Editura londoneză Routledge a tipărit versiunea în limba engleză a cărții Spectacole imaginare (Imaginary Performances in Shakespeare) scrisă de către regizorul Aureliu Manea. Cartea vizionarului regizor de teatru modernist, Aureliu Manea cum este numit autorul, într-o descriere a cărții postată pe site-ul editurii Routledge, l-a plasat pe Aureliu Manea (1945-2013) într-o companie selectă, alături de autori precum Einstein, Freud, Russell, ale căror lucrări au fost publicate, în existența de aproape două secole a editurii Routledge, înființată în anul 1836, la Londra.

Ediția londoneză a cărții Spectacole imaginare a regizorului român Aureliu Manea cuprinde cinci părți: 1) Performanțe imaginare; 2) Mărturisiri; 3) Teatrul Globus al lui Aureliu Manea, de Nicolae Prelipceanu; imaginea, de Paul Selzberger; 4) Aureliu Manea, 1945-2014; 5) Glosar de regizori, actori, dramaturgi și scriitori români.

În spectacolele imaginare plăsmuite în imaginația sa, regizorul Aureliu Manea a ”pus în scenă” 19 piese scrise de dramaturgul englez William Shakespeare. În cele 19 eseuri dedicate pieselor lui Shakespeare vizionarul regizor de teatru modernist, Aureliu Manea, analizează posibilitățile teatrale ale dramaturgului englez. Manea schițează parametrii intelectuali, limbajele vizuale și lumile emoționale ale interpretărilor scenice imaginate ale fiecăruia, se mai menționează în prezentarea cărții, postată pe site-ul editurii Routledge din Londra. Autorul  a adăugat celor 19 eseuri propriul său eseu, intitulat Confesiuni, o meditație autobiografică despre natura teatrului și rolul regizorului. Această carte captivantă este atractivă pentru oricine este interesat de Shakespeare și teatrul modern dă asigurări editorul traducerii în limba engleză a cărții Spectacole imaginare.

Cartea, lansată de editura Routledge în 21 aprilie, anul acesta, trebuia prezentată publicului din România cu ocazia ediției din acest an a Festivalului internațional Shakespeare, de la Craiova, dar, din cauza pandemiei, evenimentul s-a amânat pentru ediția din anul 2021. Teatrul Național din Turda, unde regizorul Aureliu Manea a activat din 1974 până în 1991, la retragerea sa din activitate, va prezenta în cadrul Festivalului internațional Shakespeare de la Craiova spectacolul cu piesa Visul unei nopți de vară, în regia lui Muriel Manea, fiica lui Aureliu Manea.

Pe lângă cărțile Spectacole imaginare (Editura Dacia Cluj-Napoca, 1986) și Energiile spectacolului (Editura Dacia Cluj-Napoca 1983)  regizorul Aureliu Manea a mai scris trei piese de teatru, Penelopa rămâne îngândurată, Repetiția de teatru și Zâna de la răsărit. Premiera celor trei piese, reunite într-un singur spectacol, sub denumirea Trilogia Aureliu Manea, în regia lui Gábor Tompa, a avut loc în 3 octombrie 2013, la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

În timpul perioadei petrecute la căminul din Galda de Jos, Alba, Aureliu Manea a scris scenariul filmului de scurt-metraj Prăbușirea (The Breakdown) – 2010, inspirat din viața de la așezământul spitalicesc unde regizorul și-a petrecut ultimii 23 de ani de viață. Filmul, regizat de Gheorghe Preda, a participat la Festivalul Internațional al Filmului Mediteranean,  de la Montpellier, Franța.

 

Edition 1st Edition

First Published 2020

eBook Published 21 April 2020

Pub. location London

Imprint Routledge

 https://doi.org/10.4324/9781003047919

126 pages

eBook ISBN 9781003047919

Subjects Area Studies, Arts

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.