Corespondență din Chișinău (Republica Moldova): La 40 de ani de la primul zbor al unui român în Cosmos

de Valeriu DULGHERU Singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a împlinit 69 de ani, luni, 27 septembrie 2021. Dumitru Prunariu s-a…

 Corespondență din Chișinău (Republica Moldova): La 40 de ani de la primul zbor al unui român în Cosmos

de Valeriu DULGHERU

Singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a împlinit 69 de ani, luni, 27 septembrie 2021. Dumitru Prunariu s-a născut în 27 septembrie 1952, în orașul Stalin – Brașov, redenumit astfel după ocuparea României de către sovietici. Aceștia, aidoma animalelor, își marchează teritoriul pe unde ajung.

În acest an s-au împlinit 40 de ani de la zborul lui Dumitru Prunariu în Cosmos, fapt petrecut

Dumitru Prunariu

în 14 mai 1981. Dumitru Prunariu a zburat în spațiul cosmic împreună cu cosmonautul sovietic Leonid Ivanovich Popov. Zborul a făcut parte din misiunea Soiuz 40, desfășurată în cadrul programului spațial „Intercosmos”. Cu acel prilej, Dumitru Prunariu a petrecut în spațiul cosmic șapte zile, 20 de ore și 42 de minute.

După zborul în Cosmos, Dumitru Prunariu a primit titlul de Erou, atât al României cât și al URSS. Membru al Academiei Internaționale de Astronautică și al  Comitetului Național Român COSPAR, cosmonautul român Dumitru Prunariu a fost decorat cu medalia de aur „Herman Oberth” (unul din cei patru părinți ai cosmonauticii, născut la Sighișoara, România), de către Societatea Germană de Astronautică „Herman Oberth-Werner von Braun”.

Tatăl lui Dumitru Prunariu era de profesie inginer, iar mama sa cadru didactic la o școală generală. Pasiunea lui Prunariu pentru zbor s-a manifestat încă din copilărie, așa cum declară într-un interviu: „De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți și văi, că descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în Cosmos. Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică. În cosmos, universul tău apropiat nu mai este reprezentat de casă, stradă, vecini, ci de însăși planeta natală. Pământul, pe lângă dimensiunea fizică pe care o poți aprecia direct, la adevărata sa valoare și măreție, are și o puternică dimensiune morală. Dintr-un zbor cosmic te întorci mult mai stăpân pe tine, mai matur, mai apropiat de oameni și de natură, cu o viziune mult mai globală a fenomenelor și activităților terestre. Cu toate că nu ești singur în aparatul de zbor, singurătatea, acolo sus, e destul de puternică. Te simți dintr-o dată rupt de ambientul tău natural, în care te-ai născut și dezvoltat”.

Micul Dumitru Prunariu și-a început calea spre stele de la cercul de aeromodelism al Casei pionierilor din Brașov, unde construia modele de planoare și de avioane. Avea 17 ani când a dobândit premiul republican la Concursul de creații tehnice „Minitehnicus”. Cu această ocazie a primit carnetul de membru Minitehnicus nr. 103. O ciudată coincidență făcea ca, după 11 ani, Dumitru Prunariu să devină cel de-al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos.

Echipajul Soiuz 40: Leonid Ivanovich Popov și Dumitru Prunariu

A absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității „Politehnica” din București în anul 1976, cu specializarea inginerie aeronautică. După finalizarea studiilor universitare a lucrat (1976 – 1977) ca inginer stagiar la Întreprinderea de Construcții Aeronautice (IAR) din Ghimbav (județul Brașov). Ulterior, în cartea „La cinci minute după cosmos” scrisă de Dumitru Prunariu împreună cu realizatorul de emisiuni TV Alexandru Stark, cosmonautul român avea să spună că, dacă nu ar fi fost cooptat în detașamentul cosmonauților, ar fi construit la uzină, împreună cu soția, elicopterele și avioanele atât de râvnite în copilărie.

Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice a Moldovei, Dumitru Prunariu a plantat un pom pe Aleea Cosmonauticii, în parcul Muzeu al Tehnicii, din sectorul Râșcani al Universității Tehnice a Moldovei.

Dumitru Prunariu a fost, pe rând, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE) și vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.