Primele două locuri într-un top sui-generis al evenimentelor organizate de Casa de Cultură din Turda pe parcursul lunii martie l-ar ocupa, în ordinea cronologică a desfășurării acestora, expoziția de pictură și grafică ”3 ARTE” ce a monopolizat spațiul expozițional al Galeriei de Artă Valer Suciu din 3 până în 17 martie și concertul ”Tu ești primăvara mea” susținut de formația Ad Libitum Voices în ajunul Zilei internaționale a Femeii.
”3 ARTE – pictură/grafică”
Expoziția de artă plastică alcătuită din lucrări ale pictorițelor sătmărence Maria Olteanu, Cristina Gloria Oprișa și Stela Spătar a oferit publicului turdean amator de arte vizuale prilejul de a admira veritabile poeme realizate în acuarelă, grafică de șevalet și desen, de cele trei ambasadoare ale lumii artelor din Satu Mare care, prin includerea Turzii în arealul artistic și-au îmbogățit itinerarul expozițional. O trecere succintă în revistă a trăsăturilor ce caracterizează evoluția artistică a celor trei expozante a oferit-o Iana-Frezia Elena Oprișa-Sulyok. Deși bănuită de oareșicare doză de subiectivitate, fiica Cristinei Gloria Oprișa surprinde, cu acuratețea caracteristică specialistului, legile ce guvernează actul creației celor trei protagoniste legate ”într-o prietenie artistică născătoare a acestui dar ce se numește 3 ARTE”.
Avem în față trei abordări diferite: grafică, acuarelă și desen, legate prin liantul atât de

ofertant al tehnicii mixte. Trei doamne care și-au creat stiluri proprii, desăvârșite de experiența în domeniul artistic și încununate de preocupările (orientate) mereu în această direcție: genul artiștilor care știu că a crea reprezintă singurul lor mod de a fi.
De la ritmurile pastorale ale Mariei Olteanu, ce păstrează căldura primordială a pământului ca pe o sevă dătătoare de ritm și de viață, trecem prin liniile fine, atent culese și, mai ales, dedicate celor mai dragi din lucrurile dragi, ale Stelei Spătar și ajungem la grafica Cristinei Gloria Oprișa, ce culcușește o pasiune neclintită în căutările sacre și studiile vegetale.(Iana-Frezia Elena Oprișa-Sulyok).
Autoarea micului expozeu de pe pliantul de prezentare conchide că Maria Olteanu, Stela Spătar și Cristina Gloria Oprișa, grație întâlnirii lor în Satu Mare și-au făurit propria magie specifică cifrei 3, caracterizată prin trei direcții definitorii: sensibilitate, fragilitate și viziune.
Ad Libitum Voices – Tu ești primăvara mea
Cu două zile înainte de ridicarea restricțiilor impuse pentru stoparea pandemiei de COVID-19 și în ajunul sărbătoririi Femeii, luni, 7 martie, formația Ad Libitum Voices a susținut un concert organizat de Casa de Cultură din Turda, găzduit de Sala Mare a Teatrului Național Aureliu Manea.
Pentru a le convinge pe reprezentantele sexului frumos că, fiecare, în parte, aduce primăvara în sufletul bărbaților, componenții formației Ad Libitum Voices au folosit drept argumente melodiile Copacul, Oameni, Mama, Tu ești primăvara mea, You raise me, De-ai fi tu salcie, Vivo per lei, That’s amore, Que Sera Sera, Cielito lindo, Să nu-mi iei dragostea, Numai una și Bella, ciao!. În repertoriul interpretat în fața publicului turdean,membrii formației Ad Libitum Voices au inclus și melodiile În pădure bate vântu, respectiv Ce folos, ale cântăreței Paula Hrișcu.
La reușita spectacolului au mai contribuit soprana Ioana Felea Popa, împreună cu membrii clubului de canto ARIA, ce funcționează sub oblăduirea Casei de Cultură din Turda.
Grupul Ad Libitum Voices apărut în noiembrie 2012, la Cluj-Napoca, este unul dintre primele grupuri de pop-opera din România. Pop-opera înseamnă piese pop cunoscute, reinterpretate în maniera operei sau operetei. Dar pop-opera poate împrumuta cântece, arii, fragmente, motive din operă și muzica clasică, pentru a le converti într-o interpretare stilizată în stilul pop, al muzicii ușoare.
Termenul muzical ”ad libitum” corespondentul italienescului a piacere, înseamnă libertate în interpretarea unui fragment muzical. El descrie cel mai bine activitatea artistică a grupului: diversitatea repertoriului și amprenta personală aplicată asupra pieselor abordate. Grupul este format din doi tenori, un bariton și un bas: Tiberius Simu, Sergiu Coltan, Vlad Morar și Cristian Ignuta, absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, cu o bogată activitate artistică. Ei sunt și colaboratori ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
În ultimii ani, Ad Libitum Voices a avut foarte multe concerte. Grupul a apărut pe cam toate scenele din Cluj-Napoca, la festivaluri importante, dar și în foarte multe orașe ale României: București, Sibiu, Brașov, Iași, Oradea, Timișoara și multe, multe altele.
În 2017, grupul de pop-opera Ad Libitum Voices a ajuns până în marea finală a concursului X Factor România. Apoi, Tiberius Simu, Sergiu Coltan, Vlad Morar și Cristian Ignuta au cântat în deschiderea semifinalei Eurovision România 2018, găzduită în Salina Turda.
(https://www.adlv.ro)
Foto: Marius ROMILĂ (MediaCom.ro)