Până în prima decadă a lunii martie, Galeria de artă Valer Suciu din Turda (strada Libertății nr. 2) găzduiește expoziția personală a pictoriței Ioana Cristina Morar, din Câmpia Turzii. Autoarea lucrărilor, grupate în expoziția intitulată Caleidoscop din care cele mai multe realizate într-o manieră caracteristică expresionismului abstract, se declară discipol al pictorului american Jackson Pollock (1912-1956), adept al picturii americane eliberate de modelele europene, dar cu filiații în suprarealism, dadaism și abstracționism (wikipedia). Nu știu niciodată ce va ieși în momentul în care mă apuc de lucru, însă totul pleacă de la alegerea, în prealabil, a două culori pe care le simt reprezentative pentru starea mea de spirit, iar restul se conturează pe parcurs. O caracteristică comună a picturilor Ioanei Morar o constituie realizarea lucrărilor pe o suprafață texturată, obținută prin tehnici mixte (culori și emailuri acrilice), pentru că, în viziunea mea, simțul văzului și cu cel tactil se completează și se potențează… a mai precizat Ioana Cristina Morar.

Profesia pe care o practică în prezent, cea de terapeut Bowen, își pune amprenta și asupra picturilor Ioanei Cristina Morar: Am studiat artele plastice doar ca autodidact, dar pictez cu pasiune. Pe vremea când studiam terapiile complementare (n.r: la Academia de Terapie Bowen din Australia, la Cluj-Napoca), am observat că pasiunile construiesc destine, a mărturisit crezul său artistic Ioana Cristina Morar. Nu pictez când sunt tristă. Pictura este o bucurie prin care încerc să ofer persoanelor care privesc lucrările mele șansa de a-și rescrie povestea în fiecare zi.

Născută la Cluj-Napoca, în anul 1983, Ioana Cristina Morar a locuit la Turda, unde a absolvit studiile medii, în 2001, la Colegiul Național Mihai Viteazul. În anul 2005 Ioana Cristina Morar a absolvit specialitatea Litere-Teologie, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. După cursurile de management absolvite la Universitatea Spiru Haret, au urmat cele de terapeut, la Academia de Terapie Bowen din Australia, pe care Ioana Cristina Morar le-a urmat din 2013 până în 2015, la Cluj-Napoca. Din 2014, Ioana Cristina Morar, care acum trăiește în Câmpia Turzii, lucrează ca și terapeut.

Expoziția Caleidoscop, găzduită la Galeria de Artă Valer Suciu, ce funcționează sub egida Primăriei, Consiliului local și a Casei de Cultură din Turda, rămâne deschisă publicului până în 3 martie. Programul de vizitare al galeriei: de lunea până vinerea, între orele 10 – 16, iar sâmbăta și duminica între orele 14-17.

Programul Galeriei de artă Valer Suciu din Turda prevede organizarea a încă nouă expoziții în prima jumătate a acestui an. Enumerarea include, în ordine cronologică, Salonul doamnelor (4 – 17 martie); Expoziție personală Sebastian Luca – Asociația Potaissa Art (18 – 31 martie); Salonul de primăvară al Societății culturale Filarmonia (1 – 14 aprilie); Expoziție personală Mihai Coțovanu, din Iași (15 -28 aprilie); Expoziție în duet: Manole Ciui și Ioan Crișan (29 aprilie – 5 mai); Expoziție personală Suba László (6 – 19 mai); Expoziție de grup – Membri ai Asociației Artiștilor Plastici din Cluj (20 mai – 2 iunie); Expoziție personală Gavril Ilie Pop (3 – 16 iunie) și o Expoziție în memoria sculptorului și pictorului turdean Iosif Stegaru (17 – 30 iunie).

În imaginea reprezentativă: Ioana Cristina Morar, la deschiderea expoziției personale Caleidoscop, găzduită de Galeria de artă Valer Suciu, din Turda. Foto: Marius Romilă (MediaCom.ro)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.