Odată cu scrierile profesorului dr. Răzvan Mihai Neagu, cartea turdeană de istorie a depășit etapa diletantismului și a obedienței manifestate față de mărimile zilei.

Comunicarea rezultatelor cercetării istorice comise prin consultarea unor surse obiective a căpăta noi valențe odată cu apariția volumului ”George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu, reprezentanți ai orașului Turda la Marea Unire, persecutați în perioada dictaturii comuniste” carte întocmită de același prolific prof. dr. Răzvan Mihai Neagu, însoțit în această întreprindere de muzeograful Horațiu Dorin Groza, de la Muzeul de Istorie din Turda.

Se poate aprecia, fără frica de a greși, că acest volum, a cărui lansare oficială a avut loc marți, 10 decembrie, în cursul unui eveniment desfășurat cu începere de la ora 16, în sala Mare a Primăriei turdene, reprezintă, cel puțin pentru Turda, evenimentul editorial numărul 1 al anului 2019.

Cartea, tipărită în condiții grafice de înaltă ținută și publicată de editurile clujene Școala Ardeleană și MEGA, descrie, pe parcursul a peste 200 de pagini, periplul prin istorie și calvarul la care regimul comunist i-a supus, aproape fără excepție, pe făuritorii Marii Uniri din 1918.

”Dreptatea vorbește” prin glasul autorilor cărții, Răzvan Mihai Neagu și Horațiu Groza, așa cum a remarcat, în prefața volumului istoricul dr. Marius Oprea, care, de câteva zile la data redactării acestor rânduri, se află la al doilea mandat de director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). El însuși pe cale de a intra în galeria figurilor legendare ale României postrevoluționare (extrem de săracă- galeria – până în momentul de față), Marius Oprea dixit: ”Volumul de față este rezultatul unei cercetări făcute cu acribie și profesionalism. Dar mai ales cu suflet, aplecat asupra destinelor celor trei (n.r: personalități turdene) menționați în titlul (n.r: cărții ”George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu, reprezentanți ai orașului Turda la Marea Unire, persecutați în perioada dictaturii comuniste”) a căror soartă a fost departe de a cunoaște răsplata faptelor lor, dedicate Unirii tuturor românilor și propășirii neamului nostru”.

A pune suflet într-o asemenea întreprindere, precum cea reprezentată de zăvorârea unor crâmpeie de istorie între coperțile unei cărți, reprezintă condiția sine qua non, pentru a da viață scriiturii cu pricina. Pentru justa percepție a acestei afirmații, a se închipui plămădirea unei ființe, umane sau nu, din elementele chimice ce o compun. Dacă se reușește conectarea acestora la soft-ul ce face cu putință modelarea produsului obținut, conform trăsăturilor prevăzute în ADN-ul ființei cu pricina, se obține un manechin inert. Fără suflul dătător de viață, toată capodopera geneticii rămâne la stadiul de obiect rece, nesimțitor.

Așa și o carte, poate să se înscrie, la cel mai înalt nivel, în standardele corespunzătoare din punct de vedere tehnic, dar fără abnegația și pasiunea autorilor manifestată vizavi de subiect, volumul nu are viață. Or tocmai în asta rezidă meritul de căpătâi al profesorului dr. Răzvan Mihai Neagu și al muzeografului Horațiu Dorin Groza. Cei doi autori s-au aplecat cu pasiune și cu dragoste asupra subiectului cărții ”George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu, reprezentanți ai orașului Turda la Marea Unire, persecutați în perioada dictaturii comuniste”). De aceea, cartea oferă persoanelor ce vor parcurge cele peste 220 de pagini ale volumului senzația de viu, impresia de contemporaneitate cu personalitățile al căror calvar îl descriu autorii.

Valer Moldovan, deținut în închisoarea de la Sighet

Oare ce senzații îl pot încerca pe un cititor ”teleportat” datorită investiției sufletești a autorilor în slova cărții disecate aici, în celula lui Valer Moldovan, din închisoarea de la Sighet, unde a plătit cu viața, smulsă crunt din mădularele ființei sale, de un gardian descins din familia neanderthalienilor, dacă nu și mai de jos, pe scara evoluționismului darwinist, fireasca și umana dorință de a ști cât este ceasul?

Dar nu se cuvine alterată prea mult curiozitatea și asiduitatea cu care cititorii, pasionați de istorie, mânați de o curiozitate doctă sau, cel puțin de reactivarea unui firesc sentiment de patriotism local, se vor încumeta să pornească în călătoria prin la birintul rădăcinilor noastre, la care ne invită Răzvan Mihai Neagu și Horațiu Groza, prin volumul ”George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu, reprezentanți ai orașului Turda la Marea Unire, persecutați în perioada dictaturii comuniste”.

Poate călătorului ce va purcede în călătoria prin trecutul apropiat îi va folosi enumerarea unor jaloane, adevărate ”puncte de control” de pe traseul hotărât de autorii cărții prin ținutul plin de primejdii, asanat și desțelenit de cercetătorii unui ”cartier” din istoria Turzii, ce a avut drept rezultat zămislirea unei lucrări de referință pentru istoria locală, dar, cutez a aprecia, o contribuție de egală importanță pentru limpezirea trecutului națiunii române. Că fără astfel de limpezimi necesare, poporul riscă să decadă la statutul de populație! Că de, ceea ce nu a reușit internaționalismul proletar este pe cale de a izbândi globalizarea.

Așadar, iată promisa trecere în revistă a capitolelor cărții ”George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu, reprezentanți ai orașului Turda la Marea Unire, persecutați în perioada dictaturii comuniste” (autori Răzvan Mihai Neagu și Horațiu Groza, editurile Școala ardeleană și MEGA, Cluj-Napoca, 2019):

Atunci când vorbește dreptatea –prefață de Marius Oprea

Cuvântul autorilor

Capitolul I: Regimul comunist și artizanii Marii Uniri. Elita interbelică turdeană în închisorile comuniste.

Capitolul II: Teologul și profesorul George Mărie (1893-1981), o personalitate a orașului Turda

Capitolul III: Între slujirea interesului național și catedră: Valer Moldovan (1875-1954), cea mai mare personalitate politică a orașului Turda în secolul al XX-lea.

Capitolul IV: Avocatul Augustin Rațiu (1884-1970), între lupta națională și implicarea în comunitatea din Turda

Volumul mai cuprinde rezumate în limbile franceză și engleză, bibliografia aferentă unei lucrări științifice și o anexă cu funcțiile și demnitățile deținute de George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.