de colonel (retragere) conf.univ.dr.ing. Ioan Gheorghe RAȚIU
Stimați prieteni, ȋmpreună cu mai mulți colegi radiolocatoriști, colaboratori ȋntru scrierea și publicarea spre neuitare a unor pagini din istoria radiolocației, relativ scurtă dar foarte bogată, considerăm că din punct de vedere publicistic sărbătorirea aniversării ȋn anul 2020 a 65 de ani de la ȋnființarea Trupelor Radiotehnice a culminat cu publicarea a patru lucrări despre istoria radarului/radiolocației ȋn Romȃnia și ȋn lume, a unui roman cu tematică de radiolocație și monografia promoției 1974 de ofițeri de radiolocație, care au fost sarea și piperul acestei aniversări, toate create independent de către autori, fără a ști aproape deloc unul de celălalt: Radarul romȃnesc. O istorie vie, coordonator col.(în retragere – rtr.) CS I dr.ing. Anton Muraru; La ecranele radar prin Ținutul Pontic, autor col.(rtr.) Constantin Crăciun; Contribuția unor state privind dezvoltarea radarului, autor lt.col.(rtr.) ing. Ladislau Penzes; Considerații privind istoria radiolocației ȋn Romȃnia, autor col.(rtr.) conf.univ. dr.ing. Ioan Gheorghe Rațiu; Nepoții lui Argus, autor col.(rtr.) Gheorghe I. Gheorghe; Oameni şi fapte, Monografia promoţiei 1974 a Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Artilerie Antiaeriană şi Radiolocaţie „Leontin Sălăjan”, Braşov – arma Radiolocaţie, autori col.(rtr.) Eugen Moș și col.(rtr.) Marcel Man. De asemenea au fost publicate online sau ȋn reviste nenumărate lucrări dedicate Radiolocației. Faptul ȋn sine este fără precedent ȋn cei 30 de ani de cȃnd se sărbătorește oficial, la 25 Iulie, Ziua Radiolocației.
Anul acesta, atȃt din punct de vedere publicistic dar și prin activitățile aniversare organizate la Timișoara, sărbătorirea Zilei Radiolocației este ȋnnobilată de Jubileul de Platină al Ȋnvățămȃntului Militar Romȃnesc de Radiolocație, ȋntrucȃt în 12 aprilie 2021 s-au ȋmplinit 70 de ani de cȃnd, prin Ordinul Marelui Stat Major, nr. 00316495, a luat ființă Batalionul 5 Elevi de Radiolocație, ȋn cadrul Școlii Militare de Ofițeri de Transmisiuni din Sibiu. Aceasta a fost prima structură de ȋnvățămȃnt militar romȃnesc pentru formarea ofițerilor de radiolocație.
Așa a ȋnceput drumul anevoios al ȋnvățămȃntului militar romȃnesc de radiolocație, avȃnd o evoluție ascendentă și sinuoasă, flexibilă la schimbările legislației și structurilor, ȋnzestrării cu tehnică nouă, apartenenței la blocurile militare și ale societății ȋn general.
RADAR – ul (Radio Detection And Ranging – detectarea prin radio și determinarea distanței), reprezintă o creație tehnică militară preponderent electronică, care emite direcțional ȋn spațiu „microunde electromagnetice” și apoi folosește „reflexia” acestora de la diferite obiecte aflate ȋn spațiul aerian pentru a determina „existența” și „distanța” lor față de locul de dispunere al antenei.
Termenul RADAR a fost inventat în anul 1940 de către Marina Statelor Unite ca acronim pentru RA(dio) D(etection) A(nd) R(anging). De atunci termenul „RADAR” a intrat în vocabularul limbii engleze și a altor limbi de circulație internațională ca substantiv comun.
Nu se știe dacă cei care au definit noul mijloc tehnic militar, au făcut aceasta ȋn mod intenționat sau nu, dar au reușit să creeze un cuvȃnt nou, un palindrom, din cinci litere, cuvânt care poate fi citit și de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul.
Termenul palindrom a fost introdus de scriitorul englez Ben Jonson (1572 – 1637) și provine din cuvintele grecești „palin” (πάλιν; „înapoi”) și „dromos” (δρóμος; „drum, direcție”). Cel mai lung palindrom din lume este Pitkä palindromi, în limba finlandeză, creat de Teemu Paavolainen în 1992, care are nu mai puțin de 49935 de caractere.
Ȋn vocabularul limbii romȃne termenul „radar” a intrat după război, odată cu instalarea pe teritoriul Romȃniei a primelor radare de proveniență americană, S.C.R.-527A și engleză, A.N.-T.P.S.-3, primite gratuit ca ajutor de război de către U.R.S.S., recondiționate și vȃndute Armatei Romȃne și a radarelor germane, Würzburg-37T.D., captură de război a Armatei Romȃne de la Armata Germană, capturate la rȃndul lor de către Armata Roșie, recondiționate și revȃndute apoi la preț de tehnică nouă. Menționez că orice asemănare cu realitatea este absolut ȋntȃmplătoare.
