Cu prilejul deschiderii expoziției ”O gură de oxigen” eveniment desfășurat joi, 27 august, prof. univ. dr. Dorel Găină, fost cadru didactic la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, în prezent pensionar, a tălmăcit mesajul transmis de autorul fotografiilor, Sebastian Vasile Luca, care, prin imortalizarea unor imagini ale plaiurilor bucovinene, o prezintă publicului la Galeria de Artă Valer Suciu din Turda (strada Libertății nr. 2).

După o incursiune în Moldova, turdeanul Sebastian Vasile Luca, un pasionat al artelor vizuale, a imortalizat, cu aparatul său de fotografiat o serie de imagini de pe plaiuri bucovinene. Fotografiile, ce reprezintă peisaje, vederi de la stână, imagini ale pietrelor scrise, cu slovă încă nedeslușită, fac obiectul expoziției ”O gură de oxigen” pe care covinene a devenit ”un ambasador al zicerii și a gândirii voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt” cel care le-a notificat contemporanilor săi că Moldova nu este a mea, nu este a voastră, ci a nepoților nepoților voștri!

Dorel Găină și-a argumentat această opinie despre Sebastian Vasile Luca prin aceea că artistul ”ne propune să facem în așa fel încât fotografiile sale să devină și ale nepoților noștri, pentru ca aceștia să le poată vedea”.

În ceea ce privește valențele artistice etalate de Sebastian Vasile Luca, profesorul Dorel Găină, de asemenea un împătimit al obiectivului fotografic, consideră că acesta ”fotografiază cu multă pasiune, dar și cu multă pricepere”. Sebastian Vasile Luca este ”acel fotograf care mai întâi simte spiritul locului și apoi începe să-l scrie în imagini fotografice” a precizat Dorel Găină.

Prof. univ. dr. Dorel Găină

În ceea ce privește calitatea mesajului artistic transmis de autorul fotografiilor de pe meleagurile Bucovinei, ce fac obiectul expoziției ”O gură de oxigen” găzduită până în 12 septembrie la Galeria de Artă Valer Suciu, din Turda, profesorul Dorel Găină a menționat că ”lumina Soarelui îl ajută pe Sebastian Luca să fie poetul, să fie filozoful” care, prin intermediul imaginilor culese cu aparatul de fotografiat, a scris ”povești de pe meleaguri bucovinene”.

Precum un veritabil mentor, profesorul Dorel Găină l-a îndemnat pe Sebastian Luca, devenit ”discipol ad-hoc” să mai facă incursiuni în Bucovina, fapt lesne de făptuit în condițiile în care soția sa, Iulia, s-a născut în acele locuri. ”Sebastian Luca poate să termine peste trei-patru ani propoziția începută acum” a subliniat Dorel Găină.

Printre participanții la deschiderea expoziției ”O gură de oxigen” s-au aflat Oleg Rusnac, custodele Galeriei de Artă Valer Suciu și pictorul Cornel Vana, cel care prin expoziția a cărei deschidere urmează în 13 septembrie, va prelua, de la Sebastian Luca, ștafeta pentru asigurarea continuității șirului de evenimente artistice găzduite de galeria turdeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.