerea pictorului bisericesc Gheorghe Belizarie, din Pitești, pictura catedralei Ortodoxe Române din Turda)  V. Sfinții Ierarhi (în număr de opt), VI. Sfinții Prorooci și VII. Două registre întretăiate, ce reprezintă Ciclul Sfintelor Patimi (în partea principală de jos) și alți Patru Sfinți Ierarhi, dintre sfinții mari ai Bisericii Creștin-Ortodoxe și anume: Atanasie cel Mare al Alexandriei, Chiril al Ierusalimului, Petru al Alexandriei și Silvestru al Romei. În total, cu încă unul, situat mai jos, cele nouă registre simbolizează cele nouă ceruri, adică cele nouă trepte de înălțare spre Dumnezeu, a limpezit preotul Grigore Marchiș semnificația acestor numere biblice.

Transformat în ”meșter mare” în zilele lucrătoare ale săptămânii, preotul Grigore Marchiș a menționat că un specialist l-a învățat etapele curățirii picturilor din biserică.

 

Pictura Catedralei Ortodoxe din Turda a fost realizată, inițial, de către  Paul Molda, alias Pavel Ioan Popescu, bârlădean de origine, profesor la licee din Pitești și București. Preotul Grigore Marchiș, autorul unei monografii a catedralei, precizează că Paul Molda a pictat cele 58 de icoane aflate pe  iconostas, tronul arhieresc și cel domnesc, amvonul și bolta altarului, iar după o pauză, cauzată de o scurtă criză financiară, a finisat stâlpii și arcadele de sub galerii.

Anumite zone din suprafața interioară a pereților au rămas nepictate, motiv pentru Consiliul parohial a decis  în 12 septembrie 1938, extinderea picturii. Pentru uniformizare, picturile lui Paul Molda au fost acoperite. În 1938, pictorul bisericesc Gheorghe (Gogu) Belizarie (1887-1943), din Pitești a lucrat, împreună cu echipa sa (T. Petrescu, I. Băniceru și F. Covaci) din 1 iulie până în 26 octombrie pentru pictarea, în întregime, a catedralei Ortodoxe din Turda. Într-o scrisoare trimisă protopopului ortodox Jovian Mureșan, primul preot care a slujit la Catedrala Ortodoxă Română din Turda, pictorul Gheorghe Belizarie îi mărturisea acestuia că biserica sa o consideră drept cea mai frumoasă din cele 44 de biserici pictate până în acel moment. Până la moartea sa, în anul 1943, Gheorghe Belizarie  a mai pictat două biserici. În întreaga sa carieră Gheorghe (Gogu) Belizarie a pictat 46 de biserici, din Muntenia, Oltenia, Moldova și Transilvania. Printre bisericile pictate de Gheorghe Belizarie se află lăcașuri de cult creștin-ortodoxe din orașe precum Balș, Bușteni, București, Cugir, Mediaș, Pitești, etc.

A treia intervenție în pictura Catedralei Ortodoxe Române din Turda s-a înfăptuit în februarie 1946, în urma avariilor suferite de sfântul locaș spre finalul celui de al doilea război mondial. Atunci s-a reparat pictura din cupola centrală și de pe pereți, unde a fost cazul. Aceste întregiri s-au realizat de către pictorul Victor Gullin, din Botoșani, iar la 30 octombrie 1946 episcopul Nicolae Colan sfințea noua lucrare.

Între 20 ianuarie și 31 martie 1986, pictorii Dimitrie Bănică și Gheorghe Bondoc, din București, au condus lucrările de restaurare a picturii din Catedrala Ortodoxă Română a Turzii, realizate de o echipă alcătuită din Cornel Bănică, Costel Ciupercă, Emil Coțiu, Ioan Popescu, Aurel Onuț, Gheorghe Țivrea, Iulia Popa, Dorothea Orban și Neculai Mihăilă.

Text ilustrat cu fotografii realizate de Marius ROMILĂ (MediaCom.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.