Acestea au fost primele radare utilizate ca bază materială de ȋnvățămȃnt de către elevii din prima structură de ȋnvățămȃnt militar romȃnesc de radiolocație, B. 5 Elv. Rd.Lc. din Școala Militară de Ofițeri de Transmisiuni, Sibiu – 1951, Școala Militară de Ofițeri de Radiolocație, Sibiu – 1952 și Dn. 3 Elv. Rd.Lc. din Școala Militară de Ofițeri de Artilerie Antiaeriană, Brașov – 1952, absolvenți ai primei promoții de ofițeri de radiolocație, 23 August 1953.

După introducerea ȋn ȋnzestrare a tehnicii de proveniență sovietică, cuvȃntul „radar” a fost aproape abandonat și s-au folosit, după caz, cuvinte și expresii precum radiolocator, stație de radiolocație, complex de radiolocație, complex radiotehnic, mijloc de radiolocație sau mijloc radiotehnic.
În acest an, timp de aproape trei luni și jumătate, din luna aprilie și pȃnă ȋn prezent s-au scris și publicat ȋn reviste, ȋn mediul online, ȋntr-o conferință online, știri, articole, interviuri și videoclipuri ȋn legătură cu aniversarea a 70 de ani de ȋnvățămȃnt militar romȃnesc de radiolocație, pe care mulți dintre cei interesați le-au citit, vizionat și comentat, pe care doar le enumăr și adaug legăturile unde acestea pot fi găsite de către cei interesați.
O ȋntȃmplare, aș spune fericită, de origine divină, cum aș putea spune altfel, s-a petrecut ȋn luna aprilie, ȋn fapt o ȋntȃlnire ȋntre doi cețățeni necunoscuți ȋntr-un super market din București, generalul de brigadă (rtr.) dr. Ionel Cantaragiu și maiorul (rtr.) Ion Pică. S-a infiripat o discuție banală, ca apoi să afle amȃndoi că sunt ofițeri de radiolocație și, cel mai important lucru, că maiorul (rtr) Ion Pică, acum în vârstă de 87 de ani, a absolvit, în prima promoție, școala de ofițeri de radiolocație, ale cărei cursuri le-a ȋnceput, cu 70 de ani în urmă, la Sibiu și le-a ȋncheiat doi ani mai tȃrziu la Brașov, la 23 August 1953.
Cu o asemenea știre și oportunitate te ȋntȃlnesti doar o singură dată ȋn viață și, ȋn mod firesc, nu puteam să o pierdem, așa că a fost tratată cu toată atenția. Au avut loc mai multe discuții telefonice cu domnul Pică, apoi și cu alți ofițeri de radiolocație din primele promoții, urmate de schimburi de informații, documente etc. Mai relevante au fost considerate cele cu și despre maiorul (rtr.) Ion Pică (87 de ani), colonelul (rtr.) Costache Pȃnzariu (90 de ani), colonelul (rtr.) Costache Harabagiu (95 ani) și colonelul (rtr.) Ion Vodă, venerabili veterani radiolocatoriști, despre care puteți afla ȋn lucrările de mai jos:
1.Revista Rezerva Oștirii Romȃne, Anul XXIII, Nr. 1 (44), Mai 2021, – Ingineri romȃni, Dicționar enciclopedic, Vol. IV, col.(r) dr.ing. CS I Anton Muraru, p. 30 – 31;
– 70 de ani de Invățămȃnt Militar Romȃnesc de Radiolocație, col.(r) conf.univ.dr.ing. Ioan Gheorghe Rațiu;
– Decanul de vârstă al radiolocatoriștilor români, col.(rtr.) Costache Harabagiu – 95 de ani, lt.col.(r) ing. Ladislau Penzes și col.(r) conf.univ.dr.ing. Ioan Gheorghe Ratiu, p. 46 – 47;
– Completare la articolul Decanul de vârstă al radiolocatoriștilorromâni”, col. (rtr.) Costache Pȃnzariu și maior (rtr.) Ion Pică
Veterani ai ȋnvățămȃntului militar romȃnesc de radiolocație, col.(r) conf.univ.dr.ing. Ioan Gheorghe Rațiu
Baza Aeriană de Instruire și formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu”, Boboc, Buzău, Biblioteca Virtuală
Col.(rtr.) Costache Pȃnzariu și mr.(rtr.) Ion Pică, doi seniori, veterani ai ȋnvățămȃntului militar romȃnesc de radiolocație (– 70 de ani de Invățămȃnt Militar Romȃnesc de Radiolocație, de col.(r) conf.univ.dr.ing. Ioan Gheorghe Rațiu)
3.Publicații ANCMRR
70 de ani de Ȋnvățămȃnt militar romȃnesc de radiolocație
4.Muzeul Gazelor Naturale, în colaborare cu filiala Comitetului Român de Istoria Filosofiei, Științei si Tehnicii Brașov, Sesiunea de comunicări științifice cu tema Tehnica și tehnologia – Asociațiile profesionale, ȋnregistrare din conferință, 70 de ani – Jubileul de Platină al Ȋnvățămȃntului Militar Romȃnesc de Radiolocație, de conf.univ.dr.ing. Ioan Gheorghe Rațiu (intervalul de timp: 1:15:14 – 1:29:10)
5.Lt.col.(rtr.) ing. Ladislau Penzes: Interviu cu col.(rtr.) Ioan Vodă, fost comandant al Batalionului 5 Radiotehnică Deta
6.Lt.col.(rtr.) ing. Ladislau Penzes: Col.(rtr.) Costache Harabagiu, Decanul de vȃrstă al radiolocatoriștilor din Romȃnia
7.Lt.col. (rtr.) Penzes Ladislau, ȋn colaborare cu col.(rtr.) conf.univ.dr.ing. Ioan Gheorghe Rațiu: Interviu cu general de brigadă (rtr.) Viorel Andrei, fost comandant al Școlii Militare de Maiștri și Subofițeri de Aviație Traian Vuia, Mediaș
Ȋn după amiaza zilei de 23 Iulie 2021 ȋntr-un cadru festiv adecvat, cu respectarea strictă a măsurilor legale de bază pentru protejarea împotriva COVID-19, a avut loc ȋntȃlnirea radiolocatoriștilor din fosta Brigadă 41 Radiotehnică Timișoara, organizată de General de brigadă (rtr.) Constantin Mălaescu, ultimul comandant al brigăzii.
Ȋn acest cadru s-a desfășurat și ȋntȃlnirea-surpriză, după 68 de ani, a onorabililor veterani radiolocatoriști, col.(rtr.) Costache Pȃnzariu și maior (rtr.) Ion Pică, foști colegi de promoție, a fost prezentat un clip video, autor lt.col.(rtr.) ing. Ladislau Penzes și s-au evocat aspecte dedicate sărbătoririi Zilei Radiolocației și a Jubileului de Platină al aniversării a 70 de ani de ȋnvățămȃnt militar romȃnesc de radiolocație. Din păcate, din motive de sănătate, col.(rtr.) Costache Harabagiu nu a participat la întâlnirea de la Timișoara.
Ȋn semn de mare respect s-au decernat venerabililor veterani radiolocatoriști, col.(rtr.) Costache Harabagiu, col.(rtr.) Costache Pȃnzariu și mr.(rtr.) Ion Pică, Brevetul și „Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene” din partea Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, general maior Viorel Pană, la propunerea col. dr. ing. Gheorghe Maxim, comandantul Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere „Dacia”.
Filiala Timișoara a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere le-a acordat celor trei veterani diplome și medalii onorifice, iar col.(rtr.) ing. Nicolae Moțoi a primit o diplomă onorifică. Distincțiile acordate de filiala Timișoara a ANCMRR au fost create de lt.col.(rtr.) Ladislau Penzes. Toți participanții la ȋntȃlnire au primit un exemplar din Chemarea – Crez a promoției 1953 de ofițeri de radiolocație către promoțiile viitoare.
Pentru contribuția adusă prin sprijin, sfaturi, ȋncurajări și publicarea de lucrări dedicate Radiolocației, organizării și desfășurării sărbătoririi Zilei Radiolocației, 25 Iulie 2021 și a Jubileului de Platină, la ȋmplinirea a 70 de ani de ȋnvățămȃnt militar romȃnesc de radiolocație se cuvine să mulțumim cu recunoștință domnilor: general de brigadă (rtr.) dr. Ionel Cantaragiu, lt.col.(rtr.) ing. Ladislau Penzes, col.(rtr.) Nicolae Timofie, col.(rtr.) dr.ing. C.S. I Anton Muraru, col.(rtr.) Ion Sofronie, col.(rez.) Ilie Camențu, maistru militar (rtr.) Vasile Lăcătuș, col.(rtr.) Eugen Moș, col.(rtr.) Marcel Man și generalului de brigadă (rtr.) Constantin Mălăescu.
Mulțumim respectuos domnilor: general maior dr. Viorel Pană, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, col.dr.ing. Gheorghe Maxim, comandantul Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere „Dacia”, general de flotilă aeriană Ovidiu Bălan, comandantul Bazei Aeriene de Instruire și formare a Personalului Aeronautic Aurel Vlaicu, Boboc, Buzău și col.(rtr.) ing. Marin Andrei, membru ȋn Biroului Permanent Central al Asociației Naționale a Cadrelor Militare ȋn Rezervă și ȋn Retragere pentru sprijinul acordat cu această ocazie aniversară.
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Radiolocației vă oferim cu drag tuturor un buchet de gladiole, floarea lunii iulie, gladiolus sau crinul sabie, floarea simbol a Radiolocației.
Fie pace sau război, nu se poate fără noi!
La Multi Ani, radiolocatoriști romȃni!
Veșnică pomenire radiolocatoriștilor trecuți ȋn veșnicie!